body builder testépítő női edzés
Gazdaság

Hamarosan kinyitnak a fitnesztermek - mi lesz az árakkal?

A járvány előtt az országban mintegy 800 fitneszterem működött, ebből 50 és 100 közötti terem már nem is nyit majd ki, mivel nem volt tartaléka és nem élte túl az ideiglenes bezárást - mondta a Portfolio-nak Kiss József, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetség főtitkára. Szerinte a vendégek egy része nem tér vissza a termekbe.

A jelenlegi rendelkezés szerint, amely 4 millió beoltottnál lép majd életbe, nem léphetnek be az edző- és fitnesztermekbe, az uszodákba, a jégpályákra és a sportlétesítményekbe azok a 18. életévüket betöltött versenysportolók, akik nem rendelkeznek oltással - nyilatkozta Kiss József, aki üdvözölné azt, hogy minden sportoló be legyen oltva, azonban tudomása szerint ez jelenleg nem így van. "Tehát, sok sportesemény elmaradhat a hétvégén, mivel nem tudnak felkészülni, ha nincsenek beoltva" - szögezte le.

A rendelet szerint a jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét be nem töltött személy és az őt felkészítő sportszakember számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, valamint a koronavírus ellen védett személy számára látogathatóak.

A főtitkár szerint ha a rendeletet komolyan és szó szerint vesszük, akkor a versenyengedéllyel rendelkező mindennemű sportoló Magyarországon sportlétesítménybe, beleértve az uszodát, a focipályát és még sorolhatnánk, csak a védettség igazolásával léphet be. Ugyanakkor úgy véli, hogy erről csütörtök után lehetne érdemben beszélni, addig azt még módosíthatják.  

Tűzoltás volt a versenysportolók miatti nyitva tartás

Az edzőtermek árbevétele Magyarországon évente több tízmilliárd forintot tesz ki, egy nagyobb sportlétesítmény éves bevétele 300-500 millió forint körül is alakulhat. A tavaly tavaszi első hullámkor 50 százalékkal esett vissza a szolgáltatást igénybevevők száma, így a bevétel is, ugyanakkor a kiadások még a leszorítások ellenére sem csökkentek. Novemberben bezárásra kényszerültek, a bevétel pedig 90 százalékkal is zuhanhatott.

A fitnesztermek állami támogatásban nem részesültek, egyedüli segítséget az 50 százalékos bértámogatás nyújtott számukra. Közel száz beadványt nyújtottak be a kormányzatnak, azonban azoknak nem volt eredménye.

A versenysportolók miatt a termek kinyitása úgy véli, hogy csak tűzoltásra vagy veszteség csökkentésre volt alkalmas, mivel egy átlagos üzemelésű terem vendégkörének mindössze 1-2 százalékát teszik ki a versenysportolók.

Magyarországon legalább 10 hónapon keresztül rendszeresen edzőterembe járók száma évente mintegy 350 ezret tesz ki, félmillió azoké, akik legalább 6 hónapot járnak évente, a fitnesztermeket alkalomadtán látogatókkal együtt pedig 800 ezerre tehető.

A főtitkár szerint már most látható, hogy

a vendégek jelentős része nem tér majd vissza a fitnesztermekbe,

ezzel azt vetítette előre, hogy így 20 százalékuk nem is tud majd helyreállni.

A járvány előtt az országban mintegy 800 fitneszterem működött, ebből 50 és 100 közötti terem már nem is nyit majd ki, mivel nem volt tartaléka és nem élte túl az ideiglenes bezárást.

Változtatások a belépők díjszabásán

A szövetség tárgyalja a szakmai minimum ajánlás bevezetését. Tehát, olyan közgazdasági számítások végzését különböző teremméret és befogadóképességre. Ez alapján megállapítanák, hogy milyen bérlet és napijegy minimumárak mellett tud egy terem rentábilisan működni, amennyiben tíz négyzetméterenként csak egy embert fogadnak.

A főtitkár szerint lehetetlen megbecsülni, hogy a járvány miatti félelemből mennyien nem veszik majd igénybe a zártterű sportolást. Emellett a járvány több ágazatot sújtott, ezért sokan elvesztették munkájukat, így nekik ilyen szolgáltatásra nem is lesz keretük.

Mobilos alkalmazás mutatja majd a vendégek létszámát

Kiss József ismertette, hogy a keddi megyei elnökségi ülésük egyik témája volt, hogy a tíz négyzetméterenkénti egy vendéglétszámot nem tervezik túllépni. Ennek elősegítése érdekében készítettek egy mobilos alkalmazást is a Magyar Erőemelő Szövetséggel közösen. Az alkalmazás használatával a vendégek valós időben kérdezhetik le, hogy a sportlétesítményekben aktuálisan mennyien tartózkodnak bent. Ennek köszönhetően a vendég dönthet arról, hogy létszám ideális-e a látogatásához.

A fitnesztermek a zárva tartása idejére befagyasztották a bérleteket, azok a nyitástól válnak újra érvényessé. Előfordult, hogy egyes vendégek visszaigényelték a bérletük árát.

Mindig a teremtulajdonos dönti el saját hatáskörben, hogy mely eszközök, szolgáltatásokat korlátozza.

A szauna kérdéses,

a főtitkár fitneszterem-tulajdonosként nem üzemelteti a szaunát. A fitnesztermekben végzett tevékenység nem kontaktsportnak számít, hanem egyéni sportnak, ugyanakkor a gépek elhelyezésénél is törekedtek a védőtávolság kialakítására.

Biztat mindenkit arra, hogy az edzés helyén a vendégek is használják a kihelyezett fertőtlenítőket, emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a maszkviselés szabálya alól csak a sportolás jelent kivételt. Továbbá kéri a vendégeket, hogy a védőtávolságokat tartsák be.

Címlapkép forrása: Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen