Előfizetői tartalom

Kaderják Péter: Nagyon költséges lesz a magyar energiaátmenet, de megéri korán cselekedni

Nagy kihívások előtt áll Magyarország, hogyha szeretné teljesíteni a 2050-es klímacélokat, és ennek nagyon fontos része a stratégiai tervezés, valamint a megfelelő állami ösztönzők és támogatások rendszerének a kialakítása. Rengeteg feladat vár még megoldásra, de az energiaátmenet során a legnagyobb teher az energiaágazatra hárul majd, ahol óriási összegek beruházására lesz szükség a következő 30 évben a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. Emellett az uniós források elosztása is kulcsfontosságú lesz, itt több program és pályázat is várható, ami számos fontos terület között oszlik majd el - mondta el Kaderják Péter, a BME Zéró Karbon Központ vezetője, egykori energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár, aki jelenleg az ITM tanácsadója, a Másfélfok sajtóklubja során.

A cél a dekarbonizáció A tavalyi év elején fogadta el a kormány a Nemzeti Energiastratégiát és kezdte meg a 2050-ig szóló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiának a kidolgozását. A 2030-as és a 2050-es célokat a klíma védelméről szóló 2020. évi XLIV. törvény rögzíti, ebben található az is, hogy Magyarország az évszázad közepére klímasemleges országgá válna. Ez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés