GettyImages-1140032244
Gazdaság

Tovább nőnek az elképesztő vagyoni különbségek Amerikában

Portfolio
Az Egyesült Államok leggazdagabb 1%-ának a vagyona az első negyedévben 41,52 trillió dollár volt, miközben az alsó 50% mindössze 2,6 trillió dollárt birtokolt - írja a CNBC a Fed adataira hivatkozva. A felső 1% vagyona így 16 szorosa az a társadalom alsó feléének.

A CNBC szerint az USA-ban országszerte nőtt a háztartások vagyona, ami a nonprofit szervezetekkel egybe véve az év első negyedévében elérte a 136,9 trillió dollárt (viszonyítási alapként, ez a 2019-es magyar GDP körülbelül 837-szerese). A háztartások (és nonprofitok) vagyona így 3,9%-ot emelkedett az előző év azonos időszakához képest, azonban ez a növekedés meglehetősen egyenlőtlenül oszlott el a vagyoni rétegek között.

A háztartások vagyonnövekedése elsősorban az általuk birtokolt részvények jó teljesítményének köszönhető, de az ingatlanárak emelkedése is sokat segített - írja a CNBC.

A jelenség miatt sokan okolják a Fed politikáját is, akik a válság alatt rengeteg pénzzel próbálták stimulálni a tőkepiacokat, ezzel hozzájárulva a részvényárfolyamok erős emelkedéséhez. A tőkepiacok jó teljesítménye viszont csak igen kevés embernek kedvez, hiszen az Egyesült Államokban

a felső 10% birtokolja az összes részvény 89%-át, míg az alsó 50%-nak a részvények 0,5%-a jut.

A vagyoni egyenlőtlenségek további növekedésével folyatódik a felső 1% és az alsó 50% közötti szakadék bő 30 éve mélyülő trendje - míg 1990-ben a felső 1% vagyona csak hatszorosa volt a társadalom alsó feléének, addig ez szorzó mára 16-ra emelkedett.

Ugyan az ország gazdasága sokat fejlődött a pandémia kezdete óta, visszapattanásból nem osztoztunk egyenlően - mondta Jerome Powell, a Fed elnöke írott közleményében, melyben ő is elismerte az elmúlt másfél év egyenlőtlen gazdasági dinamikáit.

A gazdasági válság terhei egyenlőtlenül hullottak az amerikai emberek vállára, és azokat sújtotta a legjobban, akik ezt a legkevésbé képesek elviselni

- áll a Fed elnök közleményében. A munkanélküliség továbbra is problémát jelent a szolgáltatási szektorban dolgozó, alacsony jövedelmű emberek, valamint a fekete és a spanyol ajkú közösségek körében.

Mindezek ellenére Powell szerint van ok a bizakodásra, hiszen egy erős gazdaságban azoknak a rétegeknek is, akik a történelem folyamán a leginkább lemaradtak, van lehetőségük a kitörésre. "A gazdaságunk erősebb lesz és jobban fog teljesíteni, ha mindenki részt vesz benne és mindenki egyaránt osztozik a fejlődésből" - zárta gondolatait Powell.

Címlapkép: Getty Images

kína bor
B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
kína bor