oecdlogo
Gazdaság

A világ egyik legnagyobb országa már idén maga mögött tudja a koronavírus okozta válságot - és nem Kína az

Portfolio
Az OECD közzétette friss előrejelzését, amelyben lényegesen felfelé módosította a GDP-várakozásokat a legnagyobb gazdaságokban legutóbbi, decemberi előrejelzéséhez képest. Idén India, Kína és az Egyesült Államok gazdasága nőhet a legnagyobb mértékben az OECD szerint, viszont a nagy gazdaságok közül pont a legnagyobb, az Egyesült Államok lehet az, amelynek idén a negyedik negyedévben a GDP-je már meghaladhatja a válság előtt 2021-re várt szintet, azaz az amerikai gazdaság találhat vissza leghamarabb a potenciális GDP-növekedési pályára. A szakadék a fejlett és a fejlődő világ között tovább mélyülhet az OECD szerint.

Indiában lehet az idén a legnagyobb a gazdasági növekedés az OECD friss előrejelzése szerint, az ázsiai ország gazdasága 12,6%-ot nőhet idén. A szervezet ezzel 4,7%-ponttal húzta feljebb a növekedési várakozásait Indiára nézve. Kína szintén jelentős mértékben, 7,8%-kal nőhet idén, az Egyesült Államok gazdasága 6,5%-kal bővülhet. Gyors növekedésre számíthat Törökország, Franciaország, Spanyolország is, ezek az országok a világgazdaság növekedési átlaga (5,6%) felett nőhetnek idén.

Európa legnagyobb gazdasága, a német idén 3%-kal nőhet (bár hozzá kell tenni, hogy ott a 2020-as év is EU-s átlag alatti visszaesést hozott), az eurózóna gazdaságára 3,9%-os növekedés várhat idén.

Jövőre is jelentős növekedés várható az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb gazdasága 5,4%-kal bővülhet 2022-ben az OECD előrejelzése szerint, az USA ezzel holtversenyben Indiával és Indonéziával a leggyorsabb növekedést produkálhatja jövőre, gyorsabbat, mint a nagy rivális Kína gazdasága. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a 2022-es előrejelzéseket rengeteg bizonytalanság övezi.

Ha megnézzük, hogy idén év végén az országok hol tartanak a kilábalásban, szintén az Egyesült Államok helyzete lesz a legkedvezőbb az OECD szerint. A szervezet arra számít, hogy

az idei negyedik negyedében az amerikai gazdaság teljesítménye meghaladja majd azt a szintet, amit a válság előtt vártak 2021 végére.

A legtöbb ország teljesítménye viszont még így is jelentős mértékben elmarad a válság előtt az idei negyedik negyedév végére becsült szinttől, India például a 2021-es várható gyors növekedése ellenére még mindig 7,8%-kal marad el ettől. Kína hiába tudta le hamar a járványt, a 2021-es év végén még mindig 1,3%-kal marad majd el a teljesítménye a válság előtt várt lehetséges kibocsátási szinttől.

Az OECD India után az Egyesült Államokban módosította leginkább felfelé az előrejelzést decemberhez képest, 3,3%-ponttal haladja meg az idei, és 0,5%-ponttal a 2022-es előrejelzést a friss prognózis. Az idei előrejelzés ezen kívül jelentős mértékben felfelé módosult Törökországban (3,3%-pont különbség). A világgazdaságra vonatkozó előrejelzését 1,4%-ponttal módosította felfelé az OECD, a legtöbb országban a különbség 0 és 1%-pont között volt. Olaszországra, Franciaországra, Kínára és Oroszországra minimális mértékben lefelé módosult a prognózis.

Az OECD a prognózis felfelé módosítását azzal indokolja, hogy december óta látható eredménye van a vakcinálási programnak, valamint a negyedik negyedéves GDP-adatok is kedvezőbbek voltak a vártnál. A szervezet viszont a kockázatok közé sorolja, hogy jelentős divergencia figyelhető meg mind az egyes szektorok, mind a különböző országok között. Az Egyesült Államok vártnál jobb teljesítményét a fiskális expanzióval magyarázza a szervezet, Európában viszont a járvány elleni intézkedések hátrányosan érintették a szolgáltatószektort, és a turizmusra nagyobb mértékben támaszkodó országok GDP-je végül nem is tudott olyan jelentős pozitív meglepetést okozni.

Az OECD megjegyzi, hogy a második hullám és az ellene hozott intézkedések mobilitásra gyakorolt hatása sokkal kisebb volt, mint az első hullámban, az ipari aktivitás így például többé-kevésbé zavartalan volt a negyedik negyedévben, sokkal inkább a szolgáltatásokat érintette hátrányosan a zárlat, de ott sem volt érezhető olyan jelentős hatás, mint a második negyedévben (az első és a másik hullám gazdaságra gyakorolt hatásainak különbségéről itt írtunk részletesen). Ez egyfelől örvendetes, a szervezet viszont felhívja a figyelmet, hogy a negyedik negyedévben bevezetett zárlat feloldása - a csekélyebb hatások miatt - nem is okoz majd olyan jelentős felpattanást, mint amit a harmadik negyedévben láttunk.

A mobilitás hatása a gazdasági aktivitásra a második negyedévben volt a legjelentősebb a Google lakossági mobilitási adatai szerint, a negyedik negyedévben ez a hatás enyhébb volt. (Forrás: OECD).

A mobilitás ugyanakkor leginkább a fejlődő országokban mutat helyreállás, míg az olyan fejlett országokban, mint a nagy európai gazdaságok, a szigorú korlátozások miatt a mobilitási mutatók továbbra is a világátlag alatt vannak, de az utóbbi hetekben itt is emelkedést láthatunk.

aktivitási ráta
Forrás: OECD.

Nyáron, az első hullám utáni nyitás során a lakossági költések felpattanása adta az egyik húzóerőt a kilábaláshoz, a negyedik negyedévben viszont javarészt stagnáltak a fogyasztói kiadások a korlátozó intézkedések és a járványügyi bizonytalanságok miatt. A lakossági megtakarítási ráta továbbra is a válság előtti szinten volt a negyedik negyedévben, ami lökést adhat a későbbi fogyasztásnak - de a fogyasztói bizalom a legtöbb országban még nem állt helyre.

oecd 5
Háztartási megtakarítások és fogyasztói bizalom. Forrás: OECD

Ha vetünk egy pillantást a GDP-előrejelzésekre, akkor azt látjuk, hogy a szervezet jelentős mértékben felfelé módosította a növekedési kilátásokat a világgazdaságban a 2020-as decemberi előrejelzéséhez képest, ahogy azt a bevezetőben is írtuk.

Az eltelt durva három hónap alatt tehát a szervezet szerint jelentős mértékben javultak a gazdasági kilátások a világban.

Az alábbi ábrán mindenesetre beszédes, hogy a 2019-ben jelzett növekedési pályára a világban még a friss előrejelzés szerint sem talált vissza a gazdaság. Nem úgy a fejlett világban, a G20 gazdaságok ugyanis a márciusi előrejelzés szerint 2022 negyedik negyedévében érik el a 2019 novemberében, tehát épp a válság előtt jelzett növekedési pályát - decemberben ennél sokkal pesszimistább volt az OECD, és sokkal kevésbé meredek GDP-görbét adott meg akkor. A fejlődő világban viszont ez a kilábalás sokkal tovább fog tartani, így a szakadék mélyülhet a fejlődő és fejlett világ között.

globális előrejelzés
Forrás: OECD

Címlapkép: Shutterstock

bringapark gorpark bmx kerekpar aktiv magyarorszag210416
otp
Szép eredményt közölt a Morgan Stanley
GettyImages-1211246466 (4)
bitcoin

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bringapark gorpark bmx kerekpar aktiv magyarorszag210416