GettyImages-1168365012
Gazdaság

Kilőtt a hazai áramfogyasztás a rekkenő hőségben, egekben az árak

A hőségben alaposan felpörgött és rekord szintre nőtt a hazai áramfogyasztás, a következő napokban – akár már szerdán - pedig ismét megdőlhet a magyar villamosenergia-rendszer nyári rendszerterhelési csúcsa. Közben az áramtőzsdei árak is rendkívüli magasságokba emelkedtek.

A 2021-es nyarat tekintve az országos rendszerterhelés idén nyáron először hétfő délben érte el és haladta meg a 6000 MW-ot, majd este hét óra után 6458 MW-on tetőzött. Miután kedden még magasabbra emelkedett hőmérséklet, a fogyasztás is tovább nőtt, és hét óra előtt 6660 MW körüli szintre fokozódott rendszerterhelés - derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. egyelőre nem hitelesített adataiból. Már a hétfői adat is idei nyári rekord volt, a keddi pedig a valaha volt legmagasabb magyarországi nyári rendszerterhelést jelöli, átadva a múltnak a 2019. június 27-én született 6633 MW-os rekordot.

Mavir áram
Forrás: Mavir

A magyarországi villamosenergia-fogyasztás mostani megugrása nagyrészt a klímaberendezések, illetve a hőszivattyús hűtés terjedésének és fokozott használatának eredménye. Mivel a hőség még várhatóan fokozódik, és a hőhullám tetőzése az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökre várható, ezért a napi rendszerterhelési csúcsértékek is tovább emelkedhetnek. De ha új történelmi nyári csúcsterhelési rekord is születik, az valószínűleg nem jelent majd egyben abszolút rekordot.

A fogyasztási jellegzetességek és a külső hőmérséklet alakulása miatt külön is számontartják a nyári és téli rendszerterhelési csúcsokat, vagyis azokat az időszakokat, amikor a legmagasabb felhasználói igény jelentkezik a villamos energiára. A téli időszak leghidegebb napjaiban az áramfogyasztás még a legforróbb kánikulai napokét is meghaladja, köszönhetően nagyrészt a villamos energia fűtésben betöltött szerepe növekedésének. Ennek megfelelően a magyarországi villamosenergia-rendszer valaha volt legnagyobb terhelését is egy téli napon, méghozzá idén február 11-én mérte a Mavir, 7119 MW-tal.

Az elmúlt három évtizedben egyetlen olyan év akadt - 2015 - , amikor az éven belüli nyári rendszerterhelési csúcs magasabb volt, mint a téli, akkor is mindössze 10 MW-tal, többnyire azonban a téli csúcs jócskán meghaladja a nyári fogyasztási maximumot. A villamos energia iránti felhasználói igény növekedése a fokozódó elektrifikáció és a fűtési-hűtési igények mellett a gazdaság teljesítményével is összefügg, ez tükröződik abban is, hogy az emelkedő trend a 2000-es évek második felében jelentős részben a gazdasági válság hatására megtört, majd a 2010-es évek közepétől új lendületet vett.

Mavir áram
Forrás: Mavir

A mostani, kiugróan magas áramfogyasztás másik fontos következménye az importarány megugrása.

Mavir áram
Forrás: Mavir

Mivel a napon belüli legmagasabb fogyasztási igény este, 19 óra körül-után jelentkezik, a naperőművek ekkor már csak kis mértékben tudják kivenni részüket az igény kielégítésében. Míg a Paksi Atomerőmű stabilan hozza a maga 2000 MW közeli termelését, a fosszilis erőművek (gázerőművek és a Mátrai Erőmű) termelése a naptermelés csökkenésével sem nő a délutáni-esti órákban, így az ellátást a csúcshoz közeledve egyre inkább az import fedezi. Ennek piaci okai is vannak, a behozatal valószínűleg olcsóbb a szárnyaló szén-dioxid-kvóta árak által sújtott lignites Mátrai Erőmű és az utóbbi időszakban jelentősen megdrágult földgázzal üzemelő hazai erőművek termelésének további fokozásához képest. Bár, ahogy a Mavir grafikonja mutatja, kedden délután (és szerda reggel) már nőtt a Mátrai Erőmű termelése, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a hőséggel küzdő Kelet-Európában az áramimport költsége is emelkedik.

Mavir áram
Forrás: Mavir

Bár a hőség a hétvége felé enyhülhet, a meteorológiai előrejelzések alapján a kánikula a következők hetekben is kitarthat, és nem csak Magyarországon. Ez pedig tartósan magas villamosenergia-keresletet és árakat vetít előre a következő időszakban is. A magyar áramtőzsde (HUPX) másnapi piacán szintén rég látott szintre, közel 140 euró/MWh-ra emelkedtek az árak a legnagyobb fogyasztású esti órákra vonatkozóan - ilyen magasságoknak a közelében sem járt a jegyzés a februári történelmi rendszerterhelési rekordot hozó napokon.

Hosszabb távon, a következő években a nyári (és téli) rendszerterhelési csúcsértékek további növekedése várható. A Mavir előrejelzései szerint 2026-ig akár 9389, 2031-ig pedig akár 11 322 MW-ra is nőhet a legmagasabb nyári rendszerterhelési csúcs. Az átviteli rendszerirányító prognózisa alapján a következő években a fordulat állhat be a nyári és téli csúcsok egymáshoz való viszonyában is, és előbbiek már magasabban alakulhatnak, mint a téli rendszerterhelési csúcsok, amelyek maximumai valahol 8616-9700 körül alakulhatnak a Mavir modelljei szerint, amiben nem jelentéktelen szerepet játszhat a hűtési célra alkalmazott hőszivattyúk, illetve klímaberendezések okozta növekmény is.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1211246441 (3)
fedusa_shutter
google

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa