Előfizetői tartalom

Visszatér a pusztító infláció a világban? Évekig fájhat a folyamatos áremelkedés

A globális inflációs trendek alapján az elmúlt harminc év viszonylag nyugodt volt a jegybankok számára, amióta bevezették az inflációs célkövetés rendszerét, azóta nem kerültek komoly kihívás elé. Egyelőre most is kitartanak amellett a világ nagy jegybankjai, hogy csak átmeneti lehet az infláció megugrása, azonban egyre több az arra utaló jel, hogy akár tartós fordulatot is hozhat a mostani időszak és ismét jöhet a magasabb infláció kora.

Évtizedek óta nem volt ilyen a világon A globális inflációs trendeket elnézve évtizedek óta kevés ok van az aggodalomra, utoljára talán a hetvenes évek olajár-robbanása idején szállt el utoljára az infláció. Akkor az éves áremelkedési ütem 10 százalék felett tetőzött, de az 5%-ot is tartósan meghaladta az áremelkedési ütem, tíz évig volt ennél magasabb az éves ráta....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés