Előfizetői tartalom

Érzékenyen érintheti a magyar áramimportot az Európai Unió új terve

Az Európai Unió határain kívülről importált villamos energiára is kivetné az Európai Bizottság az új, 2023-ban bevezetendő uniós karbonvámot - derül ki a Bizottság rendelettervezetéből. Ez egyebek mellett a magyar áramimportot is érintheti, azon belül is elsősorban az Ukrajnából behozott, rendkívül karbonintenzíven megtermelt villamos energiát, amely ellátásunk jókora részét teszi ki.

A testület várhatóan július 14-én tesz javaslatot a karbonvámra (hivatalosan: szén-dioxid határ kiegyenlítési mechanizmus), melynek célja, hogy az EU-n belül működő vállalatokat egyenlő helyzetbe hozza azon, külső országokban aktív versenytársaival, amelyek az európainál kevésbé szigorú kibocsátás-szabályozási környezetben tevékenykedhetnek és exportálhatnak az Unióba....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés