Előfizetői tartalom

Horrorfilm vagy vígjáték forgatókönyvét írja az infláció?

Hónapok óta erősödik az inflációtól való félelem, már az első riasztó adatok is megjelentek áprilisról. A legnagyobb kérdés most mindenkiben az, hogy mennyire lesz tartós ez a folyamat, egyelőre az elemzők is csak találgatnak. Léteznek horror forgatókönyvek tartósan elszálló inflációról, ami a jegybankokat is lépésre kényszerítheti, a másik álláspont szerint viszont happy end lesz a történet vége, azok járnak pórul, akik most túlságosan aggódnak.


Horror vagy happy end?

Stephen Dover, a Franklin Templeton vezető stratégája az infláció témakörét egy horrorfilm forgatókönyvéhez hasonlítja. Miközben a horrorfilmek kiszámíthatók és sablonosak most egészen más jövő elé nézünk. A következő hat hónapot komoly kilengések jellemzik majd, azonban szerinte nem szabad félelemmel tekinteni erre az időszakra, a befektetőknek minden eddiginél jobban kell igyekezniük, hogy megtalálják azokat a lehetőségeket, melyek a változó gazdaságból profitálni tudnak.

A horrorfilmek általában idilli jelenetekkel kezdődnek, majd az izgalmak fokozódásával a zene is melódiából disszonanciába vált. Az infláció frontján a befektetők a közelmúltban ízelítőt kaptak a kockázatokról, amikor megjelent az áprilisi statisztika a tengerentúlon, ez a piacokon is hozott egy kis elbizonytalanodást, majd a hét végére javult a hangulat.

Dover szerint legalább három indok van a következő hónapokban a fokozott óvatosságra:

Sokan már rettegnek, de nem biztos, hogy érdemes

  • Féljünk az inflációtól, vagy kezeljük?
  • Sokkal jobban kell figyelni a befektetésekre is
  • Az amerikai munkaerőpiac lehet a kulcs

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés