kristalina georgieva imf
Gazdaság

Kilóra megvették a világ egyik legfontosabb versenyképességi rangsorát? Az IMF vezére is belebukhat a hatalmas botrányba

Nem jelenik meg többet a Világbank Doing Business kiadványa – jelentette be a szervezet csütörtökön. Ez már önmagában hír lenne, hiszen a világ egyik legjelentősebb üzleti környezetre és versenyképességre vonatkozó felméréséről beszélünk. A dolog azonban ennél is tovább mutathat: a kiadványt azért szüntetik meg, mert egy friss jelentés szerint Kína nyomást gyakorolt a szervezetre a jobb helyezés érdekében, sőt személyesen Kristalina Georgieva jelenlegi IMF-vezér járt közbe az érdekükben. A Valutaalap vezérigazgatója tagadja a vádakat, de biztosan lesznek még nehéz percei a jelentés miatt.

Nem ez az első botrány a jelentés körül

A Világbank többé nem publikálja Doing Business kiadványát, mely az üzleti környezetet elemezte a világ rengeteg országában, ezzel elfogadott mérőszáma volt a versenyképességnek. Közleményében a szervezet azt írja, hogy a döntés oka a rangsor összeállításában feltárt anomália.

De mi történt pontosan? A Doing Business kapcsán nem a mostani az első botrány, 2018 januárjában Paul Romer, a Világbank vezető közgazdásza egy interjúban már nyíltan beszélt arról, hogy úgy alakították át a jelentés módszertanát, hogy az jelentősen befolyásolja Chile helyezését a rangsorban. Emiatt korrigálták is a korábbi rangsorokat. A gyanú szerint a szocialista kormányok idején hagyományosan romlott az ország besorolása, míg a jobbközép kormányzat idején javult, vagyis politikai motiváció lehetett mögötte. A jelentés összeállításáért felelős igazgató Augusto-Lopez Claros volt évekig, a bolíviai születésű szakember persze megvédte a rangsort, viszont egyben bocsánatot is kért Chilétől. Romer a bejelentés után le is mondott posztjáról.

Azt a botrányt még sikerült elsimítani azzal, hogy utólag módosították a Doing Business rangsort, illetve megvédték a módszertant. Úgy tűnik azonban, hogy az újabb – még súlyosabb – botrányt már nem éli túl a versenyképességi jelentés.

Most készült el az amerikai WilmerHale jelentése, mely egyértelműen kimondja, hogy a 2018-as jelentés készítésekor

konkrét nyomást gyakorolt a Világbank vezetése a készítőkre, hogy javítsák Kína helyezését.

„A jövőben új megközelítéssel szeretnénk elemezni az üzleti környezetet a világ országaiban” – olvasható a szervezet közleményében, melyben a Doing Business megszüntetését jelentették be.

Pénzért mindent meg lehetett venni?

A mostani botrány azért súlyosabb, mint a 2018-as, mert gyakorlatilag a Világbank legfelsőbb vezetését sikerült megvesztegetni a gyanú szerint, hogy Kínának kedvező módon alakítsák át a rangsor módszertanát.

A 2017 októberében publikált Doing Business-rangsorban Kína hét helyet javítva a 78. helyre került az üzleti környezetet illetően. A jelentés azért is vált gyanússá, mert

a Világbank pont abban az időben növelte jelentősen a tőkéjét Kína hozzájárulásának köszönhetően.

Vagyis a mostani vizsgálat sem mondja ki egyértelműen, de erős a gyanú, hogy az ázsiai ország a pénzért cserébe „szívessségeket” kért a szervezet vezetésétől, elsősorban azt, hogy kerüljön előrébb a rangsorban.

A WilmerHele most megjelent vizsgálata nem csak a 2018-as rangsorban talált furcsaságokat. A 2019-ben megjelent jelentésben Szaúd-Arábia és Azerbajdzsán besorolásánál bukkantak szokatlanul nagy elmozdulásra, de azt nem tudták bizonyítani, hogy a szervezet bármelyik vezetője befolyásolta volna ezeket.

Ugyanakkor a két évvel korábbi bizonyított gyakorlat után mindenképpen gyanús, hogy esetleg máskor is tettek hasonló „szívességeket”.

Szaúd-Arábia a 2020-as rangsorban harminc helyet javítva a 62. helyre került, ami már önmagában gyanús lehet.

Akár az IMF vezére is belebukhat?

A most kirobbant botránynak külön pikantériát ad, hogy a Világbank vezérigazgatója 2017-ben Kristalina Georgieva volt, aki ma már a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) tölt be hasonló tisztséget. Sőt, a WilmerHale vizsgálata

név szerint is megemlíti őt, mint aki nyomást gyakorolt a szervezet elnökére, hogy Kína érdekében lobbizzon.

Péntek reggelre az IMF vezére közleményt adott ki, melyben kiemelte, hogy nem ért egyet a vizsgálat megállapításaival és azok tálalásával. Hozzátette, hogy az ügyben már egyeztetett a Valutaalap igazgatóságával.

Georgieva egyébként a WilmerHale vizsgálatában úgy fogalmazott, hogy a 2018-as jelentés készítésekor „a multilateralizmus volt veszélyben, a Világbank pedig komoly gondban lett volna”, ha nem sikerül a tervezett tőkét bevonnia. A szervezet 2018-ban jelentette be, hogy 13 milliárd dollárnyi befizetéssel növeli tőkéjét, így Kína részesedése 4,68%-ról 6,01%-ra emelkedett.

Az amerikai pénzügyminisztérium egyelőre nem reagált érdemben a vizsgálat megállapításaira, annyit közöltek, hogy elemzik a „komoly megállapításokat”. Az ő szerepük azért érdekes, mert a Világbank és az IMF legnagyobb részvényese is az USA, ezt pedig a minisztérium képviseli a két szervezetben.

A vizsgálati anyag szerint Georgieva személyesen hozta el a Doing Business kiadványért felelős egyik menedzsertől a kiadvány végleges változatát, majd külön megköszönte neki, hogy „segített megoldani a problémát”. Egyébként a most elkészült beszámoló szerint mérgezett kultúra és félelem jellemezte a versenyképességi jelentés készítését, a rangsoron dolgozó munkatársak úgy érezték, hogy nem tudnak szembe szállni a felülről érkező nyomással úgy, hogy ne veszélyeztessék az állásukat.

Címlapkép: Clemens Bilan - Pool/Getty Images

world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
michal ron, a berne union elnöke
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
world trade center new york terrortámadás forrás getty stock