forint ezres
Gazdaság

Újabb kulcsfontosságú döntés előtt az MNB, ami a forint sorsát is eldöntheti

Felülvizsgálja eddigi kamatemelési ciklusát a Monetáris Tanács kedden, azonban a Portfolio által megkérdezett szakértők többsége szerint marad az eddigi 30 bázispontos szigorítási ütem. A szeptemberi döntéssel együtt új inflációs előrejelzés is érkezik, vagyis a jegybanki kommunikációra is érdemes lesz figyelni. A friss információk akár a forint sorsát is meghatározhatják a következő hetekre.

A magyar monetáris politika aktualitásairól is szó lesz október 19-én a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. Regisztráljon most!

Folytatódik a kamatemelés, csak a mérték kérdéses

Az szinte biztosra vehető, hogy kedden folytatódik a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus. Az elmúlt három ülésen a Monetáris Tanács egyaránt 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, mely így 1,5 százalékon áll jelenleg.

A mostani ülés fő érdekességét az adja, hogy a jegybank már korábban közölte, hogy szeptemberben a friss inflációs jelentés függvényében felülvizsgálja majd az eddigi kamatemelések hatását és a lehetséges folytatást.

Vagyis a fő kérdés, hogy változtat-e az eddigi 30 bázispontos havi kamatemelési ütemen a Monetáris Tanács.

Korábban arról szóltak a várakozások, hogy ha lesz is változtatás, akkor az kisebb kamatemeléseket jelent majd. Most azonban a Portfolio által megkérdezett elemzők többsége már arra számít, hogy egyelőre marad a 30 bázispontos ütem, vagyis 1,8 százalékra emelkedik majd az alapkamat.

kamatpoll210920

A bizonytalanságot hangsúlyozza Török Zoltán is, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a keddi döntés, illetve a jövőbeli kamatpálya is tartogathat érdekességeket. Van esély arra, hogy december végén sem éri majd el a 2,1%-ot az alapkamat, ahogy arra is, hogy 2022-ben is folytatni kell a kamatemeléseket. Szerinte a kormányzati politika eleve erősen inflációfelhajtó hatású, ígyA mostani kamatdöntő ülésen szinte bármi megtörténhet: elképzelhető további szigorítás vagy a monetáris kondíciók akár változatlanok is maradhatnak. Azonban nem csak az lesz fontos, ami megtörténik, hanem amit a jegybank az előremutató iránymutatás keretében kommunikál majd – vélekedik Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató szakembere. Alapesetben ő is további kamatemelésre számít, ami az eddigihez hasonló 30 bázispontos lehet, azonban szerinte a jegybank jelzi majd, hogy a jövőben csökken az ütem, illetve nem biztos, hogy minden hónapban emelkedik majd a kamat.

az MNB akkor követi el a kisebb hibát, ha a forint árfolyamának stabilizálása érdekében inkább nagyobb kamatemeléseket hajt végre.

Meddig emelkedhet a kamat?

Az utóbbi hónapokban a jegybank nyilatkozata egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy meddig kell folytatni a kamatemelési ciklust. Addig, amíg az infláció fenntarthatóan eléri az inflációs célt és addig, amíg az inflációs kockázatok újra kiegyensúlyozódnak. Virovácz Péter számításai szerint az infláció az idei év hátralévő részében 5 százalék felett alakul és csak a jövő év tavaszára mérséklődhet a toleranciasáv szintjére. Emellett pedig a dinamikusabb növekedés, az ellátási láncok problémája, a szállítás jelentős drágulása, a nyersanyagok áremelkedése, a munkaerőhiány és a várhatóan erősödő bérnyomás és az emelkedő inflációs várakozások mind felfelé mutató inflációs kockázatokra utalnak.

Mindezek alapján úgy gondolom, hogy a szeptemberi kamatemelést követően az MNB továbbra is folytatja majd a kamatok emelését és ezt egyértelműen jelzi is a piacok számára

- hangsúlyozta az ING szakembere.

Számszerűsítve Virovácz arra számít, hogy az év hátralevő négy ülésén egyaránt 25 bázisponttal emeli majd a kamatot a Monetáris Tanács. A 2022-re vonatkozó monetáris folyamatokat jelentős bizonytalanságok övezik. Az idei év végére már a nagy jegybankok is változtathatnak a monetáris politikájukon, ami érdemben befolyásolhatja a hazai ciklust is.

Jön a friss prognózis is

A mostani döntéssel egyidőben megismerhetjük a jegybank friss GDP- és inflációs előrejelzését, ami a jövőbeli kamatpályára nézve is fontos információ lehet. Az elemzők szerint a növekedéssel és az áremelkedéssel kapcsolatban is magasabb lesz az MNB előrejelzése. Júniusban 2021-re 4,1%-os, 2022-re pedig 3,1 százalékos infláció mellett 6,2, illetve 5,5%-os gazdasági növekedést jeleztek előre.

Most Virovácz Péter szerint 7 százalék fölé emelheti az idei GDP-növekedési prognózist a jegybank 4,5%-os átlagos infláció mellett, jövőre pedig 5,8%-os növekedéssel párhuzamosan 3,3%-os áremelkedéssel számolhatnak.

Az infláció szempontjából egyébként lényeges kérdés, mikor láthatunk újra a toleranciasávba (2-4%) visszatérő, illetve a 3 százalékos középérték alatti áremelkedést. Az ING Bank szakembere szerint előbbire április körül kerülhet sor, a 3 százalékos inflációra viszont lehet, hogy jövő augusztusig kell majd várni.

Ugyanakkor a kockázatok egyértelműen felfelé mutatnak, ami kitolhatja az infláció 3 százalékos tartós elérését nagyjából 2022 végére, 2023 elejére is

- teszi hozzá.

A 2-4 százalékos célsávba éves átlagban jövőre visszatérhet (ebben szerepe lehet az üzemanyagáraknál az alacsony bázis, illetve a jövedékadó-emelés kifutásának), de a 3 százalékos célt tartósan csak később érheti el – kommentálta Regős Gábor.

Mi lesz így a forinttal?

A kamatemelés mellett még egy érdemi változás jöhet szeptemberben: döntés a mennyiségi lazítás mértékéről. Habár augusztusban heti 60-ról 50 milliárd forintra csökkentette az MNB a vásárlásra vonatkozó iránymutatást, mivel ez inkább csak igazodás volt a valósághoz, így szeptemberben újabb mérséklést láthatunk. Egy újabb 10 milliárd forintos vágást követően az újabb döntésig, decemberig tehát heti 40 milliárd forint környékét célozhatja meg a jegybank az állampapírvásárlásokkal – véli Virovácz Péter.  

Várakozásunk szerint az MNB a következő hónapokban továbbra is heti 50 milliárd forint értékben vásárolhat állampapírt, elkerülve a hozamok drasztikusabb emelkedését; és a decemberi kamatdöntő ülés keretében gondolhatja újra a célmennyiséget, amikor már érdemben visszafoghatja a vásárlásait – vélekedik Kuti Ákos, az MKB Bank elemzője.

Az ING szakembere szerint ez a kamatemeléssel kiegészülve meglehetősen erős szignál lehet a piacok számára, hogy a központi bank eltökélt szándéka az infláció mihamarabbi letörése. Ennek hatására pedig

akár további forint erősödést is láthatunk: az EUR/HUF kereszt akár megcélozhatja a 345-ös szintet is.

Címlapkép: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
mayfair_london_getty_stock