mobil alkalmazás okostelefon koronavírus járvány
Gazdaság

Végre egy jó hír: tetőzés közelébe érhetett a járvány, hat megyénkben már csökkenés látszik

Kedden még arról beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy a koronavírus-járvány felfelé ívelő szakaszában vagyunk, szerdán (ma) pedig már arról, hogy remélhetőleg „minél előbb el tudjuk érni a járvány tetőző, plató szakaszát”, a Portfolio viszont némi bizakodással már úgy látja, hogy a tetőzés kezdeti szakaszában lehetünk. Megnéztük ugyanis részletesen mind a 19 megyénk és a fővárosunk járványügyi adatait, illetve a tendenciákat és vizsgálatunkból az derül ki, hogy már "csak" 3 megyénkben gyorsul egyértelműen és trendszerűen a járvány (Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves), másik 2 megyénkben pedig talán megállt a gyorsulás (Vas és Zala). További 9 megyénkben viszont már a stagnálás, oldalazás (első) biztató jeleit figyelhetjük meg, a fennmaradó 6 megyénkben pedig már elindulhatott a trendszerű csökkenés. Ha valóban tetőzne ezekben a napokban a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon, az nagyon jó hír lenne, de még nem dőlhetünk hátra, hiszen a lazuló fegyelem például a húsvéti ünnepek körül könnyen ismét elronthatja a járványügyi folyamatokat.

Íme a nagy kép!

A ma reggel közzétett 6700 új igazolt fertőzött azt jelezte, hogy a 7 napos mozgóátlag (trend) elkezdett csökkenésbe váltani, ami biztató, ezért megnéztük megyei szinten is, hogy mit mutatnak a tendenciák. Amennyiben az elmúlt 7 nap összes igazolt fertőzöttjét a megelőző 7 nap adatához viszonyítjuk, azt látjuk, hogy több korábbi gócpontnak számító térségünkben határozott csökkenés következett be. Ilyen például Budapest, Pest megye, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Somogy megye, amelyekben lakosságarányosan nagyon magas fertőzöttségi adatokat láttunk heteken át.

Ez tehát mindenképpen biztató fejlemény, de a táblázat azt is érzékelteti, hogy bizony Vas, Zala, Baranya, Tolna, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében még jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma a megelőző héthez képest, illetve van néhány olyan megyénk, ahol enyhe változás történt. Így

a jelek szerint három részre szakadt az ország a járvány tendenciáit tekintve.

Lássuk megyénként a részleteket!

A fenti táblázat számítási módszertana elfedheti a rövid távon kialakuló trendeket, így érdemes finomítani a vizsgálatunkon, ezért mind a 19 megyénél és a fővárosnál végignéztük a napi új fertőzöttek idősorát és rátettünk egy 7 napos mozgóátlagot is, hogy a tendenciákat megragadjuk. Utóbbi vonalak alapján szintén három csoportra tudjuk jelenleg osztani az országot.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy

néhány nap új adatai a most kibontakozó trendeket markánsan képesek lehetnek megváltoztatni a romlás, vagy a javulás irányába.

Érdemes tehát egyelőre óvatosan kezelni a kapott eredményeket, illetve még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

Gyorsulás jeleit mutató megyék

A járvány trendje még mindig egyértelműen a gyorsulás jeleit mutatja három megyénkben: Baranya (új napi fertőzési csúcs született!), Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye.

További két megyében (Vas és Zala) még csak éppen megállt az emelkedő trend, így óvatossági alapon még a gyorsuló kategóriába soroltuk ezeket.

jasznagykunszolnokgyoirsul210331

Vas és Zala megyében az emelkedő trend most éppen megállt, de még nem meggyőző a kép ahhoz, hogy a stagnáló, oldalazó megyék közé soroljuk ezeket.

Stagnálás jeleit mutató megyék

A járvány trendje stagnálás, oldalazás (első) jeleit mutatja ebben a kilenc megyénkben: Veszprém, Budapest (hullámzás), Pest megye (hullámzás), Győr-Moson-Sopron (hullámzás), Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú Bihar megye.

szabolcsaztmarbereg stagnal210331
tolna stagnal210331
borsodabaujzemplenstagnal210331

Csökkenés jeleit mutató megyék

A járvány trendje a csökkenés (első) biztató/meggyőző jeleit mutatja ebben a hat megyénkben: Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Nógrád megye.

Összegzés

A fentiek alapján tehát azt látjuk, hogy három csoportra osztható a 20 vizsgált térségünk és a jelek szerint a legtöbb megyénkben vagy stagnál már a járvány, vagy csökkenést mutat. Ezek biztató fejlemények, de közben fontos tudni, hogy ezek a tendenciák még mindig azt jelentik, hogy összességében sok ezren betegednek meg egy-egy nap, így az egyébként is túlterhelt egészségügyi rendszerünk nehézségei csak időben elnyújtva tudnak csökkenni.

Éppen ezért különösen lényeges az, hogy az előttünk álló hosszú hétvége, a megnövekvő kontaktusszám (pl. ünnepi bevásárlás, rokonlátogatás, szabadidős programok) milyen járványügyi fegyelmezettséggel (maszkhasználat, kézmosás, távolságtartás) párosul a lakosság részéről.

Ha ugyanis a most mutatkozó tendenciák alapján „hátradőlünk” és még inkább lazul a fegyelem, annak sajnos könnyen lehet újra begyorsuló járvány a következménye április első harmadától. Éppen akkortól, amikortól a 2,5 millió beoltottra hivatkozva egyébként is lazítani tervez a kormány (kijárási korlátozás szűkítése, boltok négyzetméter alapú nyitása, majd oktatási-nevelési intézmények nyitása), igaz egy friss jelzés szerint a nyitás jóval lassabb ütemű lehet, mint amire eddig a kormányzati kommunikáció alapján következtetni lehetett.

Egyelőre mi csak annyit mondhatunk, hogy kezdünk biztató jeleket látni a magyarországi járványfolyamatokban, amelyek sajnos még könnyen elromolhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

olimpia zaszlo shutter-20170801
koronavirus vilag
koronavírus metró getty stock
ember kávézó étterem getty stock
mumbai india nyomornegyed
natanz atomlétesítmény irán
boris_johnson_shutter
trump
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
olimpia zaszlo shutter-20170801