védettségi igazolvány pénztárca
Gazdaság

Rengetegen várják hiába a védettségi igazolványukat? - Sokakra idegtépő hercehurca vár

Jogilag kaphatnak védettségi igazolványt a Magyarországon élő külföldiek, gyakorlatilag azonban a Portfolio Magyarországon tartózkodó beoltott olvasóihoz eddig még nem érkezett meg az irat, amelynek hiánya a külföldieknek egyre nagyobb fejfájást okoz. A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása alapján az érintettek a kormányablakhoz tudnak fordulni. A jogi háttér teljes körűen adott a védettségi igazolványra azokra - állampolgárságtól függetlenül - akik Magyarország területén kapták meg a védőoltást - fogalmazott érdeklődésünkre Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd, aki azt is hozzátette, hogy azok, akik külföldön kaptak védőoltást, nekik mondhatni jogi kiskapuval, kerülőúton van lehetőségük magyar védettségi igazolványhoz jutniuk.

Több Magyarországon élő külföldi, nagyrészt határon túli olvasónk is jelezte, hogy akadnak problémák a védettségi igazolvánnyal. Egyikükben olyan kérdések merültek fel, hogy "ha oltatom magam, mivel nem vagyok magyar állampolgár nem kaphatok a védettséget igazoló plasztik kártyát független attól, hogy 10 éve adózok és fizetek tb-t Magyar honba és van állandó lakcímem. Oltás után se mehetek sehova és még az egészségügyi szolgáltatások bizonyos részét se vehetem igénybe. Szóval akkor én nem élvezem a jogokat, amit a többi oltott kap (pedig ugyanúgy ide adózom, mint bármelyik állampolgár) és mivel EU-ban egy tb-m lehet, amit ide fizetek még ellátást se kapok."

Bőven akadtak olyan külföldi olvasóink, akik megpróbáltak utánajárni, miért nem kapták meg a védettségi igazolványukat, amely nélkül különböző hátrányok érik őket, azonban csak falakba ütköztek.

A helyzetet mindenképp tisztázásra szorul, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2021. január 1-jén a jogszerűen és huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok száma 194 400 fő volt, akik az ország népességének 2,0%-át adták.

Tehát, a védettségi igazolvány mintegy 200 ezer embert érinthet.

Több illetékes szervet megkerestünk, a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta, hogy védettségi igazolvánnyal kapcsolatos problémák esetén elektronikus úton a www.magyarorszag.hu weboldalon, illetve személyesen a kormányablakban van lehetőség bejelentést tenni. A tájékoztatásban azt is ígérték, hogy az összes esetet kivizsgálják.

Akadt olyan olvasónk, aki mindezt végrehajtotta, és még így sem kapta meg a védettségi igazolványát. Tapasztalatait pedig a következő ábrával szemléltette:

külföldi oltás kormányablak

Mint az ábra is mutatja, a kormányablak azt javasolja az ügyfélnek, hogy írjon kérelmet, vagy keresse fel a háziorvost/oltóközpontot, mivel utóbbiak tudják rögzíteni az útlevél, személyigazolvány számát. A tesztelő/oltóközpont a kormányablak vagy a háziorvos felkeresését javasolja. A háziorvos, aki oltott pedig szintén nem tud segíteni, és azt tanácsolja, hogy "keresse fel ez ügyben a kormányablakot."

Mivel hivatalos úton egyelőre nem sikerült eredményt elérni, és sok a bizonytalanság, ezért egy szakértőhöz, Dr. Ecsedy Miklós ügyvédhez is fordultunk.

Az ismertetett szabályok egy része csak 2021.05.13. napján lép hatályba,

tehát a cikkben kifejtett jogi háttér a külföldiek, igazolvánnyal nem rendelkezők számára csak ezt követően lesz teljes körűen adott - fűzte hozzá.

A legegyszerűbb dolga azoknak a magyar állampolgároknak van, akik Magyarországon kaptak oltást. Mivel ők rendelkeznek magyar okmányokkal, például TAJ-számmal is, akkor legfeljebb emberi, adminisztratív hiba esetén maradhat el a védettségi igazolvány kiállítása, a védőoltást kapott személynek nincs semmilyen teendője ahhoz, hogy igazolványt kapjon. Ha mégsem kapott igazolványt valaki, akkor e-papír (ügyfélkapu szükséges) útján, elektronikusan jelezhető a probléma, vagy bármely kormányablakban - ismertette az ügyvéd.

Nem magyar állampolgárok, igazolvánnyal nem rendelkezők, akik Magyarországon kaptak védőoltást

Dr. Ecsedy Miklós tájékoztatása alapján a jogszabály kitér a külföldiekre is, akiket Magyarországon oltottak.

  • Ha az oltott személy magyar hatóság által kiállított személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvánnyal nem rendelkezik, akkor

az egészségügyi szolgáltatónak kell az érintett nevét, és a külföldi hatóság által kiállított személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának számát az EESZT-ben rögzítenie,

és az EESZT útján ezen adatokat haladéktalanul továbbítania a hatóság részére a védettségi igazolvány kiállításához.

  • Ha egy nem magyar állampolgár TAJ számmal és útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal sem rendelkezik, akkor a védettségi igazolvány útlevél száma rovatba az érintett tartózkodási engedélyének számát kell bejegyezni, amit az egészségügyi szolgáltatónak kell az EESZT-ben rögzítenie. A TAJ számmal nem rendelkező, védettségi igazolványra jogosult személy esetében - ha az érintett azzal még nem rendelkezik - az EESZT működtetője az EESZT-ben technikai azonosítót képez, és az érintett nevét, valamint az EESZT-ben rögzítendő adatait ezen azonosítóhoz rendeli.

Dr. Ecsedy Miklós magyarázata alapján a nem magyar állampolgárok által Magyarországon kapott oltás esetén az egészségügyi szolgáltatónak van többlet feladata, amit érdemes jeleznünk oltás során a biztonság kedvéért - de a védettségi igazolvány ilyen esetekben is egyértelműen jár.

Megkeresésünkre szombat délután a Koronavírus Sajtóközpont is reagált, amelyből az derült ki, hogy a probléma számukra is ismert, vagyis valóban sokan lehetnek ilyen gondban. A tájékoztatásban egy a héten megjelent rendeletre hivatkoznak, amely lehetővé teszi, hogy a védettségi igazolványon a külföldi okmány számát, vagy a tartózkodási engedély számát tüntessék fel. 

Azok a magyar TAJ számmal rendelkező külföldi állampolgárok, akik már korábban megkapták az oltást Magyarországon, de nem kapták meg a védettségi igazolványt, a kormányablakokhoz tudnak fordulni.

A magyarországi tartózkodási hellyel, lakcímmel nem rendelkező külföldi állampolgárok szintén a kormányablakban tudják pótlólag megadni azt a címet, ahová a védettségi igazolvány kézbesítését kérik. 

Az újonnan regisztráló külföldi állampolgárok védettségi igazolványán a regisztrációkor megadott külföldi okmány számát tüntetik fel, és az igazolványt a regisztrációkor megadott tartózkodási címre kézbesítik - tették hozzá.

Külföldön kapott védőoltás függetlenül attól, hogy valaki magyar állampolgár vagy sem

Az ügyvéd szerint ebben az esetben magyar védettségi igazolványhoz elvileg nem lehet hozzájutni, így egyelőre csak akkor élvezhetők a védettségi igazolvánnyal járó előnyök, ha az adott országban is kiállításra kerül valamilyen hasonló igazolvány, és annak kölcsönös elismeréséről a két ország nemzetközi egyezményt köt egymással. Ilyen egyezmény, egyelőre az alábbi országokkal született:

  • Bahreini Királyság,
  • Horvát Köztársaság,
  • Montenegrói Köztársaság,
  • Szerb Köztársaság,
  • Szlovén Köztársaság.

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy egy "jogi kiskapu" segítségével külföldi oltás esetén is hozzá lehet jutni a magyar védettségi igazolványhoz. Mégpedig azzal, ha magyar egészségügyi szolgáltatónál elvégzett ún. antigén teszt segítségével tudjuk igazolni, hogy a szervezetünkben a koronavírus elleni ellenanyag jelen van (ami nemcsak a fertőzésen átesettség, hanem a külföldön kapott oltás hatására is kialakul), akkor igényelhetünk - igaz 3000 forint igazgatási szolgáltatási díj ellenében - magyar védettségi igazolványt, aminek azonban az érvényessége korlátozott lesz, gyakorlatilag mintha a fertőzésen átesettség ténye lenne a védettségi igazolványunk alapja.

Ez utóbbi szabályozás - tehát, hogy a Magyarország által is elismert oltóanyaggal, ám külföldön beoltott magyar állampolgárok nem vagy csak kerülőúton juthatnak védettségi igazolványhoz - mindenképpen felvet jogi aggályokat az ügyvéd szerint.

Címlapkép forrása: Portfolio

mobilrecash
oltás vakcina védettségi igazolvány utazás
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
Kocsisor araszol az M7-es autópálya bevezetõ szakaszán Budapest határában. A nagyszámú hazatérõ miatt több kilométeres kocsisor alakult ki.
ebrahim raiszi irán választás
vonat máv déli pályaudvar
pénzügyminisztérium épület józsef nádor tér
nyugatipalyaudvar

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
oltás vakcina védettségi igazolvány utazás