FONTOS Matolcsy hadjáratot hirdetett, erős pénzügyi támadástól félti Magyarországot
orban viktor kormanyinfo
Gazdaság

Orbán Viktor: Magyarország felkészült a járvány negyedik hullámára

Portfolio
Meglepetésre Gulyás Gergely mellett Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki Kormányinfón.

Jelentős a vita a moratórium ügyében

A bankok szeretnék, ha minél gyorsabban minél több ember szálljon ki a moratóriumból, ezzel szemben a kormány egy fokozatos átmenetet szeretne.

Jelentős szakmai véleménykülönbségek vannak a bankok és köztünk,

a konzultációban is azért szerepel a kérdés, hogy az emberek véleményét kikérjük - mondja a kormányfő.

Kína és az USA jó viszonyában vagyunk érdekeltek

Abban vagyunk érdekeltek, hogy Kína és az USA között olyan együttműködés jöjjön létre, ami jó a magyaroknak, jó Közép-Európának. Joe Biden a hétfői NATO-csúcsra érkezett Európába, meglátjuk, mit fog mondani.

Megvizsgálták a kötelező oltás ötletét

A kormány megvizsgálta a kötelező oltás lehetőségét is általában vagy néhány foglalkozáscsoport esetében, de ezt elvetettük

- mondja a miniszterelnök.

Készül a nagy poszt-COVID értékelés

Az akadémiától és a kormány egészségügyi tanácsadó testületeitől egy poszt-COVID elemzést kértem, amiben majd le lehet vonni a következtetéseket - mondja a miniszterelnök. Szerinte az uniós módszertan szerint számított többlethalálozásban Magyarország a középmezőnyben van, de ez nem elegendő.

Elérhetők lesznek a nyugati vakcinák kereskedelmi forgalomban

Magyarország semmilyen korlátot nem állít az elé, hogy akár nyugati vakcinák is kereskedelmi forgalomba kerüljenek azt követően, hogy megszületik a magyar vakcina - mondja Orbán Viktor. A magyar vakcinagyár 2022 végén kezdhet el termelni, ott licensz alapján lehet más vakcinákat gyártani, illetve saját magyar vakcina is lehet. Vagyis akkor nem vásárolni, hanem eladni fogunk. Emellett volt olyan terv, hogy öt ország építsen egy vakcinagyárat Izraelben, ami nem az EU területén van, ezzel több lábon állhatunk.

Még nem tudni, miből épülne meg a Fudan

Egyelőre nem tudjuk, mennyibe kerülne a Fudan Egyetem kampuszának megépítése, azt képes-e a költségvetés saját forrásból finanszírozni, illetve hány lépésben lehet ezt megtenni. Ezekről akkor lehet beszélni, ha lesz egy terv - mondja a kormányfő. Szerinte az biztos, hogy a tervek elkészülése után az emberek fognak dönteni a kérdésben.

El se kezdjék az uniós alapszerződés módosítását

Ahhoz, hogy a tagállamok vétójogát elvegyék, az uniós alapszerződést kell módosítani, és előre szólunk, hogy ezt el se kezdjék, mert nem fogunk beleegyezni - mondja Orbán a német felvetésre. Hozzáteszi: a magyar kormány június 19-én teszi közzé az Európa jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, gondolatait.

Önellátás, nemzeti tulajdon

Mindennel nem tudjuk magunkat ellátni, ezért a nemzetközi gazdasági-kereskedelmi életben való részvétel továbbra is érdeke Magyarországnak - mondja Orbán. Vannak stratégiai ágazatok, ott sem tudunk önellátók lenni, de van néhány ágazat, ahol szeretnénk többségi nemzeti tulajdont, ilyen például a médiapiac, a bankszektor vagy az energiaipar.

A repülőtér is ilyen stratégiai ipar, nemzeti érdek, a repülőtársaság már nem biztos - mondta a miniszterelnök.

Újabb bérmegállapodást szeretne Orbán

Szeretném, ha valami hasonló megállapodást tudnánk kötni, csak nagyobb béremeléssel - mondja Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy az idén lejár a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodás. Szerinte a vállalkozások mindig járulékcsökkentést szeretnének elérni cserébe, ami a kormánynak sincs ellenére, de a gazdaság teljesítménye jelöli ki a mozgásteret.

Felkészültek a negyedik hullámra

A kormány felkészült a járvány negyedik hullámára is - mondta Orbán Viktor kérdésre válaszolva.

Egyszeri lesz az szja-visszatérítés

A költségvetésben 4,3%-os gazdasági növekedéssel számoltunk, ha ez megvalósul, akkor semmire nincs lehetőségünk, csak ami a büdzsében szerepel. Ha felette lesz, akkor keletkeznek olyan források, melyek most nem szerepelnek a költségvetésben.

Az szja visszatérítése egyszeri lesz, a járványhelyzet miatt van. Biztonságos, kiszámítható költségvetés kell, ami nem tartalmaz ilyen lépéseket

- mondja a miniszterelnök. Hozzáteszi: a 25 év alattiak szja-mentessége csak januártól lép érvénybe, miközben a visszatérítés a 2021-es adóév után jár.

Lesz népszavazás Fudanról

Mondta Orbán Viktor, és el fogja fogadni a népszavazás eredményét. Ilyen népszavazást kezdeményezhet a fővárosi közgyűlés vagy valamelyik párt is - tette hozzá.

Orbán Viktor rövidre zárta: semmilyen egészségügyi reform nem lesz

Az elmúlt napokban kiszivárgott egy előkészítő anyag, amiben a kórházi rendszer átalakításáról volt szó. Ezzel kapcsolatban is kérdezték a miniszterelnököt a csütörtöki Kormányinfón.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor válaszolt az szja-visszatérítés legfontosabb kérdésére: ki kaphat vissza és mennyit?

Mindenki csak a ténylegesen befizetett személyi jövedelemadót (szja) kaphatja vissza 2022 elején – tisztázta a csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor. Vagyis a családi és egyéb kedvezménnyel csökkentett összeg járhat vissza, ha azt a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi.

Tovább a cikkhez

Szja-visszatértés

Körülbelül 1,1 millió család kaphat kisebb vagy nagyobb visszatérítést - ismételte meg a miniszterelnök Nagy Márton tanácsadó tegnapi mondatait.

Összesen 530-580 milliárd forintot tesz ki ez az intézkedés - részletezte Orbán Viktor.

Kínával nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatunk van

Orbán Viktor szerint nekünk is részt kell venni abból a nemzetközi versenyből, amely az ázsiai felemelkedésből próbál profitálni. Elmondása szerint ez nemcsak Kínára vonatkozik, hanem több kelet-ázsiai országra is. Orbán szerint az EU több országa is verseng a kínai gazdasági kapcsolatokért, mert a következő évtizedet a kínai és ázsiai gazdaságok felemelkedése jellemzi majd.

Itt a válasz a fontos szja-kérdésre

Mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett, nem pénzosztásról beszélünk

- tisztázza az szja-visszafizetés egyik kulcskérdését Orbán. Vagyis a családi kedvezménnyel már csökkentett, befizetett adót kaphatja majd vissza mindenki az átlagbérig.

Nem akar külön szabályokat Orbán

Általában igyekszem azt a szabályt követni, hogy ami nem elérhető a magyar emberek számára, az ne legyen elérhető számomra sem. Ezért nem voltam például zártkapus futballmeccsen. Persze vannak kivételek, hétfőn például NATO-csúcs lesz Brüsszelben - teszi hozzá.

Milyen vakcinával lehet majd utazni?

Egyelőre azt tudjuk mondani, hogy magyar védettségi igazolvány van, uniós védettségi igazolvány nincs - mondja a miniszterelnök. Kiemeli, hogy a magyarok legtöbb célországával már kötöttek kétoldalú megállapodásokat. Az uniós igazolvány leghamarabb júliustól lesz, a magyar kormány arról döntött, hogy összehangolják a magyar igazolvány elektronikus változatának adattartalmát az uniós normákkal. Ez folyamatban van, júliusra a magyar védettségi igazolvány elektronikus változata tartalmazni fog minden olyan információt, amit az EU kér.

Szerintem minden típusú vakcinával lehet majd utazni, de lassan jutunk majd el erre a pontra

- mondja a kormányfő.

Mikor lesz kereskedelmi forgalomban vakcina?

Aránylag nagy készleteket kell tartanunk minden eszközből akkor is, ha azokat évekig nem használjuk - mondja Orbán Viktor a járvánnyal kapcsolatos eszközökkel kapcsolatban. Hozzáteszi: nem ellenzik, hogy kereslekedelmi forgalomba kerüljön valamelyik vakcina, de azt nehéz megmondani, erre mikor kerülhet sor.

Mit szól Mészáros Lőrinc gazdagodásához?

A legfontosabb, hogy be kell tartani a szabályokat és be kell fizetni az adókat, a több adó jó hír a költségvetésnek - mondta Orbán arra a kérdésre, mit szól Mészáros Lőrinc gazdagodásához, aki a friss lista szerint már megelőzte Csányi Sándort. Hozzátette: ő üzlettel nem akar foglalkozni.

Nem lesz kórházátszervezés

Sokat kell tennünk, hogy megerősítsük a magyar egészségügyet, de átszervezésről nincs szó - mondja Orbán Viktor a sajtóban megjelent kórházi átszervezésekkel kapcsolatban.

Orbán Viktor meghirdette a következő nemzeti konzultációt, a 200 ezres minimálbérről is kérdez a kor

Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul a csütörtöki Kormányinfó vendége volt, ahol ismertette a szerdai kormányülés döntéseit. Ezek egyike volt például, hogy új nemzeti konzultációt indít a kormány a gazdaság újraindításáról.

Tovább a cikkhez

Végleges döntés csak 2022 elején lehet

Az év végére fogjuk látni az eredményeket, azt, hogy mire lesz forrás, illetve sikerül-e a gazdasági növekedést 5,5% fölé emelnünk. Ha ez megtörténik, akkor születhet végleges döntés a felvetésekről. Olyan javaslat is érkezett, hogy ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, akkor a hivatalos szerveknek járó fegyverpénzt 2023 helyett 2022 elején fizessük ki, ez hathavi fizetést jelent egyösszegben. A konzultációval meg tudnak erősíteni az elképzeléseinkben, de a végleges döntés 2022 elején születhet meg,

minden bejelentett intézkedésnek az adja meg az alapját, ha sikerül a gazdasági növekedést 5,5% fölé vinni.

10 nap rendkívüli szabadság

Döntöttünk arról, hogy tíznapos rendkívüli fizetett szabadságot adunk azoknak, akik részt vettek a védekezésben. Az ezzel kapcsolatos rendelet ma meg fog jelenni - jelenti be a kormányfő. Hozzáteszi: ez már az érintettek nyaralását érintheti, a pontos szabályok ma jelennek meg, hogy kikre vonatkozik az intézkedés. Ezt az extra szabadságot a jövő év végéig lehet kivenni, kifizetni nem lehet.

Új nemzeti konzultáció

A kormány nem ugyanazt a gazdaságot akarja látni a válság után, mint ami a válság előtt volt, hanem le akarjuk vonni a tanulságokat. Nem hisszük, hogy a járványos, a népvándorlások és a krízisek korszaka véget ért volna, olyan évtizedre készülünk, amit ezek fognak jellemezni - mondja Orbán Viktor. Éppen ezért fognak hozni néhány olyan döntést, ami eddig nem volt része a magyar gazdaságpolitikának.

Elsőként újabb nemzeti konzultációt indít a kormány a stabil gazdaság megteremtéséről, az újraindításról. Ebben szerepelnek majd azok a javaslatok is, melyeket tegnap felvetett a miniszterelnök.

Vállaljuk annak nehézségét, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintra emeljük. Ennek ellentételezéséről meg kell állapodnunk a gazdasági kamarával, valószínűleg jelentős mértékű adókedvezményeket kell adnunk a kkv-knak

- mondja Orbán.

A konzultációban szerepel az szja visszatérítése is az átlagbér adószintjéig. A hitelmoratórium folytatódása, átalakulása is szerepel majd a konzultáció kérdései között.

Kopogtat az ajtónkon egy nagyon fontos vita a klímaadóról, ha ezt ellenezzük, akkor nagyon komoly nemzetközi vitába kell Magyarországnak bocsátkoznia, ehhez a kormánynak élveznie kell a magyarok minél szélesebb támogatását - mondja az újabb témakört Orbán.

Szerepelni fog a konzultációban az új menekültkvóta kérdése is, a déli országok megint felvetették ezt, Magyarország mindig is ellenezte ezt a megoldást. Orbán Viktor szerint legalább két évig fel kellene függeszteni a teljes migrációs rendszert, amíg a járványon nem leszünk túl. Ez a kérdés is szerepel majd a nemzeti konzultációban.

Egyéni felelősség az oltás

Amíg nincs oltás, addig az oltás állami felelősség, de amikor eljön a pillanat, hogy több a vakcina, mint ahányan jelentkeztek, akkor egyéni felelősség - mondja a kormányfő. Kiemeli, hogy a járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat.

Nyugati vakcinából érkezik még biztosan 17 millió adat, ez azt jelenti, hogy midnenkit képesek vagyunk nem csak harmadjára, hanem ha kell, akkor negyedjére is beoltani. Emellett van kínai vakcinánk.

A kormány döntött arról, hogy engedélyezi a 12-16 évesek oltását. Kampányt erre nem szervezünk, a szülők dönthetik el, szeretnék-e beoltatni gyermeküket

mondja Orbán.

Van 137 ezer ember, aki nem vette fel a második oltást, őket törölni fogják a védettségi igazolvány nyilvántartásából

- teszi hozzá. A jövő héttől áttérünk a tömegesről a készenléti oltási rendre - mondja a minisztrerelnök.

Legyűrtük a harmadik hullámot

Az új fertőzöttek száma egyre gyorsuló ütemben csökken, a pozitív tesztek aránya is esik, ez azt jelenti, hogy

a járvány harmadik hullámát legyűrtük

- mondja Orbán.

Orbán Viktor is ott van

A meglepetésvendég Orbán Viktor a mai Kormányinfón.

Hamarosan megszólal Gulyás Gergely a tegnapi kormányülés után

A meghívó szerint fél tizenegykor kezdődik a Kormányinfó, ahol az aktuális kormánydöntések hátteréről árulhatnak el további részleteket. Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között az alábbi témákat érintheti:

  • A 2022-es költségvetés elfogadása.
  • A családosok tegnap bejelentett szja-visszatérítése.
  • Az új Széchenyi Kártya hitel részletei.
  • Az aktuális járványhelyzet és oltási kép.
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621
bear_1
bét
GettyImages-1233503994
GettyImages-1087046614
GettyImages-1301795283

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621