Előfizetői tartalom

Pokoli árak a benzinkutakon: nincs még vége az árrobbanásnak?

Szemán Ákos
Szerdától ismét változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a benzin átlagára már 453 forint lesz literenként, ami néhány fillérre található a korábbi történelmi csúcstól, míg a gázolaj változatlanul 447 forint marad. Az áremelkedést az elmúlt hetekben több tényező hajtotta, részben az olajkartell tagjainak marakodása, részben pedig a forint gyengülése a dollárral szemben. Az azonban kérdéses, hogy innen merre mehetnek tovább az üzemanyagárak, hiszen egyre többen aggódnak a delta vírusvariáns terjedése miatt, a napokban kiegyeztek egymással az olajnagyhatalmak, a nyári turizmus pedig továbbra is pörög. Ezeket a tényezőket vizsgáltuk meg mostani cikkünkben részletesebben is.


Néhány fillérre a történelmi csúcstól

Szerdán változik az üzemanyagok ára a hazai kutakon, a holtankoljak.hu információi szerint a benzin literenkénti átlagára 2 forinttal 453 forintra emelkedik, míg a gázolaj literenkénti átlagára ezúttal nem változik, 447 forint marad.

A több mint 20 éve vezetett üzemanyagár adatbázisunkban a benzin legmagasabb árát 2012.04.20-án érte el, amikor literenként 453,8 forint volt, míg a gázolaj 2012.01.20-án, akkor 450,1 forintot kértek érte literenként.

Valójában azt lehet már mondani, hogy a benzin esetében a mindenkori történelmi csúcs csak pár fillérre van, míg a gázolajnál ez pár forintot jelent.

Miről szól még a cikk?

  • Néhány fillérre a történelmi csúcstól
  • Olajár kilátások
  • Forint / dollár árfolyam és infláció
  • Merre mehetnek az üzemanyagárak?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái