orbán viktor
Gazdaság

Itt a nagy matek: megmutatjuk, mennyi adót kaphatsz vissza Orbán Viktor ígérete után!

Még mindig vannak komoly kérdőjelek a miniszterelnök által belengetett szja-visszatérítés kapcsán, azért szép lassan kitisztul a kép. Összeszedtük, amit eddig biztosan tudunk, és pár konkrét példán keresztül bemutatjuk, mekkora visszatérítésre számíthatnak az emberek, így bárki könnyen ki tudja számolni, mennyi járhat neki.

Mit tudunk eddig az szja visszatérítéséről?

Szerdán vetette fel először Orbán Viktor, hogy ha a gazdasági növekedés az idén meghaladja az 5,5%-ot, akkor 2022 elején a gyermeket nevelők visszakaphatják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójuk (szja) összegét. A kijelentéssel nem vállalt komoly kockázatot a kormányfő, ma már sokan a 7%-os GDP-bővülést is elképzelhetőnek tartják,

ahhoz valami komoly csapás kellene a gazdaságban, hogy ne sikerüljön megugrani az 5,5%-ot.

Ezzel együtt végleges döntés csak az év végén születhet majd az adóvisszatérítésről, hiszen meg kell várni a friss gazdasági adatokat – hangsúlyozta Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón. A miniszterelnök kiemelte: a visszatérítéssel mindenki élhet, de legfeljebb az átlagjövedelemig, vagyis az egy személy által visszaigényelhető összeg legfeljebb 800 ezer forint lesz (a 420 ezer forintos átlagbér szja-tartalma mintegy 760 ezer forint, ezt kerekítették fel).

Szintén csütörtökön derült ki, hogy mindenki csak a ténylegesen befizetett szja-t igényelheti vissza, vagyis aki él a családi adókedvezménnyel, az a csökkentett összeget kaphatja vissza. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott:

Mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett, nem pénzosztásról beszélünk.

Akkor kinek jár vissza pénz?

Vagyis az kaphat vissza befizetett adót, akinek a családi adókedvezmény érvényesítése után marad még befizetendő szja-ja. Az évi 800 ezer forintos keret azt jelenti, hogy a maximális összeget az tudja majd igénybe venni, aki havonta legalább 67 ezer forintos jövedelemadót fizet a családi kedvezmény levonása után.

Vagyis aki érvényesíti a családi kedvezményt, annak

  • egy gyermek esetén legalább 77 ezer forintos,
  • két gyermek esetén 107 ezer forintos,
  • három gyermek esetén pedig 166 ezer forintos szja-kötelezettségnek kell lennie.

Ezekből levonva az egy gyermek után járó 10 ezer, a két gyermek után járó 40 ezer és a három gyermek után járó 99 ezer forintot jön ki a fenti 67 ezer forintos ténylegesen befizetendő adó.

Ez azt jelenti, hogy aki egyedül érvényesíti a családi kedvezményt, az egy gyermek esetén bruttó 513 ezer forintos, két gyermek esetén bruttó 713 ezer forintos, míg három gyermek esetében bruttó 1,1 millió forintos bér esetén érvényesítheti a maximális, 800 ezer forintos visszatérítést.

A dolog annyiban bonyolultabb, hogy sokszor két kereső van a családban, akik mindketten jogosultak lehetnek a maximum 800 ezer forintos visszatérítésre, ha van annyi személyi jövedelemadójuk.

Az biztos, hogy a legnagyobb nyertesei az intézkedésnek azok a családok lehetnek, ahol már mindkét szülő dolgozik, ők együtt akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak. Ez pedig jellemzően az iskoláskorú gyermekek szüleit jelenti, a kisebbeknél sokszor az egyik szülő még otthon van, hároméves korig például gyesen, amely után nem tudja érvényesíteni sem a családi kedvezményt, sem az adóvisszatérítést.

Nézzünk néhány konkrét példát!

Megnéztünk néhány egyszerűbb példát, melyek alapján mindenki el tudja helyezni magát, hogy mekkora visszatérítésre jogosult. Fontos kiemelni, hogy minden esetben a „hagyományos” adózási formát vettük alapul, az ekhósokra, katásokra vonatkozó részletszabályok egyelőre nem ismertek.

Kezdjük a legegyszerűbb esettel, amikor egy kereső tartja el a családot! Az ő esetében egy gyermek esetén a már említett 513 ezer forintos bruttó bérnél éri el a visszakapható összeg a 800 ezres limitet, két gyermeknél ez 713 ezer forint, háromnál pedig 1,1 millió. Fontos, hogy ebben az esetben bruttó 600 ezer forintos fizetés alatt három gyermek esetében semennyi nem jár majd vissza, mivel a havi 99 ezer forintos családi kedvezmény miatt nem kell szja-t fizetnie az illetőnek.

Vagyis a 420 ezer forintos átlaggal számolva egy munkavállaló ebben az esetben egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén mintegy 250 ezer forintot kaphat vissza, ha viszont három gyermeke van, akkor már nem jár neki visszatérítés.

Említettük, hogy elsősorban a kétkeresős családok járhatnak jól az intézkedéssel, esetükben ugyanis optimális esetben mindkét szülőnek járhat visszatérítés. Ezzel kapcsolatban az alábbi grafikon lehet irányadó:

Látszik, hogy egy gyermek esetében havi 1 millió forintos együttes bruttó jövedelem mellett már a maximális, 1,6 millió forintos visszatérítést tudják igénybe venni, két gyermek esetében ehhez bruttó 1,2 milliós összjövedelem kell, míg három gyermek esetében 1,5 milliós bruttó felett jöhet ki elvileg a maximális visszatérítés.

Ezekben az esetekben persze már „sakkozni” kell a családoknak, ki vegye igénybe a családi kedvezményt, hogy a legjobban jöjjenek ki, érdemes-e például megosztani a havi kedvezményt, vagy inkább egy szülőnek igényelni azt.

Nézzünk még néhány konkrét példát egyes kétkeresős családok esetében! Itt a példáknál az átlagbér mellett figyelembe vettük a medián bért, ami jobban leírja a kereseti viszonyokat, ez a KSH szerint jelenleg bruttó 329 810 forint. Így az alábbi példákkal számoltunk egy gyermek esetén:

szja210610egygyerek

Látható, hogy már két minimálbéres szülő is viszonylag jelentős összeget, majdnem félmillió forintot kaphat vissza 2022 elején, ha pedig mindketten medián bért keresnek, akkor ez már az egymillió forintot is meghaladja.

Két gyermek esetében valamivel alacsonyabb összegek jönnek ki a magasabb családi kedvezmény miatt, de ha mindkét szülő átlagfizetést keres, akkor itt is kijöhet egymillió forint feletti visszatérítés.

szja210610kétgyerek

A magas családi kedvezmény miatt a háromgyermekesek a relatív vesztesei az szja-visszatérítésnek, hiszen ott a két szülő már összesen havi 99 ezer forintos kedvezményt tud érvényesíteni.

szja210610háromgyerek

Éppen ezért ott még látható, hogy két medián keresetű szülő is alig 100 ezer forintot kap majd vissza, de még két átlagfizetésből is csak 437 ezer forint jár majd vissza. Persze cserébe ők év közben nagyon kevés szja-t fizetnek, vagy egyáltalán nem fizetnek a családi kedvezmény miatt.

A példákból az látszik, hogy elsősorban az egy gyermeket nevelő, két keresős háztartások járhatnak jól a visszatérítéssel,

gyakorlatilag most az egyszeri visszautalással a több gyermeket jobban támogató családi adórendszert korrigálja kicsit a kormány. Most ugyanis azok kaphatják a legtöbb visszautalást, akik eddig relatíve rosszabbul jártak a családi kedvezménnyel.

Persze biztosan lesznek extrém példák, nagy vesztesei és komoly nyertesei a visszatérítésnek. Ha például az egyik szülő gyesen van vagy munkanélküli, akkor már egy gyermek után is csak 180 ezer forintra számíthatnak, két gyermek esetében pedig egyáltalán nem kapnak visszatérítést.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

startup cég vállalkozás fiatal
bank hitel getty stock
traktor mezőgazdaság
koronavírus vakcina oltás
union1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
vakcina koronavírus oltás