orban  viktor mkik
Gazdaság

Újranyitás: itt vannak a konkrét javaslatok, amelyekről a kormány tárgyal szerdán

Portfolio
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyeztetést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében kedden. Késő délután kiderült az is, hogy pontos milyen javaslatokkal ált elő a kamara: véleményük szerint négyzetméter alapú újranyitásra lenne szükség a kiskereskedelmben és kiemelt hozzáférést biztosítanának a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokhoz azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Orbán Viktor a kamara vezetőivel tárgyalt kedden és erről egy videót is megosztott. A miniszterelnök ebben bejelentette, hogy a kamara újraindítást szeretne és ezzel kapcsolatban javaslatokat fogalmazott meg. 

Az MKIK kedden késő délután sajtóközleményt jelentetett meg, amelyben felsorolták, konkrétan milyen javaslatokat is tettek a miniszterelnöknek. Így kiderült, hogy a kiskereskedelmi üzletek esetében azt szeretnék elérni, hogy egy úgynevezett négyzetméter alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

  • Az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasoljuk, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgálató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.

A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő, stb.), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasolják, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal. Ilyen például az ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata, amelyek teljeskörű teljesítése esetén kerülhet csak sor a nyitásra.

Javasolják továbbá a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat is igénybe tudják venni.

HANGSÚLYOZTÁK AZT IS, HOGY NEM JAVASOLJÁK AZ EGYÉNI VÁSÁRLÓKRA VONATKOZÓ ÜZLETEN BELÜLI TARTÓZKODÁSI IDŐSÁV FENNTARTÁSÁT.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

frankfurt
szíria háború
Budapesti Értéktőzsde
vakcina választás vakcina
usaorosz
gery neville

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1223642055