Aláírás kicsi
Gazdaság

Hidrogénstratégiai megállapodást kötött egymással a Linde és az MVM

Portfolio
A Linde Gáz Magyarország és az MVM Energetika stratégiai keretmegállapodást írt alá tiszta hidrogén projektek mielőbbi hazai, közös megvalósítása érdekében 2021.május 14-én. Többek között a megállapodás fókuszába tartozik a karbonmentes hidrogén elektrolízissel történő előállítása, a közlekedés zöldebbé tétele, az infrastruktúra fejlesztése, illetve az ipari felhasználások dekarbonizációja.

Az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gázgyártó vállalata és hazánk egyik legjelentősebb energetikai vállalata, a Linde és az MVM ünnepélyes keretek között hosszú távú stratégiai keretmegállapodást írt alá 2021. május 14-én, pénteken.

A dokumentum definiálja a tiszta (zöld és kék) hidrogén projekt irányokat, és kinyilvánítja, hogy a két nagyvállalat a jövőben szorosan együttműködik kísérleti hidrogén projektek kidolgozásában és megvalósításában Magyarországon és a környező országok piacain, melyhez kölcsönösen igénybe veszik egymás tudásbázisát és erőforrásait. Kijelölésre került az ehhez szükséges irányító testület és megalakulóban van számos munkacsoport, melyek a megállapodás alábbi fő területeire fókuszálnak:

  • Karbonmentes hidrogén elektrolízissel történő előállítása a Linde Csoport saját technológiái és az MVM Csoport megújuló energiaforrásainak alkalmazásával.
  • A közlekedés zöldebbé tétele: hidrogén töltőállomások létesítése autóbuszok, kamionok,személyautók és vonatok részére (zöld hidrogén mobilitás).
  • Villamosenergia és (föld)gázinfrastruktúra együttes fejlesztése – zöld hidrogén gyártása éstárolása, használata a földgázhálózat alkalmazásával, elsősorban szezonális áramtárolásilehetőségek megvalósítása.
  • Ipari felhasználások dekarbonizációja (pl. erőművek szén-dioxid kibocsátásának csökkentése)

A dokumentumot Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország vezérigazgatója, Kóbor György, azMVM elnök-vezérigazgatója és Bertalan Zsolt, az MVM csoportszintű technológiai ésinnovációs igazgatója írta alá. Az ünnepségre szimbolikus helyszínen, az ország első mobil hidrogéntöltőállomásán került sor, melyet április végén adtak át a Linde budapesti telephelyén.

Autó kicsi
Forrás: Linde

Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország vezérigazgatója azt mondta, hogy:

A Linde közel 100 éves hidrogéntechnológiai tudása és tapasztalata biztosítja, hogy a legmodernebb és a legbiztonságosabb megoldásokat alkalmazzuk a hidrogén gyártás, tárolás, szállítás és felhasználás területén. A szén-dioxid-semleges, zöld projektek elindítása mindannyiunk közös célja.

Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója pedig hozzátette, hogy:

Biztos vagyok benne, hogy a karbonsemleges energiatermeléssel és karbonmentes közlekedéssel kapcsolatos tudásunk és szakértelmünk a Linde Csoport komoly hidrogéntechnológiai tapasztalatával együtt olyan erős szinergiát jelent, amely garancia a tiszta hidrogén magyarországi elterjesztésére.

Címlapkép: Linde

GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus
bear_1
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1233503994