Előfizetői tartalom

Ránk rúgta az ajtót a valóság – Hirtelen felbolydult méhkas lett a magyar kötvénypiac

Beke Károly
Hosszú ideig eseménytelen volt a magyar állampapírpiac, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) folyamatos aukciókkal biztosította a szükséges finanszírozást, miközben az MNB eszközvásárlási programja támogatta a hozamok kordában tartását. Az utóbbi hetekben azonban valami megváltozott, sorra jöttek a „sikertelen” aukciók, amikor a tervezettnél kevesebbet adott el az adósságkezelő, a hozamok pedig nagyot ugrottak. Aggódni nem kell, egyszerűen csak az elmúlt évek mesterségesen kordában tartott piacára hirtelen köszönt rá a realitás, valószínűleg néhány hét után magasabb szinten stabilizálódnak majd a hozamok.

Hirtelen mozdult meg a piac Évekig nem volt érdemes a magyar állampapír-aukciókkal foglalkozni újságíróként, hiszen borítékolható volt, hogy az ÁKK legalább az előzetesen tervezett mennyiséget eladja a diszkont kincstárjegyekből és a kötvényekből, és a hozamok sem mozdultak jelentősen. Az utóbbi hetekben azonban két egymástól nem független tendencia figyelhető meg: ...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái