GettyImages-1227934022
Gazdaság

Többet vár a kormánytól klímaügyben a magyarok kétharmada

Az Európai Unió polgárai erősen támogatják a jelenleginél ambiciózusabb nemzeti klímacélok kijelölését - derül ki egy 12 uniós országban végzett közvélemény-kutatás eredményeiből. A megkérdezettek 68 százaléka azt kívánja, hogy az EU közös kibocsátáscsökkentési célszámának megemelését követően saját országának kormánya is lépjen ebbe az irányba. Magyarországon a válaszadók szinte pontosan ugyanilyen arányban (67%) fejezték ki erre irányuló akaratukat.

A közvélemény-kutatás alapján a nemzeti kibocsátáscsökkentési célok emelésének támogatottsága a dél-európai országokban, Olasz- (85%) és Spanyolországban (79%) a legmagasabb. Ugyanakkor a kelet-európai tagállamokban is nagyon magas a kormányzati cselekvést támogatók aránya, így Romániában (73%), Lengyelországban (68%) és Magyarországon (67%) is, ahol a nemzeti klímacélok eddig nagyon alacsonyak voltak - jegyzi meg a T&E a kutatást összefoglaló jelentésében.

1you

Utóbbi megállapítás abból a szempontból vitatható, hogy a magyar NEKT a kidolgozása idején érvényes közös uniós céllal (lásd a keretes írást) megegyező, legalább 40 százalékos emissziócsökkentést céloz meg 2030-ig.

Az is igaz viszont, hogy 2019-ben Magyarország emissziója már 32 százalékkal volt alacsonyabb az 1990-es értéknél (nagyrészt a szocialista nagyipar összeomlása miatt), a bő évtized alatt elérendő további 8 százalékpontos javulásra vonatkozó cél pedig valóban nem nevezhető kiemelkedően ambiciózusnak.

A várhatóan 2021-ben véglegesülő Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiának ugyanakkor már összhangban kell lennie az új, 55 százalékos uniós céllal, amihez elvileg a magyar célt is hozzá kell majd igazítani.

A kutatás szerint a nemzeti kibocsátáscsökkentési erőfeszítés fokozását a legkevésbé Hollandiában és Dániában támogatják a válaszadók (46, illetve 49 százalékuk), de a teljes képhez hozzátartozik, hogy előbbi 49, utóbbi pedig 70 százalékkal mérsékelné a klímaváltozás fő okának tartott karbonemissziót 2030-ig.

- 55%

Az EU jelenlegi, tagok által is támogatott közös célja szerint a közösségnek 2030-ig legalább 55 százalékkal kell mérsékelnie az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A korábbi cél minimum 40 százalékban határozta meg ezt. A minden egyes tagállam által kötelezően elkészített Nemzeti Energia- és Klíma Tervek (NEKT), és az ezekben vállalt saját (kibocsátáscsökkentési, megújulóenergia és energiahatékonysági) célok pedig még a korábbi uniós célhoz igazodtak.

A közösség ÜHG-kibocsátása 2019-ben 24 százalékkal volt alacsonyabb az 1990-es értéknél. A végső cél a 2050-es nettó karbonsemlegesség elérése, vagyis az emisszió olyan alacsony szintre csökkentése, amit a fák, óceánok és az egyéb, negatív emissziós technológiák már képesek kivonni a légkörből. Erre azért lenne szükség, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előttihez képest az évszázad végéig 2, de lehetőleg 1,5 Celsius-fokban korlátozzák, amint erről a világ elöprő többsége a Párizsi Klímegyezményben megállapotott. A felmelegedés mértéke azonban már most meghaladja az 1 fokot.

Erős jelzés

A kutatást publikáló T&E megjegyzi, a polgárok akaratának erős jelzésnek kell lennie nem csak a tagállamok, de az Európai Bizottság részére is, amely vitatja az úgynevezett erőfeszítés-megosztási rendelet (ESR) további létjogosultságát. Az ESR kötelező érvényű nemzeti klímacélokat ír elő minden egyes tagállam számára, és a közösség kibocsátásának mintegy 60 százalékára terjed ki. (Az ezt kiegészítő másik nagy, közös uniós klímavédelmi az EU ETS, vagyis a kibocsátáskereskedelmi rendszer.)

A kutatásban megkérdezett elsöprő többsége, 84 százaléka szerint a szállítási és ingatlanszektorban új nemzeti és uniós szabványok és szabályozások bevezetése szükséges a klímavédelmi erőfeszítések fokozása érdekében. Az ezeket támogatók aránya Magyarországon a legmagasabb, 94 százalékos a kutatás szerint.

2you

Amikor azonban arra kérdeztek rá, hogy támogatják-e egy, a fosszilis üzem- és tüzelőanyagok drágulását eredményező új uniós árképzési eszköz bevezetését, a megkérdezetteknek átlagosan mindössze 41 százaléka válaszolt igennel. Magyarországon ez esetben is az átlagnál nagyobb, 50 százalékos támogatottságot mértek.

3you

A fogyasztói árak emelését eredményező eszköz bevezetésének alacsony uniós támogatottsága ugyancsak figyelmeztető jelzésként értelmezhető az Európai Bizottság részéről, tekintettel arra, hogy a testület elnöke, Ursula von der Leyen áprilisban az Egyesült Államok kormánya által szervezett klímacsúcson bejelentette, az ipar után a közlekedési és ingatlanszektorra is kiterjesztik az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerét.

Az Eurostat uniós statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy becslései szerint 2020-ban az EU CO2-kibocsátása összességében 10 százalék körüli mértékben csökkent. A legnagyobb mértékben, több mint 18 százalékkal Görög- és Észtországban, míg a legkevésbé Magyarországon (-1,7%) és Máltán (-1%).

4you

Módszertan

Az Európai Unió lakosságának 84 százalékát kitevő országcsoportban, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában és Spanyolországban végzett felmérés során 13 324 nagykorút kérdeztek meg 2021. február 11. és 20. között. Az uniós átlagértékek kiszámítása során a válaszokat az egyes országok népességszáma alapján súlyozták. A kutatást a Transport & Environment (T&E) megbízásából a YouGov végezte.

Címlapkép: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock