FONTOS Matolcsy: kamatemelési ciklus kezdődött Magyarországon, havonta dönthetük
D_KOM20190620007
Gazdaság

Elképesztően emelkedik a hazai napenergia-termelés

Újabb termelési rekordot állítottak fel a hazai naperőművek hétvégén: május 9-én, vasárnap dél után fél órával 1426,40 MW volt az ipari méretű fotovoltaikus erőművek termelése. Ebben az időszakban a teljes hazai villamosenergia-termelés legnagyobb részét, több mint 37 százalékát már ezek adták. A háztartási méretű naperőművek termelésével együtt pedig a számok még magasabbak.

Az előző csúcsot bő egy hónappal korábban, április 5-én húsvét hétfőn, szintén körülbelül fél órával dél után állították fel a naperőművek. Ekkor közel 1407 MW volt a termelésük.

Ezek az adatok ráadásul csak a nagyobb, 50 kW és az afeletti naperőművek termelési adatait foglalják magukba, az ennél kisebb háztartási naperőművek termelésére vonatkozóan nem állnak rendelkezésre a valós idejűt megközelítő adatok, csak becslések. Utóbbiak termelését is figyelembe véve biztosan több száz megawattal, illetve több százalékponttal magasabb értéket kapnánk.

A magyar villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (Mavir) nettó elszámolási mérés szerinti adatai alapján múlt vasárnap így nézett ki a hazai erőművi termelés tüzelőanyag szerinti bontásban (a háztartási naperőművek nélkül):

1nap
Forrás: Mavir

A grafikonon látható nagy sárga hegyek jelzik a reggel 6 órától gyorsan felfutó, legalább este 6-ig jelentős napenergia-termelést. Az ábrán feltűnik, hogy nagyjából ebben az időszakban a Paksi Atomerőmű legalsó, sötétkék sáv által jelzett termelése az erőmű 2000 MW körüli névleges villamos teljesítményéhez képest - az 1. blokk április 30-án kezdődött tervezett főjavítása miatt - amúgy is csökkent szintről még alacsonyabbra, alig több mint 50 százalékos kihasználtságra ereszkedett. Ennek következtében a naperőművek termelése körülbelül délelőtt fél 10-től délután 4-ig magasabb volt, mint az atomerőműé.

Az időbeli egybeesés nem véletlen: az atomerőmű teljesítményét tervezett menetrendtartás miatt, a Mavirral egyeztetve terhelték le 340 MW-tal hajnali 3 órától. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a Mavir - melynek feladatai közé tartozik az ellátás felhasználási igénnyel történő összehangolása - számított a magas napenergia-termelésre és az alacsony hazai áramfogyasztásra, és az atomerőművel történt előzetes megállapodás alapján tartotta egyensúlyban a rendszert.

A villamosenergia-felhasználás hétvégén mindig alacsonyabb, mint hétköznap, különösen, ha jó idő van, amit sokan a szabadban töltenek. Így volt ez az elmúlt hétvégén is, vasárnap délután, a legalacsonyabb fogyasztás idején pedig a rendszerterhelés közel 50 százalékkal maradt el a pénteki hasonló időszakétól.

2nap
Forrás: Mavir

Az egyre nagyobb hazai naperőmű-állomány termelését jelenleg gyakorlatilag csak az időjárás befolyásolja. A hazai erőművi termelés le- és felszabályozásban nem vesznek részt, így a rendszer többi részének kell alkalmazkodnia hozzájuk, illetve az előzetesen a Mavirhoz kötelezően benyújtott termelési tervtől (menetrendtől) való eltéréseikhez. Ezek az eltérések pedig a kapacitás bővülésével együtt egyre nagyobbak lehetnek, elsősorban az időjárás előre jelzetthez képest eltérő alakulása miatt. Az átiveteli rendszerirányító e célra előre lekötött szabályozási tartalékokkal kezeli ezeket a helyzeteket, ami azt jelenti, hogy a hagyományos (jellemzően gáz-) erőművektől előzetesen vásárol ezt lehetővé tevő szolgáltatásokat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha eltérés van a helyzettől, akkor az erre leszerződött erőművek növelik vagy csökkentik termelésüket, attól függően, hogy éppen mire van szükség.

A hazai naperőmű-kapacitás már 2020 végén meghaladta a 2000 MW-ot, amiből 1407 MW volt a nagyobb, ipari méretű, 642 MW pedig a háztartási méretű kiserőmű (HMKE). A mostani termelési adat arra utal, ami egyébként is valószínűsíthető volt, hogy a nagy naperőművek beépített kapacitása nagyot nőtt év eleje óta (KÁT- és Metár-engedélyek). A naperőművek termelése csak ritkán közelíti meg névleges teljesítményüket, optimális esetben, nem túl nagy hőségben, verőfényes napsütésben is inkább 70-90 százaléka (2019 egészében, tehát az éjszakákat is beleszámítva átlag 16 százalékos kihasználtsággal üzemeltek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése szerint).

3nap

Állományuk pedig bizonyosan ütemesen emelkedik tovább, április végén Batta Gergő, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. rendszerirányítási és piacműködtetési igazgatója mintegy 2300 MW-ra becsülte, melynek közel harmada az otthonfelújítási támogatásnak és az elszámolásban várható változásnak is köszönhetően sokasodó számú HMKE lehet. Ennek következtében újabb és újabb napenergia-termelési rekordok születhetnek a jövőben.

Az elmúlt egy évben így alakult a magyarországi nagy naperőművek termelése:

4nap
Forrás: Mavir

A napenergia-termelés több ok miatt is örvendetes fejlemény. Mindenekelőtt, a magyar áramtermelés szén-dioxid-kibocsátása csökken, és a tiszta termelés aránya (a szélerőműveket és a Paksi Atomerőművet is figyelembe véve) időnként már 80 százalék körül alakul, ami egyértelműen összhangban áll a 2030-as kormányzati energiastratégiával, amely a villamosenergia-szektor 90 százalékos dekarbonizációját tűzte ki célul. A pár év alatt kiépült jókora naperőmű-kapacitás másik pozitív hozadéka, hogy a termelésük csúcsidőszakában, vagyis jellemzően a kora délutáni órákban Magyarország áramimport-szükséglete jelentősen visszaszorul. Igaz, a fogyasztás szempontjából (rendszerterhelési) csúcsot jelentő időszakok reggel és este vannak, vagyis csak részben esnek egybe a napenergia-termeléssel.

Közben azonban a rendszer szabályozása egyre nagyobb feladatot ró majd a Mavirra, ami a fogyasztókat és a napenergia-termelőket is terhelő kapcsolódó költségek emelkedésével jár. A probléma már olyan nagy, hogy a MEKH a Mavirral, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen kénytelen volt piaci beavatkozást is magába foglaló intézkedési tervet életbe léptetni. Ennek nyomán a MEKH vizsgálatot is indított annak megállapítására, hogy a szabályozási energiát nyújtó erőművek által kért árak összeegyeztethetőek-e "a hatékony verseny esetén megvalósuló piaci működéssel".

Emellett más, rendszerszintű intézkedésekre is szükség lesz azért, hogy az újabb naperőműveket fenntartható, az ellátásbiztonságot nem veszélyeztető módon lehessen integrálni a rendszerbe. Ez számos eszköz alkalmazásával segíthető elő, az áramtőzsdei kereskedési lehetőségek valós időhöz való közelítésétől a naperőművek szabályozásba való bevonásán (pl inverterek, energiatárolók telepítése révén) keresztül szabályozható erőművi kapacitások építésének előmozdításáig. Ahogy Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese egy online műhelyvitán fogalmazott: a következő nagy feladat a nehezen szabályozható teljesítményű megújuló egységek rendszerbe integrálása lesz.

Címlapkép: MTI Fotó/Komka Péter

forint191231
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
GettyImages-1211246429 (10)
mnb epulet
tesla német gyár

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
mnb_getty