Előfizetői tartalom

Újabb árrobbanásra készülhetünk a boltokban: ez a növény most a bűnös

Kínai stratégiai megfontolások, a kanadai hőhullám, a betakarítás elhúzódása, valamint a kőolaj árának emelkedése áll a hátterében annak, hogy soha nem látott csúcsokra emelkedett a repce ára. A tonnánként 200 ezer forintot ostromló termény drágulása csak keveset segít a hazai termelőknek, ám kifejezetten rossz hír az élelmiszeriparnak, amely széles körben használja a repceolajat. A jelenség ezért várhatóan a fogyasztói árakban is megjelenik, hiszen a repceolaj számtalan termékben ott van, a majonéztől a kényelmi ételekig. A globális hatásokat tehát hamarosan vásárláskor is érezni fogjuk.

Jelentősen drágult egy év alatt a legtöbb klasszikus szántóföldi termény ára, ám egyik sem olyan mértékben, mint a repcéé. A hazai viszonyok között a legnagyobb vetésterületet négy növény, a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce foglalja el, utóbbi esetében a drágulás tavaly óta mintegy 40 százalékot tesz ki. A jellemzően 110-120 ezer forintba kerülő repce idén...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái