Előfizetői tartalom

Kiszámoltuk: péntektől jöhet a nagy nyitás Magyarországon, aztán május 7-től a bizonytalanság

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott vakcinaszállítási adatokkal frissítettük a modellünket és most úgy látjuk, hogy vagy április 29-én csütörtökön estére, vagy péntek délelőttre elérhetjük a 4 millió elsőre beoltottat Magyarországon, így elvileg akár már péntektől bekövetkezhet a gazdaság szélesebb értelemben vett nyitása a már védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ennek részleteit már hétfőn közzétették, tehát a kormány is készül rá, hogy napokon belül elérjük ezt a fontos határt. Ezután május 7-8. körülre előállhat majd az a helyzet, hogy több lesz a rendelkezésre álló vakcina, mint ahányan addigra regisztrálnak, így valójában attól függ az oltás és a gazdaság nyitásának pályája, hogy mennyien és milyen ütemben jelentkeznek a vakcinákért. Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában még a szombati nyitást írtuk, de ez előrejöhet, hiszen ahogy alább számoltuk: a mai 110 és a holnapi 120 ezer elsőre oltás esetén a 4 milliós szám már csütörtökön estére összejöhetne.

A tömeges oltási szakasz most hétfői elindulása után az eddigi napi 50-70 ezer után 75, illetve 95 ezer első oltást adtak be Magyarországon, így a 7 napos mozgóátlag is megugrott. A kedden és szerdán közölt vakcinaszállítási adatok alapján (lásd alább) óvatosan azzal számolhatunk, hogy ma akár 110 ezer, holnap pedig 120 ezer ember elsőre beoltására is sor kerülhet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés