FONTOS Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el
 
Előfizetői tartalom

Összejöhetne akár a 6 millió beoltott is, de még így is milliók szaladgálnának valós védettség nélkül

Bár csütörtökre elérhette az elsőre beoltottak köre az oltásra valaha regisztrálók táborát, elvileg mégis előfordulhat az, hogy az oltottak 5,227 millió fős mostani tábora idővel 6 millió főre emelkedjen. Ez azonban biztosan jóval lassabb ütemű emelkedés lesz, mint az utóbbi hetekre jellemző napi 35 ezer fős oltási tempó. Alábbi cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy jelenleg hogyan állunk az átoltottság terén nemzetközi viszonylatban és azokat a lehetséges társadalmi csoportokat is azonosítjuk, amelyek köréből még jelentkezhetnek oltásra az emberek. Összességében azt látjuk: bár elméletileg meg lehetne a 6 millió beoltott, de egyelőre mégis az a valószínűbb, hogy az oltottak tábora valahol 5,5-6 millió fő között megáll a nyáron, azaz több millió (oltás szempontjából) védtelen ember járhat-kelhet majd az utcákon. Számukra egy esetleges újabb járványhullám fokozott kockázatot jelent, és közben a 60% körül megálló átoltottság/társadalmi védettség még mindig elmarad attól a virológusok által kívánatosnak mondott 70-80%-os szinttől, amely mellett már a járványt valóban megnyugtatóan magunk mögött hagyhatnánk.

Az már hetek óta igaz, hogy Magyarországon vakcina túlkínálat van, azaz több az elérhető vakcina, mint amennyi ember oltást szeretne. Így az, hogy a társadalom oltással védett köre pontosan mekkorára nő, már lényegében csak az oltási hajlandóságon múlik. A számok szintjén mindez egyébként úgy néz ki, hogy június 1-ig közel 14 millió dózisnyi vakcina érkezett hazánkba...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés