orban viktor kossuth radio
Gazdaság

Orbán Viktor: óriási nyomás lesz a kórházakon, 15-20 ezren szorulhatnak ápolásra, de két hét múlva már nyitás jöhet

Portfolio
Orbán Viktor kijelentette: most zárnunk kell, hogy húsvét után nyithassunk. A kormányfő ugyanakkor hisz abban, hogy már egy 14 napos zárással meg lehet törni a harmadik hullámot, és így két hét múlva fokozatos lazítás kezdődhet el. A kórházakon hatalmas nyomás lesz, akár 15-20 ezerre is felszökhet a kórházi ápoltak száma. A bölcsődéket egyelőre nyitva tartják, ahogy a barkácsboltokat, és március 8-ig a virágárusokat is, de a műszaki cikkeket árusító boltok, éttermek, kaszinók zárva maradnak.  A péntek reggeli szokásos, fél nyolc után pár perccel kezdődő miniszterelnöki interjúról élőben tudósítottuk ebben a cikkünkben.

Négy új bejelentés hangzott el a zárási-nyitási témakörben

A csütörtökön bejelentett információkhoz képest lényegében négy új bejelentés/intézkedés hangzott el a kormányfői interjúban:

 1. a kertészeti-barkács boltok nyitva maradhatnak,
 2. a virágboltok a március 8-i nőnapra tekintettel jövő hétfőn még nyitva maradhatnak, aztán kell csak zárniuk
 3. a bölcsődék egyelőre nyitva maradhatnak,
 4. viszont a szolgáltatások között az éttermeknek is zárva kell maradnia a kormányfő említése szerint. Ez utóbbi értelmezésében sokat segít majd a megjelenő rendelet, jelenleg nem tudhatjuk biztosan, hogy az eddig érvényben lévő zárás marad, vagy példáéul az elvitel megtiltását jelenti ez.

Két hét múlva fokozatosan nyithatunk

A szakértői vélemények a március 22-i utáni időszakra vonatkozóan nagyon szóródnak, a szakemberek különböző tendenciákat vázoltak fel. Egyes vélemények szerint 10-12 nap után a mostani zárással már meg lehet törni a harmadik hullámot, valaki 14 napot említett, míg mások szerint óvatosan kell nyitni a 14 nap után, hogy elkerüljük a negyedik hullámot.

De már a célegyenesben vagyunk a vírus elleni háborúban. Két hét múlva megkezdhetjük a fokozatos nyitást

- mondta a minszterelnök.

Orbán Viktor elmondta a pénteki koronavírus adatokat - nincs benne sok köszönet

Az elmúlt 24 órában 6369 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 143-an haltak meg a koronavírus-betegséggel összefüggésben, immár közel 7 ezer embert ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 677-en vannak - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjújában. Minden szám rekord közeli, vagy új csúcsot jelent, mutatva, hogy a járvány harmadik hullám magasabbra fog felcsapni, mint az előző.

Tovább a cikkhez

Zajlik a vakcinabeszerzés

Azon is dolgoznak, hogy ne csak időben, hanem ha lehet, korábban és több vakcina érkezzen. A kínaiak többet küldtek most 50 ezerrel, az oroszok kis késésékkel, de teljesítik a szerződésben vállaltakat.

Adat alapú oltás jön

Sokan nem ott laknak, mint ahol nyilvántartották, ez problémákat okozott. Az adat alapú oltási szervezésnek vannak problémái, ezeket ki fogják javítani. Már nem a személyes ismeretség alapján fogják oltani az embereket, hanem adatok alapján.

15-20 ezerig is felmehet a kórházi ápoltak száma

A szigorítások miatt bezárásra kényszerülő cégeknek elengedik az egész hónapra az állami bérleti díjakat, a katások megkapják a bértámogatást, adókedvezményeket arra a mintára, ahogy a szállodáknál éttermeknél történt - mondta a miniszterelnök.

862 953 főt oltottak be eddig, 2,813 millióan regisztráltak eddig az oltásra. Április első hetében 2,4 millió oltást érünk el, május elejére 4,7 millióra, július elejére 8 millióra emelkedik ez a szám - vázolta.

Ahol nyomás lesz, azok a kórházak. Mert fel fog futni a kórházi ápoltak száma.

6369 új fertőzött van, 143-an hunytak el, lélegeztetőn van 677 fő, az új elhunytak átlagéletkora 75,5 év,

6867-en vannak kórházban, ez 15-20 ezerig is felmehet.

Azon dolgoznak, hogy bevonják a munkába a rezidenseket, a medikus hallgatókat és akár a magánorvosokat is. Lesz elég ágy és lesz elég ember.

A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy akik erre készülnének, a luxusvakációkat halasszák el, mert hazahozhatnak ismeretlen mutánsokat, amelyekkel másokat is bajba sodorhatnak.

Tragédia lett volna, ha nem szigorítanak

A tegnap bejelentett szigorításról elmondta, nem volt más válásztásunk. Ezek járványügyi kérdések. A járványügyi szakembereket meghallgatták és ők azt mondták:

tragédia lesz, ha nem lépünk. Az orvosok azt mondták, hogy ahhoz, hogy később nyithassunk, most zárni kell.

A március 15-ei héten megtervezzük, hogy húsvét után hogyan tudunk fokozatosan nyitni.

A harmadik hullámban vagyunk. A harmadik erősebb lesz, mint a második volt: a legnehezebb időszakra kell felkészülni.

A tegnap már bejelentett lépés szerint a középiskolákban folytatódik a digitális oktatás, az általános iskolákban áttérnek erre, az óvodákat bezárják. 

Elmondta: a bölcsödéket még megpróbálják nyitva tartani, de lehet, hogy majd azokat is be kell zárni. A szolgáltatásoknál úgy döntöttek, hogy "ami az élethez kell, az menni fog", tehát élelmiszerboltok, tavaszi kerti munkákhoz szükséges boltok nyitva maradnak (ez új intézkedés, tegnap ezt nem jelentetté be!), de minden más, így például étterem, kaszinó, műszaki cikkeket árusító boltok, zárva maradnak (a kaszinók, műszaki boltok eddig nyitva voltak, az éttermek esetében nem tudjuk, ez mit jelent pontosan, de arra tippelnénk, hogy ott nem lesz változás a mostan állapothoz képest). Szintén új intézkedés, hogy a virágboltok március 8-án, jövő hétfőn, nőnapon még nyitva maradnak, de utána nekik is be kell zárni.

Hamarosan élő adásban beszél Orbán Viktor a szigorításokról

Csütörtökön a Kormányinfón jelentették be a kormányülés addigi legfontosabb döntéseit, ezek 10 pontban:

 1. Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig, tehát a tavaszi szünet végéig bezárják. A digitális oktatásra való átállás részleteit az Emmi dolgozza ki Kásler Miklós miniszter vezetésével.
 2. Az üzleteket március 8-án hétfőtől két hétre, tehát március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
 3. Március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
 4. A konditermeket is be kell zárni két hétre (március 8-22.), az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csak zárt kapuk között kerülhet sor.
 5. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett a másfél méteres védőtávolság betartása mellett.
 6. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
 7. Szigorítják a határátlépést a személyforgalomban (részleteket nem mondott), de a tranzit- és teherforgalomban nem lesz szigorítás.
 8. A szállodák és a vendéglátóipar számára már adott bértámogatást, adókedvezményt minden olyan szektorra kiterjesztik, amelyeknek most be kell zárnia két hétre.
 9. A munkavégzés engedélyezett, de ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthoni munkavégzést.
 10. A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz fizikailag tanítás, online zajlik a továbbiakban is.

Ezeken túl azonban több kérdés is nyitott maradt:

 • Elég lesz a sima textilmaszk az üzletekben? Csütörtökön az Index úgy értesült, hogy a szlovák példa alapján itthon is kötelezővé tehetik az FFP2-es maszkok viselését, erről egyelőre nem beszélt Gulyás.
 • Korlátozzák az országon belüli mozgást? Más országokban (pl. Szlovákiában és Csehországban) van példa arra, hogy egyes megyék vagy régiók esetében megtiltották az utazást. Magyarországon ilyet eddig nem vezetett be a kormány, várhatóan nem is jön ilyen drasztikus lépés. Bár vannak megyék, amelyekben kiugróan nő a fertőzés, de a brit variáns erős jelenléte miatt nincs értelme a jelenleg kevésbé régiókat kedvezményekben részesíteni, hiszen néhány héten belül ott is ugyanolyan súlyos járványhelyzetre számíthatnánk.
 • Szigorodik a kijárási tilalom? Jelenleg este 8 és hajnali 5 óra között van kijárási tilalom Magyarországon, szintén nemzetközi példák alapján vannak (voltak) olyan országok, ahol ennél hamarabb kezdődik (kezdődött) este a korlátozás, illetve napközben is csak a legszükségesebb dolgok (bevásárlás, munka) miatt lehet kilépni az utcára. Ez elég radikális intézkedés lenne, valószínűleg Gulyás ma említette volna, ha ezen is gondolkodna a kormány.
 • Milyen lesz a digitális oktatás az általános iskolákban? Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a tavaszi szünet végéig, április 7-ig az óvodák és az általános iskolák bezárnak, utóbbiak esetében az Emmi dolgozza majd ki a digitális oktatás részletszabályait. Ez arra utal, hogy a szabályok akár változhatnak a tavalyihoz képest, ezzel kapcsolatban is várjuk a részleteket.
 • Lesz ügyelet az óvódákban? Az óvodák is bezárnak egy hónapra, kérdés, hogy lesz-e bármilyen gyermekelhelyezési lehetőség azoknak, akik nem tudják megoldani, hogy otthon maradjanak, mert például mindkét szülő dolgozik.
 • Az éttermek kiszállításra sem üzemelhetnek? A kormány döntése alapján március 8-22. között „minden szolgáltatás leáll, kivéve a magánegészségügyet”. Ez arra utal, hogy a vendéglátóhelyeknek is be kell zárniuk, és kiszállításra sem lesz lehetőségük. Ez rengeteg embernek, vállalkozónak lenne érvágás, így itt is várjuk még a pontosítást.
 • Mi lesz az állami egészségüggyel? Szintén a szolgáltatások leállásával kapcsolatos kérdés, mi lesz az állami szakrendelőkkel. A kórházak biztosan üzemelnek tovább, de kérdés, hogy a szakrendeléseken folytatódik-e az ellátás. Tehát az, hogy "minden szolgáltatás leáll", szintén biztosan igényel még pontosítást. Mi a bejelentések kontextusából és a józan megfontolások alapján azt sejtjük, hogy a magánszolgáltatások leállításáról lehet szó, de nyitott kérdések még így is akadnak.
 • Meg lesznek tartva a misék és az istentiszteletek? A templomokról egyelőre nem szólt Gulyás Gergely bejelentése. A misék és istentiszteletek mellett kérdés, mi lesz az esküvők, temetések sorsa, amelyeknél most is vannak létszámkorlátok.

A címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2021. február 26-án.

frankfurt
bulgária város létkép
bécs vásárlás koronavírus korlátozás járvány
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Vételi jelek azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
astrazeneca vakcia koronavírus