Előfizetői tartalom

Katasztrófahelyzet, példátlan fagy, pusztítás - Készüljünk a drágulásra a gyümölcsöknél

Ferkó Nikolett
A szeszélyes áprilisi időjárás nem kíméli a gazdákat egész Európában, hiszen a késői hideg és fagy megtizedelheti a gyümölcstermést, amely emelkedéshez vezethet majd a nyers gyümölcsök fogyasztói árában és drágulást hozhat a feldolgozott termékeknél. Míg Franciaország legismertebb és legrangosabb bortermelő régióiban a szőlőért aggódnak a borászok, addig Magyarországon leginkább a barack okozhat fejfájást a termelőknek, azok jelentős terméskieséssel számolnak, ugyanakkor Nagy István agrárminiszter arra kéri az érintetteket, hogy mérjék fel a károkat, mert idén is számíthatnak a kármentesítési alapra.

Bordeaux-tól Burgundiáig és a Rhône-völgyön át Champagne-ig kinn voltak az ültetvényekben múlt héten a borászok, hogy felmérjék az évtized legrosszabb fagyának pusztításait, amely április első hetében következett be - erről számolt be a The Guardian. A fagy mérséklése érdekében Franciaországban a gazdák ezernyi apró tüzet és gyertyát gyújtottak a szőlő- és gyümölcsültetvényeken....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái