GettyImages-1264092805
Gazdaság

Átestél a covidon? Azonnal fordulj orvoshoz, ha ezektől a tünetektől szenvedsz

A koronavírus sok esetben nem tűnik el nyomtalanul, van, hogy a tünetek hosszú távon fennmaradnak, vagy épp a fertőzés után bizonyos idővel - akár 12 héttel később - egészen új tünetek jelentkeznek. Ebben az esetben beszélhetünk poszt-covid szindrómáról. Hogy pontosan hány embert érint, azt egyelőre nem lehet tudni, a WHO idén februárban még úgy becsülte, a covidon átesett betegek 10%-a szenvedhet a poszt-covid szindrómától, ugyanakkor bizonyos kutatások szerint ennél több, akár a koronavírus-fertőzöttek 30%-a is érintett lehet. Szakértők segítségével jártuk körbe, mégis milyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni, milyen tünetekkel és szövődményekkel találkoznak leginkább a magyarországi privátszolgáltatók, és hogy nagyjából mennyit kell most várni a különböző poszt-covid vizsgálatokra.

A COVID-19-cel kapcsolatban még mindig sok a nem teljesen megválaszolt kérdés, nem tudni például, miért van az, hogy bizonyos esetekben enyhe tüneteket okoz és szinte nyom nélkül eltűnik, más esetekben azonban a panaszok akár az akut fertőzést követően 4-6, vagy akár 12 hétig is megmaradnak, sőt, akár új tünetek is jelentkezhetnek. Hogy a koronavírus-fertőzöttek hány százaléka lehet pontosan érintett, azt egyelőre szintén nem lehet tudni, de egyre több kutatás lát napvilágot.  

Egy februárban publikált, 234 Covid-19-en átesett páciens részvételével készült tanulmány például arra jutott, hogy az esetek harmadánál számoltak be az érintettek 9 hónappal a betegség után is fennmaradó tünetekről. Egyelőre nem áll rendelkezésre magyarországi kutatás, viszont hogy sokan lehetnek érintettek, azt jól mutatja, hogy április elején Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a covid utáni rehabilitációs részlegen a betegek 30 százalékánál észleltek poszt-covid szindrómát.

Nem meglepő tehát, hogy a privátszolgáltatók, reagálva a helyzetre és az igényekre, poszt-covid szűrőcsomagokat kínálnak a koronavíruson átesettek számára. Az általunk megkeresett szolgáltatókat általában a következő panaszokkal keresik fel a páciensek: gyakori tünet a mellkasi fájdalom, légszomj, köhögés, szívdobogásérzés, magas pulzusszám, izomfájdalmak, tartós fáradékonyság, memóriazavar, alvászavar, hangulatváltozások, szorongás, depresszió.

"A fáradékonyság vírusfertőzéseket követő jellegzetes tünet, de jelezhet akár a koronavírus okozta szívkárosodást is, ezért javasolt a vizsgálat” – mondta Dr. Bencze Ágnes, a Budai Egészségközpont kardiológus főorvosa, ahol április 20-ig 467 vizsgálatot végeztek, és azt találták, különbség van a 2. és 3 . hullám pácienseinek az eredményei között 

„A 3. hullámban történt fertőzéseket  követően - vélhetőleg az epidemiológiai adatok alapján kimutatott domináns brit variáns miatt - gyakrabban látunk vérrög képződéssel járó szövődményeket (szívinfarktus, tüdőembólia). Ezek nemtől, kortól függetlenül jelentkeznek, akár enyhe lefolyású betegség után is” – mondta Dr. Bencze Ágnes, hozzátéve, a poszt-covid szindróma tünetegyüttesét is sokkal gyakrabban panaszolják a páciensek. A kardiológiai vizsgálatra néhány nap, maximum egy hét a várakozási idő, míg a laborra egy hét, CT-re pedig 1-2 hét. 

A Swiss Clinicnél április 1-től érhető el a szolgáltatás, eddig 40-en vették igénybe, és a betegek felénél érdemi károsodást nem találtak – tudtuk meg Dr. Kirschner András ügyvezetőtől. A többi esetben azonban fennálló gyulladást, valamint kezelést igénylő tüdőkárosodást, és szívkárosodást is találtak.

Az időben felfedezett és kezelt gyulladásokat tekintve a betegek várhatóan 80%-a meggyógyul és a kezeltek csak 20%-ában fog tartós hegesedés kialakulni

– mondta a Portfolio-nak Dr. Kirschner András.

A Kelen Kórházban 2020. december eleje óta 196-an kértek poszt-covid kivizsgálást. A legtöbb esetben tüdőgyulladással, szívizom károsodással és vérrögképződéssel kapcsolatos szövődményeket találtak.

Nagy az igény a vizsgálati csomagra, jelenleg a várakozási idő kb. 4 hét

– tudtuk meg Dr. Székely Tamástól, a kórház vezetőjétől.

Dr. Havrancsik Csilla, a Dr. Rose Magánkórház kardiológusa , náluk eddig kb. hatvanan vettek részt szűrővizsgálaton, gyakran találkoznak a lezajlott tüdőgyulladás, esetleg tüdőembólia maradványtüneteivel, lezajlott szívizomgyulladás, szívburok- és szívbelhártyagyulladás maradványtüneteivel és májfunkció, valamint veseműködés csökkenésével.

Óriási az igény a kivizsgálásra, jelenleg nagyjából 10 napos várakozási idővel lehet számolni” – mondta a Portfolio-nak a szakember, hozzátéve,

a panaszok minden életkorban jelentkezhetnek, 18 éves páciensnél is találtak szövődményt.

Dr. Füstös Józseftől, a Wáberer Medical Center Komplex Esetek Központjának belgyógyász szakorvosától megtudtuk, tavaly november óta 100 gyerek és 400 felnőtt vett részt náluk poszt-covid kivizsgáláson, 10% alatti arányban fordult elő szívizomgyulladás, tüdőembólia, mélyvénás trombózis, tüdőfibrózis.

A harmadik hullámban jelentősen megemelkedett az igény a poszt-covid csomagokra, jelenleg megközelítőleg 2 hetes várakozási idő telik el a bejelentkezés és a vizsgálatok között” – mondta a szakember. A panaszok alapján különböző csomagok állnak rendelkezésre, enyhe tünetek esetén a szívizomkárosodás kimutatására alkalmas troponin és vénás mennyiségi antitest tesztet is magában foglaló rutin vérvétel, alacsony dózisú mellkas CT, EKG és belgyógyászati konzultáció szerepel. Súlyosabb panaszok esetén az extra csomag a fentieken túl kardiológiai és tüdőgyógyászati szakvizsgálatot is magában foglal. Mindkettő kiegészíthető neurológiai szakvizsgálatokkal, és hosszabbtávú, utánkövetésre alkalmas kontroll csomagokat is kidolgoztak.

A Doktor24-nél tavaly november óta három különböző felnőtt és gyermek csomag érhető el, amelyeken folyamatosan finomítanak a saját tapasztalataik és a nemzetközi ajánlások alapján.

Eleinte hetente páran vették igénybe, majd januárban megnövekedett a gyermek szűrőcsomagok iránti kereslet, mostanra pedig naponta több gyermek és felnőtt ügyfelet látunk el

– mondta Dr. Skorán Ottó, a Doktor24 stratégiai igazgatója, hozzátéve, egyértelműen a komplex szűrési csomag a legkelendőbb, ennek oka pedig az lehet, hogy ez az, ami a legkomplexebben méri fel a szervezet állapotát. Tapasztalataik szerint bármilyen életkorban előfordulhatnak szövődmények, előélettől függetlenül, akár gyermekeknél is, és nemek szerint sincs jelentős eltérés. Ha valaki kivizsgáltatná magát, egy héten belül kaphat időpontot.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Dr. Székely Tamás azt javasolja, mindenki vizsgáltassa ki magát, aki átesett a koronavírusfertőzésen és a fertőzés elmúltával egészségi, fizikai állapota nem éri el a fertőzés előtti szintet, vagy a fertőzést követően kialakult panaszai nem múltak el a fertőzés igazolását követő 4-6 héten belül.

Feltűnő jele lehet a szövődmény kialakulásának a tartós fáradtság, a nehézlégzés, a terhelésre jelentkező fulladás

– jegyezte meg. Dr. Havrancsik Csilla hangsúlyozta, a Covid- fertőzés maradványainak, szövődményeinek felmérését az akut betegség lezajlása után, legalább 6 héttel a fertőzés kezdetét követően érdemes vizsgálni.

"Különösen azoknak célszerű orvoshoz fordulnia, akiknek a fertőzés után kisebb terhelésre vagy nyugalomban is légszomj, mellkasi fájdalom jelentkezik, kisebb terhelésre is kifejezetten magas pulzusszámmal reagál a szervezet, vagy tartósan hőemelkedés tapasztalható a covid után, vagy akiknek a kórelőzményükben szív-érrendszeri vagy tüdőbetegség szerepel. Emellett azok számára is javasolt, akik akár amatőr, akár profi szinten sportolnak, még mielőtt újra edzeni kezdenének” – tette hozzá.

Dr. Füstös József kiemelte, a szövődmények kialakulására fokozott kockázatot jelent az 55 év feletti életkor, a dohányzás, a súlyos lefolyású (kórházi ellátást is igénylő) Covid-19 betegség, meglévő alapbetegségek (pl. koszorúér betegség, COPD).

Címlapkép: Getty Images

eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
GettyImages-1182794270
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina