Portfolio signature

Európa gyenge láncszeme: még lehet talán két nyugodt évünk

Több tényező együttállása miatt a nehezén egyelőre túl lehet az olasz költségvetési és adóssághelyzet, így mivel még legalább két évig kitart az eurózónás pénznyomtatás, talán nem kell aggódnunk az olasz államadósság pálya fenntarthatósága miatt – vonta le a következtetést friss gazdasági helyzetelemzésében a Fitch Solutions.

Most már jól állnak az olaszok a vírus elleni küzdelemben

A legfrissebb adatok szerint az emberek 70%-a már legalább egy koronavírus-oltást kapott Olaszországban, ami az uniós országok élmezőnyét jelenti és ebből vezetik le a Fitch Solutions szakértői azt, hogy így a társadalom jelentős rétegének (elvi) védettsége miatt várhatóan nem lesznek már nagyon szigorú járványügyi korlátozások (távolságtartás, lezárások), így a gazdaság talpra állása, kilábalása folytatódhat.

Azzal is számolnak, hogy a fentiek miatt a költségvetésből finanszírozott lakossági és vállalati támogatási programokat is várhatóan majd 2022 első felében befejezik, így a Fitch Solutions frissített előrejelzésében már azzal számol, hogy az idei GDP-arányos államháztartási hiány az eddig várt 11,8% helyett 10,9%-os lesz, a jövő évi pedig 6,4% helyett 5,8%-os. A gazdaság talpra állásával ugyanis a bevételek is szépen jönnek a költségvetésbe (az első negyedévi számok ezt már mutatják), és a kiadási fronton is enyhül a nyomás.

Ezzel együtt is arra számítanak, hogy még több évbe telik, mire az uniós szabályokban (korábban és a válság után majd) elvárt 3%-os deficit alá vissza tud jönni az olasz költségvetés. Emlékeztetnek rá, hogy az olasz kormány által tavasszal kidolgozott uniós helyreállítási terv is inkább a szerkezeti reformok és a növekedéstámogató lépések prioritását rögzítette a költségvetési hiánylefaragás helyett. Erről bővebben alábbi cikkeinkben írtunk:

Miről szól ez az elemzés?

  • Megvizsgálta a Fitch, hogy a friss járványügyi adatok és helyreállítási terv alapján milyen költségvetési pálya várható Olaszországban.
  • A politikai realitásokat is figyelembe véve megvizsgálta, hogy mindez milyen államadósság pályát vetít előre.
  • Az Európai Központi Bank lépéseire is tekintettel rögzíti az elemzőház, hogy a befektetők mire számíthatnak az olasz adóssághelyzet tekintetében.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések