Varga Mihaly Latorcai Janos 2022 koltsegvetes benyujtas 210504
Gazdaság

Három legyet üt egy csapásra a kormány a 2022-es költségvetési törvénnyel

A parlamentnek ma benyújtott 2022-es költségvetési törvénytervezetben az elmondott információk alapján érdemi meglepetés nincs, de ezzel együtt is úgy látjuk, hogy az 5,9%-os GDP-arányos deficitcél elfogadtatásával legalább három legyet tud ütni egy csapásra a kormány.

Az 5,9%-ra tervezett GDP-arányos deficitszám azért került a figyelem középpontjába, mert a Költségvetési Tanács (KT) múlt héten váratlanul kritikával illette azt, mondván, lehetne 3%-hoz közelebb is a deficitcél, ha már ilyen gyors, 5,2%-ra tervezett a növekedés.

Varga Mihály ma egyrészt többször is megköszönte a KT munkáját és véleményét, másrészt válaszolt is a felvetéseire, kritikáira. Lényegében azzal magyarázta a 3%-nál jóval magasabb hiánycélt, hogy az EU egyrészt megengedte 2022-re is, másrészt a járvány utáni újraindulás időszakában érdemes is kihasználni a meghagyott költségvetési mozgásteret.

Mindezek rövid értékelésünk szerint oda vezetnek, hogy a 2022-re tervezett relatív magas deficitcéllal egy csapásra legalább három legyet is üt a kormány:

  1. A választási évben sem szorítja erős költségvetési kiigazítási kényszer, az expanzív költségvetési politikával népszerűséget tud növelni és sugallni tudja, hogy túl van az ország a koronavírus-válságon és közben a konvergenciaprogramban vázolt tartósan negatív output gap bezárásának céljában is halad előre.
  2. Az uniós helyreállítási alap 9 milliárd eurónyi hitelének (RRF-hitel) felhasználása sok kötöttséggel járt volna és részben ezért egyelőre el is engedte ezt a lehetőséget a minap a kormány. Az RRF-hitel terhére tervezett beruházások jelentős részét azonban bizonyára meg fogja valósítani a kormány tisztán magyar költségvetési forrásból (erre már múlt héten már konkrétan utalt Gulyás Gergely), ami sokkal nagyobb rugalmasságot jelent és részben ez is lecsapódhat már a 2022-es büdzsében, miközben továbbra is megtartja azt a lehetőséget a kormány, hogy 2023 augusztusáig kérje az RRF-hitelt is.
  3. Mindemellett még azt is el tudja érni a kormány a 2022-es költségvetési javaslattal, hogy az idei év végére tervezett 79,9%-ról 79,3%-ra, tehát kis mértékben csökkenteni tudja a GDP-arányos adósságrátát és az RRF-hitelek későbbi lehívásával az adósságráta csökkentésének folytatására is lehetőséget hagy.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor. A 2022. évi költségvetési törvényjavaslat a Parlamentben a tervezet benyújtásának napján, 2021. május 4-én.

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
vakcina oltás oltatás koronavírus