Előfizetői tartalom

Hatalmasat húzhat az EKB ma délután: úgy jelentheti be a tapert, hogy valójában nem jelenti be

Kamatdöntő ülést tart ma délután az Európai Központi Bank, amely hosszú idő után a legizgalmasabb ülés lehet. A befektetők és a közgazdászok már hónapok óta figyelnek a jelekre, és sokan már biztosak benne, hogy a mai ülésen legalább részleges utalásokat kaphatunk az eszközvásárlási program majdani leépítésére. Az EKB azonban kényelmes helyzetben van: az inflációs nyomás ugyan nő, de a jegybank következetesen kitart az érvelése mellett, amely szerint a gyors áremelkedés csak átmeneti jelenség. Különleges a mostani helyzet: az EKB-nak lassítania kell az eszközvásárlási programján, és ezt minden bizonnyal még ma bejelentik, de közben nyomatékosan hangsúlyozni fogják, hogy ez még nem az a bizonyos taper. Ami azonban nem várathat már sokáig magára, legkésőbb decemberben el kell kezdeni - de ez nem jelenti azt, hogy a jegybanki eszközvásárlások kora véget ér Európában, sőt.

Már jónéhány hónapja izgalomban tartja a piaci szereplőket, közgazdászokat a monetáris politika aktuális helyzete, napirenden van ugyanis a koronavírus-válságban bevezetett nem konvencionális eszközök kivezetése. A szakmai közbeszédben ugyan már napi szinten megjelenik a taper talk (közgazdászok vérre menő vitákat vívnak róla), de a jegybankok döntéshozó szerveiben még mindig nem dőlt el az irány.

Mindenki azt várja, hogy mikor kap végre konkrétumokat az eszközvásárlási program kivezetéséről.

Más konkrétumot ugyanis nem feltétlenül hallhatunk a mai ülés utáni sajtótájékoztatón. A rövid oldalra ható kamatemelés egyelőre még nagyon messze van (az EKB előrejelzéséből leghamarabb 2023-ban számíthatunk kamatemelésre), és bár ma érkeznek friss prognózisok is, a mai ülés forró témáját mindenképp az eszközvásárlási program leépítésének esetleges ütemezése és az erről szóló kommunikáció adja.

Miről olvashatsz ebben a cikkben?

  • Milyen bejelentésekre számíthatunk a mai jegybanki ülés után?
  • Mi az a taper és miért fontos?
  • Ma bejelenti a jegybank az eszközvásárlási program végét?
  • Tényleg eljött az ideje az eszközvásárlási program kivezetésének?
  • Hogy tudja mégis fenntartani a laza monetáris politikát az EKB, ha a PEPP-et kivezeti?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés