D__VG20190304012 (1)
Gazdaság

Lakossági napelemek: olyan gyors a növekedés, hogy évekkel korábban teljesülhet a 2030-as cél

A hazai lakossági naperőművek beépített teljesítménye a mostani bővülési tempóval pár év alatt elérheti a Nemzeti Energiastratégiában 2030-ra kijelölt 800 MW minimális célt, de a 200 ezres darabszám is határidő előtt teljesülhet. Sok múlik azonban a szabályozási környezet jövőbeli alakulásán. Az már most látszik, hogy az átlagos rendszerméret jóval nagyobb annál, mint amivel az energiastratégia számolt.

A háztartási méretű napelemes kiserőművek beépített teljesítménye már 2020 végén 719,09 MW volt, amint az a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május 19-én közölt adataiból kiderült, ebből azonban a természetes személyek, vagyis a lakosság részesedése "csak" valamivel több mint 442 MW volt, míg a fennmaradó rész nem természetes személyek, vagyis cégek és intézmények tulajdonában állt. (A háztartási méretű erőmű - HMKE - kategóriája alatt a legfeljebb 50 kW kapacitású erőművek értendők.) Az összesen 88 112 darab napelemes HMKE-ből 71 753 darab volt lakossági felhasználóé, vagyis az átlagos lakossági rendszerméret 6,17 kW volt tavaly év végén.

1nap

A 2020 végi magyarországi háztartási méretű naperőműveknek teljesítmény alapján közel 62, darabszám szerint pedig több mint 81 százaléka volt lakossági felhasználóké.

2nap

A 2020 elején bemutatott Nemzeti Energiastratégia (NES) szerint a kormányzat célja, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel - tehát az évtized végére a cél legalább 800 MW-os kapacitás elérése.

2020-ban rekord mértékben, körülbelül 240 MW-tal, másfélszeresére nőtt a háztartási naperőművek beépített teljesítménye. A bővülésből a lakossági beruházások 160 MW-tal vették ki a részüket, vagyis a növekedés kétharmada ebben a szegmensben valósult meg, és nőtt az egész állományon belüli piaci súlya. A telepítési tempó várhatóan 2021-ben sem lassult, tekintettel arra, hogy az év elejétől elérhető otthonfelújítási támogatással a napelemes HMKE-k telepítéséhez akár 50 százalékos támogatás is igényelhető, érdemben lerövidítve a megtérülési időt. Ráadásul a kedvező szaldóelszámolást az ezen támogatással megvalósuló új napelemes rendszerek esetében már 2021 második félévében elkezdik kivezetni, ez pedig sokakat arra késztetett, hogy előrébb hozzák ez irányú terveik megvalósítását.

A megújuló energetikai lehetőségek is a kiemelt témák között lesznek a szeptember 7-ei Sustainable World konferencián. Save the date!

Évekkel korábban elérhető a 2030-as cél a jelenlegi tempóval

Az idei statisztika még nem ismert, de a napelemes vállalkozásoknál jelentkező roham és az előbbiek arra utalnak, hogy a telepített kapacitás bővülésének üteme jelenleg szinte biztosan nagyobb a tavalyinál, ami a lakosság esetében 2020-ban 40 MW/negyedév volt. Ha csak ezzel a növekedési tempóval számolunk, már akkor is bőven 500 MW körül járhat a beépített teljesítmény, és amennyiben továbbra is ilyen ütemben bővül a lakossági napelemes HMKE-kapacitás, akkor körülbelül két év múlva, 2023 első felében elérhetjük a NES-ben csak 2030-ra kijelölt minimális 800 MW-os célt.

A darabszámokat illetően a kormányzati energiastratégia ugyanakkor legalább 200 ezer napelemes háztartással számol 2030-ra. 2020-ban 24 421 új lakossági naperőművet telepítettek országszerte, és ezzel a növekedési sebességgel valamikor 2026 első félévében lehet meg a 200 ezres darabszám. A beépített teljesítményre és a darabszámra vonatkozó célszámok 2020-as bővülési tempóval számolt várható elérésének időpontjai között mutatkozó eltérés oka, hogy a 2020 elején bemutatott stratégia jóval kisebb átlagos rendszermérettel számolt, mint amit a statisztika mutat. Sőt, az adatok szerint az átlagos rendszerméret egyre nagyobb: 2019 végén az addig telepített lakossági naperőművek átlagos teljesítménye valamivel 5,9 kW felett alakult, a 2020-ben beüzemelt új egységek már több mint 6,5 kilowattosak voltak, így az év végére az állomány átlagos rendszermérete 6,17 kW-ra emelkedett.

Egy ekkora rendszer éves termelése meghaladja az átlagos magyar háztartás éves villamosenergia-felhasználását. Ez egyrészt megerősíti azt, hogy a magyar átlagnál jobb anyagi helyzetű családok vágnak ilyen beruházásba, de azt is, hogy az általános elektrifikáció miatt a háztartások áramfogyasztása növekszik, és hogy e trend folytatódására számítva már a jövőre is készülve pillanatnyi fogyasztásukhoz képest felültervezett HMKE-ket telepíttetnek. Az otthoni áramfogyasztást különösen a fűtés villamosítása (hőszivattyúk), illetve a villanyautó-töltők terjedése képes alaposan megdobni, a korábbi többszörösére emelni, de az egyéb háztartási elektromos berendezések, például légkondicionálók növekvő állománya is jelentősen emeli a felhasználást.

3nap

Ami a lakossági napelemes HMKE-k további terjedésének várható ütemét illeti, a fenti okok miatt tehát 2021 első félévében valószínűleg gyorsult a tempó. A 2022 végéig elérhető otthonfelújítási támogatás továbbra is felfelé mutató hatást gyakorol a keresletre, míg a támogatással megvalósuló új beruházások esetében az év felétől bekövetkező elszámolásbeli változás ezzel ellentétes irányban hathat. Az új, ma még nem ismert elszámolási rendszer várhatóan nem lesz sokkal kevésbé kedvező, mint a jelenlegi, ezért és a hosszabb távon várható kedvező ártrendek miatt a lakossági naperőművek állománya továbbra is gyorsan növekedhet. Ezt olyan egyéb trendek is támogathatják, mint a háztartási energiatároló rendszerek egyre többek számára való elérhetővé válása.

Hogy a lakossági napelemes HMKE-k terjedésében mi várható a következő években, arra nézve a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. prognózisa adhat jelzést. A társaság új módszertan szerint készült hálózatfejlesztési terve részeként 2021 februárjában ismertetett előrejelzése összességében, tehát nem csak a lakossági napelemes háztartási méretű kiserőművek elterjedésére vonatkozik. A társaság két eltérő dinamikájú prognózist vázolt fel.

4nap

Amint a grafikonon látható, az előrejelzések szerint a 2030-as évtized elejére még egy mérsékelt ütemű elterjedés esetén is 1700 MW körüli szintre emelkedhet a hazai napelemes HMKE-kapacitás. Intenzív elterjedéssel számolva pedig 2300 MW körül alakulhat az összesített beépített teljesítmény. Mindez azt jelenti, hogy ez alapján egy évtized alatt hozzávetőleg 2,5-3-szoros bővülés valószínűsíthető, amiből minden bizonnyal a magyar háztartások is jelentősen kiveszik majd a részüket.

A 2020 végi arányszámokkal és átlagos rendszerméretekkel kalkulálva ez durván 1050-1430 MW lakossági kapacitást, és 160-215 ezer darab lakossági rendszert jelentene. Természetesen a hazai HMKE, azon belül a lakossági naperőmű állomány tavaly év végi paraméterei biztosan jelentősen változnak majd a következő években. Valószínűsíthető például, hogy az átlagos rendszerméret inkább növekedni fog, de a terjedés ütemét befolyásoló körülmények ilyen időtávon nem előre jelezhető. A MAVIR például prognózisai elkészítése során egyaránt figyelembe vette azt a lehetőséget, hogy a szaldóelszámolás kivezetésének hatását egy intenzív támogatási rendszer mérsékli a NES-ben kijelölt célok elérése érdekében, de azzal is számolt, hogy esetleg nem áll majd rendelkezésre ilyen támogatás.

Címlapkép: MTI Fotó/Varga György

medvetozsdebika_frankfurtitozsde
bmw
GettyImages-1233556785
hoseg budapest voros riasztas figyelmeztetes210619

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
medvetozsdebika_frankfurtitozsde