balaton_getty
Gazdaság

Mindenki a nyaralást várja: bárhová is megyünk, idén igazi árrobbanásra számíthatunk

Még csak most nyithattak ki a hazai szálláshelyek, de az már látszik, hogy a tavalyi szobaárak nem tarthatók. A nyári főszezonban akár 15-20 százalékos áremelkedés is lehet, mivel feljebb kúsztak az élelmiszerárak, a karbantartási szolgáltatásokat csak drágábban végzik el a szakemberek, és az új alkalmazottakat is csak magasabb fizetésért lehet visszacsábítani a turizmus-vendéglátásba. Most úgy tűnik, hogy újra a tavak melletti, elsősorban a balatoni szálláshelyek lehetnek a legdrágábbak. Ha nyílnak a külföldi nyaralóhelyek, akkor elsősorban a görög, horvát és szlovén szolgáltatások árai lehetnek komoly versenytársai a magyar szállodai áraknak.

Bár a magyar szállodaipar még csak most ébredezik féléves COVID-álmából, az már a május eleji-közepi nyitáskor látszik, hogy a szállodáknak és panzióknak komoly költségvetési dilemmákkal kell szembesülniük. Egyrészt az elmúlt hónapok készpénzégető vesztesége után jó lenne látható árbevételt termelni, de közben abban az értelemben is egyensúlyozniuk kell, hogy a túlárazással ne riasszák el a belföldi turistákat. Egy április 25-én életbe lépett új kormányrendelet egyelőre segíti a hazai szállodákat. A Széchenyi Pihenő Kártya, vagyis a SZÉP-kártya mindhárom zsebéről ugyanis bármelyik szolgáltatást ki lehet fizetni ez év végéig, ami megtámaszthatja a hazai keresletet.

Ugyanakkor az általunk megkérdezett szállodaigazgatók jelezték, hogy az elmúlt hónapokban nagyot emelkedtek az élelmiszer nyersanyagárak. Jóval többet kérnek a karbantartási szolgáltatással foglalkozó cégek is tőlük. „Az új alkalmazottakat sokszor csak magasabb fizetésért tudják felvenni a most nyitó szállodák, ez is emeli a költségeiket” – osztotta meg a nyitással kapcsolatos kilátásokat Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

Szerinte egy 15-20 százalékos áremelést – már csak a megugró költségeik miatt – sem tudnak majd elkerülni a hazai szálláshelyek.

A piaci szereplők többsége ráadásul azzal is küzd, hogy ne emelje meg túlságosan az árait, mert az viszont elriaszthatja a belföldi turistákat.

„Az elmúlt hónapokban voltak olyan szálláshelyek, amelyek az állami Kisfaludy-programból részesülve, 100-200 millió forintot tudtak fejlesztésre költeni. A mi szállodánk is jelentős mértékben részesült ebből, így nálunk is bővültek a szolgáltatások” – jellemezte a magyar szállodák helyzetét Baldauf Csaba, aki Hévíz mellett működtet szállodát. Szerinte ugyanakkor az idei nyitást semmilyen tekintetben sem lehet összehasonlítani a tavalyival, mert 2020-ban a koronavírus-járvány berobbanása előtt volt egy erős január és február, és még március elején is nyitva lehettek a szállodák. Most pedig egy féléves kényszerzárlat után, anyagilag kivérezve nyitnak újra a szálláshelyadók.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint komoly versenytársai lehetnek a belföldi szolgáltatóknak a görög, a horvát és a szlovén nyaralások, bár azt Baldauf Csaba megjegyezte, hogy a horvát tengerparttól 1 kilométerre lévő, nem túl komfortos szálláshely árait hozza egy hazai négy csillagos szálloda árazása. A kapott szolgáltatás a magyar hotel mellett szól, a tengerpart közelsége pedig nyilván a horvát vendéglátó előnye.

Kezdésként 7 százalékkal emelkedhettek az árak

A Szallas.hu a Portfolio megkeresésére azt közölte, hogy az eddig beérkezett foglalások alapján nagyjából átlagosan 7 százalékos áremelkedést látnak. Ez persze régiónként, településenként, szállástípusonként, de szálláshelyenként is eltérő lehet. Nagyobb mértékű lehet a drágulás azoknál a szálláshelyeknél, amelyek az elmúlt időszak kényszerpihenőjét fejlesztéssel töltötték. A szolgáltatási extrák, a tavalyinál magasabb minőségű kínálat ezeknél a hoteleknél az árakban is megmutatkozhat. A kategóriát lépők jellemzően 20 százalékkal drágábban tudják kiadni szobáikat.

Az árak emelkedését a robbanásszerű kereslet is előidézi majd, amire nagy esély van a korlátozások teljes feloldása után.

Vannak olyan szálláshelyek, amelyek erre várnak. Ilyen stratégiát alkalmaznak főleg a vendégházak és panziók tulajdonosai. Ebben a szálláshely-kategóriában a Szállás.hu kínálatában áprilisban még a szokásos kínálat negyede, azaz mintegy 5 ezer szálláshely nem tette közzé nyári ajánlatát, vagyis nem foglalható. Itt minden bizonnyal az aktuális piaci kereslethez akarják igazítani az áraikat.

Bennálló aktív nyári foglalások alapján legdrágább (/fő/éj ár alapján) települések:
Település Átlagos foglalási ár (Ft/fő/éj)
Visegrád 17904
Lillafüred 17083
Mátraháza 16998
Parádfürdő 13254
Esztergom 12922
Alsóörs 12747
Egerszalók 12560
Balatonfüred 12544
Tihany 12396
Zanárdi 12360
Megjegyzés: Lillafüred, Mátraháza és Parádfürdő esetében az átlagárat torzítja (emeli), hogy a foglalások jelentős százaléka hotelbe szól. Forrás: Szallas.hu

Trepess Beatrix, a Szallas.hu közösségi média és PR-menedzsere azt közölte, hogy valamennyi partnerük dinamikus árazást használ. Ezért hangsúlyozottan csak ideiglenes árakat tudott mondani, ami a szezon előrehaladtával és a körülményektől függően változhat. Ha például tömegesen elkezdik foglalni az adatok hatására a legolcsóbb települések szálláshelyeit, az minden bizonnyal felhajtja az ottani árakat. Ugyanez várható akkor, ha a korlátozások lazításával bejelentenek 1-1 fesztivált vagy nagyobb eseményt egy adott településen. Emiatt nemcsak a Balaton térségében lesznek kiugró árak, de ott is előfordulhatnak majd olcsóbb szálláshelyek.

Bennálló aktív nyári foglalások alapján legolcsóbb (/fő/éj ár alapján) települések:
Település Átlagos foglalási ár (Ft/fő/éj)
Bogács 5453
Cserkeszőlő 5828
Vonyarcvashegy 6293
Balatonboglár 6556
Gyenesdiás 6667
Balatonfenyves 6710
Fonyód 6711
Pécs 6849
Balatonmáriafürdő 6913
Gyula 7249
Forrás: Szallas.hu

A Szallas.hu várakozásai szerint

a Balaton lesz továbbra is a legnépszerűbb vakációs úti cél, a foglalásaik harmada oda szól.

Élénkül a falusi turizmus is, de összességében ez még mindig csak pár száz darab foglalást jelent. A kevésbé ismert turisztikai helyek eltörpülnek a toplistában szereplő települések vonzerejéhez képest.

A top 10 belföldi úti cél 2021 nyarán (foglalási darabszám alapján):
Helyezés Település
1.   Siófok
2.   Balatonfüred
3.   Hajdúszoboszló
4.   Hévíz
5.   Eger
6.   Gyula
7.   Zalakaros
8.   Pécs
9.   Balatonlelle
10.   Szeged
Forrás: Szallas.hu

Megnőtt Hévíz népszerűsége (7 százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad is. Egyértelműen nőtt a kereslet az erdei szálláshelyek, faházak, önálló házak iránt. 2020-ban például a falusi turizmus az ötszörösére nőtt 2019-hez képest, bár ez még mindig alacsony volumen országos szinten. A falusi turizmus népszerűségét növelik a jellemzően különálló házak saját kerttel, közeli túra-, zarándok- és bicikliútvonalak, kerti bográcsozási lehetőségek.

2020-ban a Balaton-felvidéken és nagyobb városok mellett voltak olyan települések, ahol megduplázódott a szállóvendégek száma 2019-hez képest, például Szentbékkállán és Szentantalfán. Kaposvár mellett, a zselici dombság ékkövei, Bárdudvarnok és Zselickisfalud is fokozott érdeklődésre tartott számot. A Pakshoz közeli Szelidi-tópartot a csónakázó- és horgász tava miatt keresik fel, Békésszentandrást, pedig az ország 5. legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág teszi népszerűvé a kirándulók számára.

Foglalások darabszámának eloszlása főbb régiónként:
Régió Arány
Balaton 35%
Észak-Magyarország 16%
Nyugat-Dunántúl 10%
Dél-Alföld 9%
Dél-Dunántúl 8%
Észak-Alföld 7%
Közép-Dunántúl 5%
Budapest és vonzáskörzete 5%
Tisza-tó 2%
Forrás: Szallas.hu

A szakemberek általános véleménye az, hogy a nyár erős lehet a belföldi turizmus szempontjából, de

például a sárvári, a bükki és a hévízi szállodáknak is égetően szükségük lenne a külföldi turistákra, többek között a német, brit vagy orosz vendégekre.

Nélkülük már tavaly is csak a korábbi árbevételük 35-40 százalékát tudták produkálni. Amíg azonban nem körvonalazódnak a nemzetközi utazási szabályok, addig a szállásadók sem fognak reklámozni a külföldi turisták idecsábítása érdekében. A kétoldalú oltási megállapodások mellett a hazai turisztikai szektorban örülnének annak, ha egy 48-72 órán belül készült negatív PCR-teszttel is jöhetnének majd a külföldi turisták.

Budapest: más világ

A Portfolio által megkeresett budapesti szállodák közül sok még nem nyitott ki, vagy ha igen, akkor is csak nagyon mérsékelt várakozásaik vannak a szezont illetően:

kis túlzással értékelhetetlen addig a forgalmuk, amíg nem jöhetnek újra nagyobb számban a külföldi turisták.

Ebből a szempontból az első nagyobb vízválasztó a Futball Európa Bajnokság lesz. Addigra ugyanis eldőlhet, hogy sikerül-e a nagyobb uniós országokkal is megállapodni, vagy pedig az Európai Unió saját maga hoz tető alá egy megállapodást az utazási feltételekről. Nagy valószínűséggel az oltások nem ugranak meg június közepéig olyan ütemben, hogy teljes szabadsággal utazhassanak a turisták.

Megkeresésünkre a budapesti Aquaworld Resort azt közölte, hogy kereslet-kínálat alapú dinamikus árazást folytatnak majd. „Jelenleg nem gondolom, hogy 20-30 százalékos áremelkedésnek van realitása” – nyilatkozta Sívó Roland az Aquaworld Resort létesítményigazgatója. A fürdő-wellness részlegükön tartják a régi áraikat úgy, hogy a kényszerzárlat alatt rengeteg karbantartási munkát, festést, burkolást elvégeztek, igyekeztek emelni a műszaki színvonalat is.

Az Aquaworld Resort-nál bizakodóak az országok közötti megállapodásokat illetően. Folyamatosan figyelik a számukra meghatározó külföldi piacokat. Döntően a környező országokra: Csehországra, Szlovákiára, Ausztriára, Romániára, Szerbiára, Lengyelországra, ezen kívül Izraelre koncentrálják az online marketing tevékenységüket. Úgy látják, hogy idén is komoly verseny alakulhat ki a vidéki és a budapesti szálláshelyek között a belföldi vendégek eléréséért. Az Aquaworld Resort vendégköre 2020 augusztusában közel 60 százalékban már belföldi volt, szemben a korábbi 10-15 százalékos aránnyal.

A fővárosi turisztikai szakemberek azt remélik, hogy a városnézést kedvelő utazóknak a tavalyi nyárhoz hasonlóan idén is jó választás lehet Budapest, mert a top látványosságok nem lesznek olyan zsúfoltak, mint a járvány előtti időszakban.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy

aki teheti, jó előre tervezze meg a nyaralását és foglalja le minél korábban a szálláshelyét, mert ha sokáig kivár, az árak biztosan csak felfelé mozdulhatnak el belföldön.

Címlapkép: Getty Images

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock