Előfizetői tartalom

Elszállt a szén-dioxid-kvóták ára - Kinek áll ez érdekében?

Szemán Ákos
Egyre több ország fogalmaz meg komoly vállalásokat a klímasemlegesség eléréséhez, többek között a világ legnagyobb szennyezője, Kína, de az Egyesült Államok és az Európai Unió is rögzíti azt, hogy milyen céldátummal és milyen lépésekkel érné el a kitűzött célokat. A törekvések egyik legfontosabb eszköze a szén-dioxid-kvóták kereskedelme lehet, amiben az EU már évek óta élen jár, Kínában idén indult el a nemzeti kibocsátás-kereskedelem, és egyre több ország alakítana ki hasonló rendszert. Azért is különösen izgalmas és aktuális a téma, mert az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett a kvóták ára, ami több szektorban tevékenykedő vállalat működését drágítja meg, a költségek emelkedése pedig végső soron mindannyiunk életére hatással van. Cikksorozatban járjuk körbe, mit érdemes tudni a kibocsátáskereskedelemről.

A szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos cikksorozatunk első részében bemutatjuk az egyes nagyobb szennyezők által tett klímasemlegességi vállalásokat, illetve az EU Kibocsátás-Kereskedelmi rendszerének (EU ETS) alapvető működését. Ezt követően kitérünk más rendszerekre is, illetve a közöttük lévő eltérésekre. A várhatóan szigorodó Európai Uniós előírásokkal,...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái