norvegia_shutter-20171116
Gazdaság

AstraZeneca-vakcinát ad Norvégia két másik országnak

MTI
Norvégia 126 ezer dózis, koronavírus elleni vakcinát adna át Svédországnak és Izlandnak - jelentette be csütörtökön az ország egészségügyi minisztere.

"Örülök, hogy a raktárainkban lévő vakcinákat fel tudják használni, noha Norvégiában felfüggesztették a használatukat" - közölte Bent Höie az általa jegyzett sajtóközleményben. A bejelentés szerint 200 ezer dózist küldenének Svédországnak, 16 ezret pedig Izlandnak.

A norvég egészségügyi hatóságok március elején 11-én függesztették fel az AstraZeneca-vakcina használatát, majd ezt a döntést meghosszabbították azért, hogy jobban kivizsgálják az oltás követően ritka esetekben fellépő trombózisos eseteket.

A vakcina alkalmazását egyébként rövid időre több ország felfüggesztette, köztük Izland és Svédország is, ám az előbbiben március 24-én, az utóbbiban pedig két napra rá ismét engedélyezték a használatát. Jelenleg Izlandon  a 70 évesnél idősebbeket és az egészségügyi dolgozókat oltják vele, Svédországban pedig a 65 év fölöttieket.

Norvégiában mind ez idáig 134 ezer dózist adtak be az AstraZeneca oltóanyagából, öt esetben jelentettek az oltottaknál súlyos vérrögképződést, közülük hárman belehaltak.

Április 15-én a norvég egészségügyi hatóságok az AstraZeneca-vakcina teljes elhagyását javasolták a kormánynak, amely azonban az oltás további vizsgálatára adott utasítást. Az e célra felállított bizottságnak május 10-én kell beszámolnia az eredményekről. Csütörtöki közleményében Höie leszögezte azt is: ha Norvégia mégis folytatja az AstraZeneca-oltás használatát, biztos benne, hogy vissza fogják kapni a most átadott dózisokat.

Jelenleg Dánia az egyetlen európai ország, ahol teljesen elhagyták az AstraZeneca-vakcinát, Koppenhága pedig bejelentette, hogy a megmaradt 55 ezer dózist átadja Németország Dániával szomszédos tartománya, Schleswig-Holstein egészségügyi hatóságainak.

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-517120549