koronavirus elrejelzes
Gazdaság

Mégis, mit higgyünk el a magyar koronavírus-adatokból?

Kisebb könyvet lehetne már írni a magyar járványügyi statisztika látványos fiaskóiról. A mai fertőzéses adat közlése külön fejezet lenne benne.

A koronavírus-járvány gyorsuló szakaszban van Magyarországon, a fertőzés gyorsan terjed, az összes járványügyi adat felfelé megy – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Csak annyi a probléma, hogy mielőtt ezt a mindenki számára nyilvánvaló tényt ismertette, mechanikusan beolvasta a mai friss adatot, miszerint az elmúlt 24 órában 2696 új fertőzöttet regisztráltak. A szám sokkal alacsonyabb az elmúlt napokban látott 6500-7000-es adatoknál, olyannyira, hogy még a járvány meredeken emelkedő trendvonala is megtört.

A regisztrált fertőzöttek napi esetszáma a legfontosabb járványügyi mutató, ugyanis ez jelzi a leggyorsabban a koronavírus terjedésének a sebességét, a járvány tendenciáját. A mai adat annak ellenére lett extrém alacsony, hogy elég sok tesztet végeztek el, nem egy „üres” (kedden megjelenő) vasárnapi jelentésről van szó.

Ha hiszünk a mai adatnak, akkor fantasztikus jó hírt látunk, hiszen a járvány váratlan, minden nemzetközi példának és a józan észnek is ellentmondó fordulatáról árulkodik. Egyszerűen egy csodaszerű jelenség. Müller Cecília valószínűleg nem hisz ebben a csodában, hiszen továbbra is erősen romló képet festett fel a járványról („az összes járványügyi adat felfelé megy”), ügyet sem vetve arra, hogy előtte olvasta be a váratlanul alacsony számot.

Ez esetben viszont a mai fertőzéses adat hibás. Nem pontatlan, nem bizonytalan – teljesen egyértelműen hibás.

Hogy ennek mi az oka, azt sajnos nem tudjuk, ugyanis a magyar járványügynek nem jutott eszébe, hogy a közleményben, vagy legalább az operatív törzs tájékoztatóján mondjon valamit a jelenség okáról. Vagy fogalma sincs róla, vagy van, de nem akarja, hogy a közvélemény megtudja. Nincs ebben amúgy nagy meglepetés, hiszen a magyar járványügyi statisztika nem először néz át elegánsan a hiányosságokon, megmagyarázhatatlan jelenségeken. Eddig is tudtuk, most csak egy újabb bizonyíték van rá:

a magyar járványügynek a megismerésre és a megismertetésre való igénye zéró körül mozog.

A kormányzati koronavírus portál „természetesen” a legfontosabb járványügyi mutatóról, a napi fertőzéses esetek számáról nem közöl idősort, és regionális adatokat sem. Megyei adat a járvány elejétől kumuláltan van, már ha gyűjtögeti naponta valaki. Jobb híján a Portfolio például gyűjtögeti. Hogy mit hisz el belőle, az más kérdés. Hiszen volt olyan, amikor a nyilvánvaló hamisításon kívül más magyarázat nemigen akadt az anomáliára.

Lelkesen közli azonban a koronavírus portál minden nap az aktív fertőzöttek számát, amin csak a téma komolysága miatt nem kap röhögőgörcsöt mindenki, aki ismeri az összeadás műveletét, és tudja, hogy a betegség lefutása átlagosan nem hosszabb, mint két hét. (Ehhez képest gyakran hónapokra elegendő friss megbetegedés gyűlik össze benne.) Hasonló a helyzet a gyógyultak számával is, a karanténban lévők számának cikkcakkjait pedig már senki nem próbálja meg követni.

A sor folytatható lenne az inkonzisztens járványgörbékkel, a hivatalosnál több ezer fővel magasabb kórházi ápolttal (ami amúgy a miniszterelnök elszólásából derül ki), a hivatalos koronavírus-áldozatnál jóval magasabb többlethalálozással, stb. A statisztikák hitelessége azonban elsősorban nem azért nulla, mert gyenge minőségűek. A fő gond az, hogy szinte hetente találkozunk olyan esettel, amelyek az ilyen hibák körüli ignoranciáról, elleplezési szándékról szólnak. 

A kérdés csak az: ezek után mégis, mit higgyünk el a magyar koronavírus-adatokból?

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
bulgária város létkép
bécs vásárlás koronavírus korlátozás járvány
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Vételi jelek azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
astrazeneca vakcia koronavírus