Előfizetői tartalom

Ez az adat sokkolja igazán a magyar nyugdíjasokat

Új mélypontra (és egyúttal most először az EU-átlag alá) csökkent Magyarországon a helyettesítési ráta, vagyis, hogy az átlagnyugdíj összege mennyit ér valójában, ha a bérekhez viszonyítjuk. Ez első (és az érintettek számára valószínűleg sokadik) ránézésre nagyon kellemetlen fejlemény, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy miért történik ez és miért nem is annyira drámai a helyzet.

Tóth Bertalan szocialista politikus a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a napokban arra, hogy a nyugdíjak egyre látványosabban szakadnak le a fizetésektől. Ezt az arányszámot fejezi ki a helyettesítési ráta, ami megmutatja, hogy mennyit ér az átlagnyugdíj a bruttó bérekhez képest. Első ránézésre az arányszám idősoros ábrázolása (lásd: lenti ábránk) elég komor képet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés