boris johnson brit indiai variáns
Gazdaság

Figyelmeztető jelek: az új variáns terjedése a brit újranyitást veszélyezteti

Portfolio
MTI
Péntek este futótűzként terjedt végig a nemzetközi sajtóban a brit miniszterelnök sajtótájékoztatójának főbb üzenete. Boris Johnson ugyanis azt jelezte, hogy az új variáns terjedése megnehezítheti a nyitási program utolsó fázisát is. Arra figyelmeztetett, hogy az indiai mutáció terjedése miatt az oltási kampány és a vírus közötti verseny sokkal szorosabbá válhat. Pedig Nagy-Britannia világszinten kiemelkedő teljesítményt tud felmutatni az átoltottság terén. Ez pedig valóban figyelmeztető jelzés más országok számára is.

A verseny szorosabbá válhat

Meghatározó hír lett péntek estére a brit miniszterelnök bejelentése, melyben az új variáns terjedésének következményeire mutatott rá. Nagy-Britanniában már 53% közelében jár azok aránya, akik hozzájutottak legalább egy oltáshoz, igaz mostanra már lassult az oltások felfutásának üteme. Ezzel egyébként a világ második legjobban teljesítő országa Izrael után. A kedvező képet azonban átrajzolhatja az indiai mutáns, és erre már most reagál a brit járványügy.

Az új típusú koronavírus indiai variánsának nagy-britanniai megjelenése miatt lerövidítik az 50 éven felüliek esetében az oltás első és második dózisának beadása közötti időt - mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a brit járványügyi számok továbbra is jók, összességében csökken az újonnan bekövetkező fertőzések, a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálozások száma.    

Az oltási kampány és a vírus közötti verseny azonban "sokkal szorosabbá válhat",

és most fontosabb, mint bármikor eddig, hogy az emberek hozzájussanak a második oltási adag nyújtotta megerősített védelemhez.    

Éppen ezért a brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) tanácsára döntés született arról, hogy a nagy-britanniai oltási gyakorlatban bevezetett 12 hétről 8 hétre rövidítik az 50 éven felüli korosztályok, valamint az egészségi problémák miatt fokozottan veszélyeztetett más lakossági csoportok esetében a koronavírus elleni oltás két dózisának beadása közötti időtartamot - mondta a brit kormányfő.    

Hozzátette: az érintetteket a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) értesíti a második oltási adag új, közelebbi dátumáról.    

Johnson elmondta: mindemellett előbbre sorolják azokat is, akik már jogosulttá váltak az első oltási adag beadatására, de még nem keresték fel az oltási központokat.    

A brit miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor: nincs bizonyíték olyan fertőzésszám-növekedésre, amely miatt az NHS elviselhetetlen nyomás alá kerülne, és országosan - még az indiai variáns terjedésétől leginkább érintett északnyugat-angliai Bolton város környékén is - tavaly nyár óta nem mért mélyponton jár az új fertőződések, a halálozások és a kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma.  

A nyitásnak haladnia kell

Ezért nincs szükség a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti feloldására kidolgozott nyitási menetrend hétfőtől esedékes következő szakaszának elhalasztására

- mondta a brit miniszterelnök.    

A brit kormány négy időpontból álló nyitási menetrendjének következő, harmadik időpontjában, vagyis hétfőtől az éttermek, a pubok és a bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.    

A végső, június 21-i nyitási időpontban a menetrend alapján minden, akkor még érvényben  lévő jogi korlátozás megszűnne.    

Péntek esti sajtótájékoztatóján azonban Boris Johnson úgy fogalmazott, hogy

az indiai variáns akár "komoly fennakadást" is okozhat a további előrelépésben, és megnehezítheti az utolsó nyitási programpont végrehajtását a június 21-i időpontban.

Johnson hozzátette ugyanakkor: a brit egészségügyi hatóságok felderítési és adatgyűjtési technológiája most már olyan fejlett, hogy nagyon korán észlelhető lenne az NHS-re nehezedő nyomás tarthatatlanná válásának veszélye, és ez lehetővé teszi a reagálást kellő időben.    

A brit miniszterelnök kijelentette: mindez megadja a kormánynak a szükséges bizalmat a nyitási menetrend végrehajtásának folytatásához.    

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) pénteki adatai szerint az Egyesült Királyságban eddig 1313 esetben azonosították a koronavírus indiai variánsát, és az e vírusváltozat okozta betegségben május 12-ig négyen haltak meg.

Címlapkép: A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson miniszterelnökről a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2021. április 14-én. Forrás: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock