Előfizetői tartalom

Már látszik a kiút a válságból: Európa szenvedő gazdasága is magára talál, legalábbis egy időre

Az olasz gazdaság már a koronaválság előtt is növekedési nehézségekkel ütközött. Európa csizmája még a 2008-2009-es pénzügyi válságot sem heverte ki, annak hatásaként gyakorlatilag 10 év egy helyben toporgás következett. A magas államadóssággal és strukturális problémákkal sújtott gazdaság helyzete ezért roppant aggasztó volt a koronavírus-válság kezdetén, de a katasztrófát végül az európai unió szerveinek (főleg az EKB-nak) köszönhetően sikerült elkerülni. A friss adatok viszont mindenkit megleptek: a 2021-es második negyedév adatai szerint az olasz gazdaság túlszárnyalta a várakozásokat, és a kilábalás gyorsabb lehet, mint azt vártuk. A nagy problémák persze továbbra sincsenek megoldva, de a kilábalás és a gazdaságra zúduló 200 milliárd euró olyan lendületet adhat az eddig szenvedő olasz gazdaságnak, amire évtizedek óta nem volt példa.

Az olasz állami statisztikai ügynökség (Istat) múlt héten tette közzé a második negyedéves olasz GDP-adatot, amely óriási meglepetést okozott: az olasz gazdaság 2,7%-kal tudott nőni az első negyedévhez képest. A növekedés ezzel jócskán felülteljesítette a várakozásokat: a milánói székhelyű UniCredit elemzői például 1,1%-os növekedést vártak (1,3% volt a konszenzus) - bár friss elemzésükben hozzáteszik, hogy az előrejelzésben jelezték, vannak pozitív meglepetésre utaló jelek. A friss GDP- adat a bank elemzői szerint a vártnál gyorsabb kilábalásról árulkodik, és számításuk szerint az olasz gazdaság 2021 végén már „csak” 4%-kal maradhat el a válság előtti szinttől.

Az ipar mellett már a szolgáltatások is húzzák a növekedést

Az Istat egyelőre még nem tette közzé a részletes adatokat, azok csak augusztus 31-én várhatók, de az már az előzetes becslésből is látszik, hogy az ipar (beleértve az építőipart) és a szolgáltatószektor aktivitása egyaránt jelentősen felpattant az első negyedévhez képest. A havi adatok már előzetesen azt mutatták, hogy a második negyedévben tovább nőhet a feldolgozóipari és építőipari aktivitás az erős első negyedév után. A feldolgozóipart a belső és külső kereslet is támogatta, és már az előzetes rendelésállományra vonatkozó felmérésekből következtetni lehetett a második negyedéves felpattanásra.

Bár lassult valamelyest, de áprilisban és májusban fennmaradt a külkereskedelmi aktivizmus növekedése, a hazai kereslet pedig a gazdaság újranyitása miatt nőtt meg az UniCredit elemzői szerint. A feldolgozóipar teljesítményének növekedése azért is örömteli, mert időközben az olasz gazdaságot sem kerülték el a globális szinten is problémát okozó ellátási nehézségek (alapanyag-hiányok és szállítási problémák).

Miről szől ez az elemzés?

  • Az olasz gazdaság a vártnál jobban teljesített 2021 második negyedévében
  • Az ipar továbbra is erős, de már a szolgáltatások is húzták a gazdaságot
  • A külpiacok egyelőre támogatóak, de hamarosan jön a lassulás
  • A vártnál hamarabb érheti el az olasz gazdaság a válság előtti szintet

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés