kolbasz
Gazdaság

Döntött Gyula önkormányzata: eladná a város a Gyulahús Kft. felét

Külső befektetőnek adná el a Gyulahús Kft. legfeljebb 49 százalékát a város önkormányzata, hogy így finanszírozzák a húsipari cég mintegy 13 milliárd forintos fejlesztési elképzeléseit. A tranzakció révén a jelenlegi, elavult szárazáru-üzem kiköltözne a városból, és modern, hatékony új létesítményben működne a jövőben. A jelentős kapacitásbővítéssel is járó beruházás megőrizné a munkahelyeket, és növelné a cég versenyképességét is. A külső befektetőknek szóló felhívás már október elején megjelenhet.

Elvi jóváhagyását adta a gyulai képviselőtestület szerdán az önkormányzat előterjesztésére, amely szerint külső befektetőt vonna be a város a Gyulahús Kft.-be.

Ezzel a 2013 óta 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő, nagymúltú húsüzem legfeljebb 49 százalékát értékesítené Gyula.

Görgényi Ernő polgármester a Portfolio-nak elmondta: a húsipari cég a 2013-as mentőakció óta mintegy 3 milliárd forintnyi nyereséget termelt, amelynek nagyjából a felét fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre fordították, további 1,5 milliárdot pedig a likviditás biztosítására tartalékként kezel a vállalat.

Az elmúlt évtizedekben azonban nem volt nagyarányú, az épületeket érintő fejlesztés a cégben, márpedig időszerű lenne a hatékonyság javítása, a modernizáció.

A korszerűtlen technológiai sor cseréje, az energiahatékonyság javítása hozzájárulna a vállalat versenyképességének javításához.”

További problémát jelent, hogy a cég ma két különálló helyen működik. A szárazáru-üzem, tehát a híres és nyereséget termelő gyulai kolbász gyártása jelenleg a városon belül zajlik, míg az egyéb húskészítmény-előállítás a városon kívüli üzemben.

A városban lévő egységben nincs hely és fizikai lehetőség új, modern gyártósorok üzembe állítására, ráadásul a hűtéshez használt több mint 3 tonna ammónia biztonsági szempontból sem ideális

– tette hozzá Görgényi.

13 milliárdos fejlesztési terv

A város ezért szakértők közreműködésével készít elő egy fejlesztési tervet, amely megoldást jelentene a cég előtt álló kihívások kezelésére. „A terveink szerint a szárazáru-üzem kiköltözne a városból a készítményüzem mellé, az egykori vágó-daraboló egység helyére. Ezt barnamezős beruházással valósítanánk meg.

A szárazáru-gyártás volumene is megnőne, az új üzem a jelenlegi 2200 tonna helyett 4000 tonna éves kapacitással működne.

A fejlesztés révén az új gyár modern, költség- és energiahatékony gyártósorokkal, korszerű technológiával dolgozhatna. „Ha viszont fejleszteni akarunk, akkor tőkebevonásra van szükség. A mostani becslés szerint a beruházás mintegy 13 milliárd forintba kerülne. Igaz ugyan, hogy az élelmiszeripari üzemek fejlesztését szolgáló pályázatból 5 milliárd forint elnyerhető, a további 8 milliárdot ugyanakkor külső befektetőtől várja a város” – mondta el a polgármester.

49 százalék eladó

Az önkormányzat elképzelése szerint a város tulajdonában lévő ingatlant apportként a cégbe vinné Gyula, illetve mindazokat az ingóságokat is, amelyek a jelenlegi szárazáru-üzemből átköltöztethetők. A képviselőtestület elvi döntése szerint továbbá a jelenleg 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Gyulahús Kft. legfeljebb 49 százalékát a majdani külső befektető kapná meg a tőkéjéért cserébe. A cég szűk többsége tehát a tranzakció után is a városnál maradna.

„A képviselőtestület elvi döntése alapján egy transzparens és nyílt meghirdetésre alkalmas felhívással kell előállnunk, amelyet szeretnék a szeptember 30-án esedékes testületi ülésen bemutatni.

Amennyiben ezt a dokumentációt és világos feltételeket tartalmazó felhívást is elfogadja a város, már októbertől várjuk a potenciális befektetők ajánlatait

– mondta el Görgényi Ernő.

A polgármester hozzátette: mind szakmai, mind pénzügyi befektetők szóba jöhetnek partnerként. „Olyan befektetőt látnánk szívesen a cégben, akinek hosszútávú tervei és megalapozott koncepciója van. Ezen felül szeretnénk, ha magyar befektető lenne a nyertes, ezt stratégiai kérdésként kezeljük.”

Már vannak érdeklődők

Görgényi Ernő elismerte, hogy informális „beszélgetések” eddig is voltak már érdeklődőkkel a témában, de korainak tartotta elárulni, hogy kit vagy kiket érdekelhet a húsipari cégben történő tulajdonszerzés.

A tranzakció célja nem a nagyarányú munkahelyteremtés, hiszen a húsiparban jelenleg is komoly munkaerő-hiány mutatkozik – emlékeztetett a polgármester. A racionalizálás és a hatékonyságnövelés ugyanakkor jelentős kapacitásbővítéssel párosul, ezért elbocsátásokról biztosan nem lesz szó.

Görgényi enyhe emelkedésre számít a munkavállalók számában az elkövetkező években.

A város célja a jelenlegi szárazáru-üzem ingatlanának értékesítése a jövőben, így a városon belüli gyár később irodaként vagy lakóépületként is működhetne, amely jobban illene a jelenlegi, lakott környezetéhez.

Fotó: Getty Images

bull
gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
gázvezeték északi áramlat 2