Előfizetői tartalom

Elszakadt a cérna: brutális a munkaerőhiány a turizmusban, dupla bért követelnek a dolgozók

Nagy Károly
Bár július végén és valószínűleg augusztusban is rekordokat döntött a belföldi turizmus, azért még küzdenek a hazai hotelek és éttermek. A hazai szállodák és éttermek vezetői 20-30 százalékosra becsülik a magyar vendéglátást sújtó munkaerőhiányt. Van, ahol csak dupla bérért mennek vissza a korábbi munkavállalók néhány napra dolgozni úgy, hogy közben nem hagyják ott az új főállásukat. Másutt béremelésekkel igyekeznek átcsábítani a dolgozókat a konkurenciától. Szakértők szerint egymás elől szipkázzák el az embereket a szállodák. 40-50 ezer munkavállaló hiányzik a szektorból, és a többségük vissza sem akar jönni.

Az augusztus végétől október közepéig tartó programsorozat hozhatja el újra Budapestre a külföldi turistákat. Legalábbis, ebben reménykednek a Portfolio által megkérdezett szállodai vezetők. Ha a négy nagy esemény sem hoz jelentős belföldi, de főleg külföldi vendégeket a fővárosba, akkor a még ki nem nyitott hotelek és éttermek döntő többsége vélhetően jó ideig...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái