Előfizetői tartalom

Rakétaként lőtt ki, most padlófékkel lassít az amerikai gazdaság: kezdjünk aggódni?

Csalódást okozott az amerikai gazdaság második negyedéves teljesítménye, a lassulás a vártnál korábban érhette utol Amerikát. Az Egyesült Államok gyors kilábalása a többi fejlett országban is éreztette a hatását, így a mi szempontunkból sem mindegy, hogyan teljesít a továbbiakban a világ legnagyobb gazdasága. Nagy tragédia nincs, a válság okozta visszaesést ugyanis - a fejlett országok közül elsőként - az Egyesült Államok már ledolgozta. A növekedés további lassulása viszont szinte borítékolható: további költségvetési élénkítésre nincs tér, a feldolgozóipar robbanása lecsendesedett, és a delta variáns miatt a fogyasztó hangulatot is lefelé mutató kockázatok övezik. Nem beszélve a Fedről, amelyen napról napra nő a nyomás, hogy szigorítson, tovább lassítva ezzel a növekedést.

Az Egyesült Államok volt a fejlett gazdaságok közül az első, amelyik a leggyorsabb kilábalást mutatta, és az első negyedévben az elemzők többsége még arra számított, hogy a lendület sokáig fennmaradhat, és az amerikai gazdaság még jövőre is nagy ütemben nőhet. Ehhez képest nagy csalódást okozott a múlt héten közölt második negyedéves GDP-adat, amely szerint az amerikai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés