Előfizetői tartalom

Elszántan emeli a kamatot az MNB, de nem ez segített a forintnak

Már kétszer emelt kamatot az MNB Monetáris Tanácsa az utóbbi hónapokban, az effektív kamatszint 45 bázisponttal emelkedett. Ezzel enyhült a forint egyik legfontosabb sérülékenységi mutatója, a negatív reálkamat, a feltörekvő országok között lassan a középmezőnybe tartozunk. Ebben azonban nagyobb szerepe volt az infláció júliusi visszaesésének, mint a jegybanki szigorításoknak.

Régóta a negatív reálkamat a forint keresztje

Az utóbbi hónapokban többször írtunk arról, hogy a forint egyik fundamentális gyengesége a tartósan negatív reálkamat volt. Először 2016 végén csúszott a negatív tartományba az alapkamat és az infláció különbsége, majd az elmúlt hónapokban az áremelkedési ütem élénkülésével többéves mélypontra zuhant.

A mélypontot áprilisban és májusban érte el, amikor mínusz 4,5 százalék volt. Innen júniusban minimálisan enyhült a helyzet, hiszen a Monetáris Tanács 0,9 százalékra emelte az alapkamatot, azonban a 30 bázispontos szigorítás hatását jórészt elvitte az, hogy meglepetésre 5,3%-ra emelkedett az infláció. Júliusra azonban 4,6%-ra  enyhült az infláció, ami rögtön mínusz 3,4%-ig emelte a reálkamatunkat az újabb 30 bázispontos kamatemeléssel.

A szakértők szerint ugyanakkor csak átmenetileg búcsúzhatunk el az 5% feletti inflációtól, ősszel ismét emelkedhet a pénzromlás üteme. Akkor pedig akár a júniusi csúcsot is megdöntheti az infláció. Kérdés csak az, hogy addig mennyivel emelkedik még az alapkamat.

A reálkamat tartja nyomás alatt a forintot

  • Még mindig negatív a reálkamatunk
  • Lassan a középmezőnybe zárkózunk fel
  • Lassan a lengyeleknek és a románoknak is kamatot kell emelniük

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés