bolt étterem
Gazdaság

Árrobbanással indul a teraszok nyitása, zsebbenyúlós lesz az éttermezés

Drágulnak az élelmiszerek, amelyet a vendéglátóegységek beépítenek majd az áraikba, így a vendégek becslések szerint akár 10-15 százalékkal magasabb cechre számíthatnak majd a járvány előtti időszakhoz képest - ezt a Portfolio megkeresésére Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is megerősítette.

Kénytelenek lesznek árat emelni, ugyanakkor nem a vendéglátóipar elmaradt féléves hasznát próbálják majd kompenzálni - szögezte le Kovács László, magyarázva, hogy az élelmiszerek drágulása a mindennapi bevásárlások során is érezhető.

Külön kiemelte, hogy a húspiacon 25 százalékos áremelés várható a takarmányárak növekedése miatt. Ez nemcsak a húst érinti, hanem a tojás árának emelkedését. Míg előbbiről Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke beszélt, addig utóbbiról Molnár Györgyi, a Magyar Tojásszövetség nevében tájékoztatta a Portfolio olvasóit korábban.

A vendéglátók ipartestületének elnöke kitért arra is, hogy a járvány kezdete óta a vendéglátóegységek több árkorrekciót is végrehajthattak, többen a kiszállítás megszervezésekor kénytelen voltak árat emelni vagy csökkenteni a túl nagy kínálat ellensúlyozására. Nehéz volt rentábilisan működni, mert nem volt akkora a kereslet a kiszállításra, mint amilyen a kapacitás volt. Az emberek ragaszkodnak az éttermi élményhez, így az ipartestület elnöke bízik a szektor fellendülésében.

Ha az időjárás is engedi, akkor valószínűleg

az emberek megrohamozzák majd a teraszokat, azonban a kereslet nem lesz tartós,

és a költési szándék is alábbhagyhat, például amiatt, hogy elvesztették az emberek az állásukat, illetve mások lettek a prioritások, a külföldi turistákra egyelőre pedig nem számíthatnak. Kovács László szerint nagy segítség, hogy enyhítettek a SZÉP-kártya zsebei közötti átjárhatóságon.

Az újranyitás során az üzletvezetőknek új kalkulációkat kell készíteniük a beszerzési árak változása miatt. Emellett természetesen gondoskodniuk kell az új árukészletről, utóbbinál le kell selejtezniük a lejárt szavatosságúakat, valamint feladataik között szerepel a helyek takarítása és fertőtlenítése. Mindezeken túl biztosítaniuk kell a személyzetet is - ezen a ponton pedig megjegyezte Kovács László, hogy változhatnak a munkabérek is. Az elmúlt fél évnek óriási elszívó hatása volt, a leépítések miatt sokan másik munkát kényszerültek keresni a megélhetésük biztosítása érdekében. Ezek az emberek idővel hozzászoktak az új bérekhez, feltételekhez, amelyet a jövőben lehet nem kockáztatnának a vendéglátás miatt.

Kovács László aggódik, hogy nehézkessé válhat a személyzet betöltése akkor, ha már beltéren is fogadhatnak majd vendégeket.

Fontos lenne, hogy nyugati országokhoz képest előbb nyissunk, mert fennáll a veszélye, hogy előbb szippantják el az alkalmas munkaerőt.

Az elnök kiemelte, hogy a korlátozó intézkedéseket a szektor elfogadta, a járványügyi szakemberek véleményét nem kérdőjelezik meg. Támogatást kaptak, például a munkahelyek megtartására, azonban az elszenvedők kárpótlásban nem részesültek, pedig több országhoz hasonlóan a vissza nem térítendő támogatások annak minősülnének, vagyis nagy segítséget jelentene, ha a tavalyelőtti árbevétel valamennyi részét megkapnák. Több szakmai szervezet támogatásával küldtek levelet a törvényhozóknak, akik nem reagáltak. Jónak tartja a tíz millió forintos újrakezdési kamatmentes kölcsön, de úgy véli, hogy ez sokak számára nem elég.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1211246431 (3)
challenger 2
musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
horvatorszag_shutterstock-20170731