D__AS20111028006 (1)
Gazdaság

Az elszálló anyagárak miatt lassult a naperőművek terjedése Magyarországon, de újra felpöröghet a tempó

Lassult a magyar fotovoltaikus naperőmű-kapacitás bővülése 2021 első hónapjaiban a 2020-es ütemhez képest, de még így is elég gyorsnak tűnik az energiastratégiába foglalt 2030-as cél eléréshez. A növekedés sebességének csökkenése valószínűleg csak átmeneti jelenség, különösen a háztartási méretű naperőművek esetében várható, hogy újra felpörög a telepítési tempó.

Az ipari méretű (50 kW és az afeletti engedélyköteles, illetve nem engedélyköteles) fotovoltaikus termelők beépített teljesítménye 2021 első fél évében több mint 160 MW-tal nőtt és meghaladta a 1568 MW-ot – olvasható ki az átviteli rendszerirányító Mavir által közölt új adatokból. Ebben a kategóriában tavaly félévente közel 240 MW-os volt a bővülés.

A háztartási méretű naperőművek (HMKE) szegmensével kapcsolatban az idei első negyedéves statisztika alapján valamivel több mint 50 MW-tal 770 MW fölé emelkedett a beépített teljesítmény – derült ki a Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke által a Portfolio-nak adott interjúból. Ebben a szegmensben 2020-ban negyedévente átlagosan 60 MW-tal gyarapodott a kapacitás, vagyis itt kisebb az állománynövekedés lassulása.

KÉP _ naperőmű statisztika

A növekedés lassulását - elsősorban a nagy kategóriában - mindenekelőtt a naperőmű-nyersanyagok és -komponensek, valamint globális szállító kapacitások koronavírus-járvánnyal összefüggő drágulása, illetve hiánya idézte elő.

Ez, a várhatóan átmeneti piaci jelenség nem egy esetben a projekt átütemezésére, elhalasztására késztette a beruházókat.

A KÁT- és METÁR-rendszerben kiadott támogatási határozatok alapján a már megvalósult közel 1600 MW-on kívül még mintegy 1700 MW-nyi kapacitás létesítését lehetővé tevő naperőmű támogatási határozat van érvényben, ami a harmadik METÁR-tendernek köszönhetően tovább bővülhet. Ezek jövőbeli megépülése ugyan nem vehető biztosra - különösen a régebbi KÁT rendszerben kiadott határozatok esetében -, de a METÁR-tenderek nyertesei által lerakott kaució azért fontos garanciát jelent.

Az árak emelkedése az elsősorban lakossági beruházások keretében megvalósuló HMKE-k piacát is érintette, itt azonban jóval erősebb lehetett a 2021 elejétől elérhető otthonfelújítási támogatás hatása.

Egyrészt azért, mert a beruházás akár 50 százalékát is fedező támogatás igénybevétele mellett az áremelkedés jóval bevállalhatóbb volt, mint az ipari méretű kategóriában. De azért is, mert miután a konstrukció indulását 2020 őszén bejelentette a kormány, bizonyára sokan az új évig kivártak a napelemes rendszer telepítésére vonatkozó terveik megvalósításával. A 2021 első hónapjaiban indított projektek érdemi hatása viszont még nem jelenhetett meg az első negyedéves statisztikában.

A második negyedéves adatok azonban már borítékolhatóan óriási bővülést jeleznek majd a hazai HMKE-állományban, amit a bruttó elszámolás év közepére belengetett (és az utolsó pillanatban lefújt) bevezetése is erősíthet.

A napelem-telepítő vállalkozásoknál jelentkező érdeklődés alapján így könnyen elképzelhető, hogy a második negyedévben jóval nagyobb, mint 100 MW-os növekedést látunk majd. Amennyiben a kapacitásbővülés mindkét kategóriában az idei évben eddig látott tempóval folytatódna, akkor 2021-ben összesen körülbelül 520 MW-tal, közel 25 százalékkal hozzávetőleg 2650 MW-ra bővülne a hazai naperőművek beépített teljesítménye.

A naperőművek a 2010-es évtizedben világszerte az erőművi mixek meghatározó tagjaivá váltak, gyakorlatilag nulla közeli szintről.

Magyarországon az e téren élenjáró államokhoz képest később kezdődött a folyamat, így nálunk az utóbbi öt évben nyertek teret a naperőművek, de ez az idő is elég volt ahhoz, hogy ma már a hazai villamosenergia-rendszer teljes beépített teljesítőképességét (10083,2 MW) tekintve közel 25 százalékos részarányt érjenek el (a termelésben betöltött szerepük természetesen jóval kisebb - 2020-ban nem egészen 5 százalék - a hagyományos erőművekhez képest alacsonyabb rendelkezésre állásuk és kihasználtságuk miatt).

Magyar árammix

Abban az elméleti esetben, ha a 2021 eddigi részében látott növekedési ütem állandósulna az évtized végéig, akkor 2030-ra 7300 MW fölé emelkedne a kapacitás, míg az energiapolitikai cél közel 6500 MW eléréséről szól (Nemzeti Energiastratégia, Nemzeti Energia- és Klíma Terv). Számos bizonytalansági tényező nehezíti ugyanakkor a jelenlegi trenden alapuló ilyen távú prognózis megtételét, a rendkívül gyorsan fejlődő szektorban a technológiai és szabályozási körülmények alakulását nem hogy egy évtizedre, de pár évre előre sem könnyű előre látni. Az elmúlt évek általános tapasztalata azonban az volt, hogy a naperőmű-állomány növekedése rendre meghaladta a várakozásokat.

Címlapkép: MTI Fotó/Kovács Tamás

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
75 éves a forint 5 forintos érme mnb