szlávik koronavírus oltás vakcina
Gazdaság

Szlávik: év végére lehet gyógyszer a koronavírusra

Portfolio
Orrspray, tabletta vagy injekció formájában az év végére gyógyszer is lehet a koronavírus ellen – mondta Szlávik János infektológus, aki nem hiszi, hogy olyan irányba fordulnának a dolgok, hogy egy negyedik hullámmal számolni kellene az országban, csak a mutánsok okozhatnak meglepetéseket. Ugyanakkor a jó hír az, hogy egyelőre a jelenlévő mutánsok ellen a jelenlegi védőoltások jó hatékonyságúak.

Ne felejtsük el, hogy jelenleg a világon az összes vakcinagyártó már gyártja az új mutánsok ellen is hatékony vakcinát

- hangsúlyozta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa egy, az Origo-nak adott interjúban.

Az infektológus megerősítette a riporter azon felvetését, miszerint minél többen vannak beoltva egy populációban, annál kevesebb lehetőség van új mutációk kialakulására. Nem véletlen, hogy a jelenlegi mutánsok Brazíliában, Dél-Afrikában, Japánban - tehát olyan országokban vannak, ahol nem vagy szinte alig oltanak. Egy mutáció elterjedéséhez az kell, hogy rengeteg fogékony egyed legyen, azonban ha mindenki be van oltva, akkor az nehezen megy - magyarázta.

Ha így halad az oltás, ahogy most, akkor május végére 8 millió ember be lenne oltva Magyarországon - emelte ki, hozzátéve azt, hogy amennyiben tudjuk tartani az oltási tempót, akkor komoly átoltottság érhető el Magyarországon június elejére, ez pedig egy komoly lazítást eredményezhet. Ezért úgy véli, hogy jó nyarunk lehet.

Ennek az év végére, jövő év elejére túl kell lennünk a járványon, Európában és Észak-Amerikában, azonban a Föld más részéin, így Afrikában, Délkelet-Ázsia egy-két országában és Dél-Amerikában még mindig szenvedni fognak attól, hogy nincs elég oltóanyag, és esetleg komoly járvány dúl.

Egyes előrejelzések szerint 2023-ra szabadul meg majd a világ a járványtól.

Szlávik János arról is beszámolt, hogy a nagyon erős immunreakciókat kiváltó oltásoknál - a Pfizernél, a Modernánál, az AstraZenecánál - aránylag gyakori, hogy az első, főleg a második oltás után olyan mellékhatások jelentkeznek, mint például láz, izzadás, fejfájás, hányinger, izomfájdalom. Más típusú oltásoknál, mint a kínainál jóval kevésbé gyakoribbak ezek, de ez nem azt jelenti, hogy a védettség foka más. Ugyanakkor ha valaki a Pfizer oltást tünetek nélkül viseli át, akkor ne gondolja azt, hogy ő nem védett, mert ez nem függ össze. Az oltási reakció egyéni, az elmúlik 1-2 nap alatt, ha napokig panasza van valakinek, akkor elképzelhető, hogy koronavírus fertőzött, ilyenkor a szakértő szerint orvoshoz kell fordulni.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Procida Olaszország sziget