Előfizetői tartalom

Kiszámoltuk: péntektől jöhet a nagy nyitás Magyarországon, aztán május 7-től a bizonytalanság

Weinhardt Attila
Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott vakcinaszállítási adatokkal frissítettük a modellünket és most úgy látjuk, hogy vagy április 29-én csütörtökön estére, vagy péntek délelőttre elérhetjük a 4 millió elsőre beoltottat Magyarországon, így elvileg akár már péntektől bekövetkezhet a gazdaság szélesebb értelemben vett nyitása a már védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ennek részleteit már hétfőn közzétették, tehát a kormány is készül rá, hogy napokon belül elérjük ezt a fontos határt. Ezután május 7-8. körülre előállhat majd az a helyzet, hogy több lesz a rendelkezésre álló vakcina, mint ahányan addigra regisztrálnak, így valójában attól függ az oltás és a gazdaság nyitásának pályája, hogy mennyien és milyen ütemben jelentkeznek a vakcinákért. Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában még a szombati nyitást írtuk, de ez előrejöhet, hiszen ahogy alább számoltuk: a mai 110 és a holnapi 120 ezer elsőre oltás esetén a 4 milliós szám már csütörtökön estére összejöhetne.

A tömeges oltási szakasz most hétfői elindulása után az eddigi napi 50-70 ezer után 75, illetve 95 ezer első oltást adtak be Magyarországon, így a 7 napos mozgóátlag is megugrott. A kedden és szerdán közölt vakcinaszállítási adatok alapján (lásd alább) óvatosan azzal számolhatunk, hogy ma akár 110 ezer, holnap pedig 120 ezer ember elsőre beoltására is sor kerülhet...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái