D__YT20210428013b
Gazdaság

Steiner Attila: a hidrogén az egyik legígéretesebb megoldásnak tűnik a szénmentesítésre

Portfolio
Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiája ambiciózus, de reális jövőképet felvázolva nyitja meg az utat a hidrogéngazdaság kiépítése előtt, hozzájárulva ezzel a dekarbonizációs céljaink eléréséhez – mondta el Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A hidrogén szinte bárhol előállítható, sokrétű felhasználási lehetőséggel bír, bizonyos arányban a jelenlegi földgázrendszerekbe is betáplálható, jelentős szerephez juthat a megújuló villamosenergia-termelés integrálásában, a hazai ellátásbiztonság erősítésében, valamint a közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentésében, támogatva mindezzel a Magyarország Nemzeti Energia- és Klíma Tervében és az új Nemzeti Energiastratégiájában kitűzött célokat is.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány elkötelezett amellett, hogy Magyarország 2050-ig klímasemlegessé váljon, e cél költséghatékony eléréséhez a karbonmentes és karbonszegény hidrogén az egyik legígéretesebb megoldásnak tűnik a szénmentesítésre. Magyarország az erős kompetenciák fejlesztését tűzte ki célul a teljes hidrogén értéklánc mentén, megteremtve a lehetőségét annak is, hogy hazánk aktív szereplőjévé váljon az európai hidrogéntérnek.

Az új technológiák bevezetése nemcsak az ország dekarbonizációs céljainak elérését segíti elő, de növekvő gazdasági potenciált és bővülő számú munkahelyeket is eredményez.

Így a hidrogén egyszerre segíti az energiapolitikai és gazdaságfejlesztési célkitűzéseink teljesítését – tette hozzá Steiner Attila.

A 2030-ig szóló, de 2050-ig kitekintő stratégia 5 fő területen kíván jelentős változást elérni: egyrészről a hidrogén előállításában jelentősen növelni kívánja a karbonmentes és a karbonszegény termelési módokat. Másrészről fontos feladatként tekint az ipar, valamint a közlekedés „tiszta” hidrogén általi „zöldítésére”. A hidrogénstratégiai célok között szerepel még a hidrogénfelhasználást támogató villamosenergia- és földgáz-infrastruktúra kialakítása is. Ezen belül kiemelt cél a hidrogén alkalmazása energiatároló közegként. A stratégia szükségesnek tartja továbbá az iparági trendek és a hazai erősségek közös metszetében található tevékenységek megerősítését, az ipar- és gazdaságfejlesztési lehetőségek kiaknázását, a versenyképesség növelése és a hazai alkalmazás elősegítése céljából.

Címlapkép: MTI Fotó/Illyés Tibor

joseph wu
gulyás gergely parlament
visa logo
GettyImages-1233615103
Váci Greens_F
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavirus tengerpart nyár covid