sebastian kurz vakcina gyogyszerfelugyelet2007
Gazdaság

Egymillió adag Szputnyik vakcinát vennének az osztrákok, aláírták a bizalmi megállapodást

MTI
Oroszország egymillió adag Szputnyik V vakcinát kínált fel Ausztriának a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, ennek leszállítása júniusig megtörténhet - írták a keddi osztrák lapok a kancelláriahivatal közlésére hivatkozva.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról szólva elmondta, "vizsgálják az aktuális lehetőséget, hogy minél előbb további, bevizsgált oltóanyagokat tudjanak a lakosság számára rendelkezésre bocsátani". Hozzátette: "Az Ausztriában alkalmazott minden vakcinának hatásosnak és biztonságosnak kell lennie".

Az Európai Unióban az orosz Szputnyik V vakcina még nem kapta meg az engedélyt, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azonban egy folyamatos értékelésnek nevezett eljárás keretében megkezdte annak vizsgálatát. Ennek során - amennyiben az egészségügyi szükséghelyzet megkívánja - lehetőség van arra, hogy a szükséges dokumentumokat ne egyszerre, hanem egymást követően, a rendelkezésre állás sorrendjében nyújtsák be, és vizsgálják. Ez mindenképpen felgyorsíthatja az engedélyeztetési eljárást.

Az osztrák kancelláriahivatal közlése szerint bizalmi megállapodást írtak alá Oroszországgal a dokumentumok beküldésének menetéről, és ezekhez a dokumentumokhoz az osztrák egészségügyi hatóságok is hozzáférést kapnak. Ennek alapján áprilisban 300 000, májusban 500 000 és június elején 200 000 adag Szputnyik V vakcina érkezne az országba. Mindazonáltal döntés még nem született a vásárlásról.

Sebastian Kurz osztrák kancellár február vége óta folytat tárgyalásokat Oroszországgal a Szputnyik V vakcináról. Keddi állásfoglalásában hangsúlyozta, az oltóanyagokat nem szabad "geopolitikai szemellenzővel" nézni, és "az egyetlen, ami számít, hogy az adott vakcina biztonságos és hatékony legyen, nem az, hogy honnan jön."

Ha Ausztria plusz egymillió vakcinát kap, ez azt jelentené, hogy előbb térhetnénk vissza a normális életünkhöz, nem beszélve arról, hogy emberéleteket, munkahelyeket menthetünk meg

- tette hozzá a kancellár.

Címlapkép forrása: DARIO PIGNATELLI, Európai Unio médiatára

melindagates
szegény gyerek sír_ getty stock
Sokkoló számok: idén már ennyi emberéletet követelt a magyar mezőgazdaság
karikó katalin merkely béla mrns vakcina

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megbízások, kockázatkezelés, grafikonosdi.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Jogász

Jogász
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
automatizáció robot autóipar technológia