Előfizetői tartalom

Lakossági napelemek: olyan gyors a növekedés, hogy évekkel korábban teljesülhet a 2030-as cél

A hazai lakossági naperőművek beépített teljesítménye a mostani bővülési tempóval pár év alatt elérheti a Nemzeti Energiastratégiában 2030-ra kijelölt 800 MW minimális célt, de a 200 ezres darabszám is határidő előtt teljesülhet. Sok múlik azonban a szabályozási környezet jövőbeli alakulásán. Az már most látszik, hogy az átlagos rendszerméret jóval nagyobb annál, mint amivel az energiastratégia számolt.

A háztartási méretű napelemes kiserőművek beépített teljesítménye már 2020 végén 719,09 MW volt, amint az a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május 19-én közölt adataiból kiderült, ebből azonban a természetes személyek, vagyis a lakosság részesedése "csak" valamivel több mint 442 MW volt, míg a fennmaradó rész nem természetes személyek, vagyis...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés