Előfizetői tartalom

Fontos részletek derültek ki a globális adóminimumról, aminek egyik fő gáncsolója Magyarország lehet

A hétvégi G7-megállapodás szövegéből még nem volt világos, hogy a 15%-os globális adóminimum a ténylegesen legalsó (effektív) adókulcs lenne, vagy csak a megállapodásban rögzített kulcs, amiből még mindenféle céges kedvezményeket lehet osztogatni, de azóta kiderült, hogy egyértelműen előbbiről van szó. Mindez teljesen új megvilágításba helyezi a hétvégi alku tartalmát például Magyarország számára is, hiszen így az alacsony adókulcsokra és különféle kedvezményekre épített külföldi cégvonzási stratégia ellehetetlenülhet, igaz még mindig nem tisztázott sok fontos részletkérdés. Mindenesetre nem lehet véletlen, hogy brüsszeli körökben azt hallani: Írország és Ciprus mellett Magyarország az egyik legkeményebb ellenzője a globális minimumadó tervének. Van egy eddig kevésbé tárgyalt további fontos részlete is a hétvégi alkunak, ami az adóbevételeik fokozása érdekében afelé terelheti az ellenállókat is, hogy adják fel a pozíciójukat, de egy uniós szinten is elfogadott adóminimum 2025 előtt nem reális.


Kétlépcsős megállapodásról van szó

A szombaton megszületett G7 adómegállapodás még számos fontos részletet nem tisztázott (pl. a figyelembe vett adónemek körét, ami a 15%-os kulcsot kiadná, márpedig ez igen fontos), de ami látszik belőle, az mindenképpen fontos fejlemény az adóversenyre építő magyar gazdaságpolitikai modell számára is.

Az alku valójában két pillérre épül, amiből inkább csak az egyik kapott nagyobb figyelmet, mert könnyebben artikulálható: legyen globálisan legalább 15%-os a multinacionális társaságok számára az adó kulcsa, hogy így a túl alacsonyra vágott kulcsokkal való káros versenyt ki lehessen iktatni és a koronaválság miatt megugrott államháztartási lyukakat jobban be lehessen foltozni.

Az alapvetés itt az, hogy ott adózzanak a multinacionális cégek, ahol működnek és ahol profitot csinálnak, és ne tudják mindenféle legális és féllegális megoldásokkal a legalacsonyabb kulcsokat kínáló adóparadicsomokba, esetleg fiókcégeken keresztül átirányítani a profitot, hogy ott adózzák le.

Miről szól ez az elemzés?

  • Több évtizede létező társasági adószabályokat változtatna meg a hétvégi G7-alku, ami valójában két fontos pillérből áll.
  • Bemutatjuk mindkét pillér eddig ismert tartalmát, és azt, hogy ez miért gyakorol nyomást a vonzó adószabályokat működtető, ezért kimaradni szándékozó országokra, így Magyarországra is.
  • Felvázoljuk az esetleges új globális adószabályok lehetséges időhorizontját is, feltéve, ha az EU-ban valóban áldását adja minden tagállam a tervre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés