Előfizetői tartalom

Mindenki kongatja a vészharangot - de tényleg napokon belül csődbe mehet Amerika?

Zsoldos Ákos
Az Egyesült Államok csődjével riogat a pénzügyminiszter, ha a Kongresszus két pártjának nem sikerül megegyeznie az adósság-plafon megemeléséről. Az ország már augusztusban elérte ezt a plafont, a pénzügyminiszter azóta "rendkívüli intézkedéseket" léptetett életbe, hogy finanszírozhatóak legyenek a közkiadások. Amerika csődjétől pár napra vagyunk, és ha bekövetkezne, annak a közgazdászok szerint katasztrofális következményei lennének a globális gazdaságra. De nem fog bekövetkezni, ahogy eddig sosem történt meg az adósságplafon-viták során. A csődöt ugyanis semmilyen gazdasági fundamentum nem indokolja, a jelenlegi vészhelyzetet egészen más okozza.

Ha nem sikerül napokon belül megegyezni az amerikai adósságplafon megemeléséről, akkor az Egyesült Államok, a világ legnagyobb és legstabilabb gazdasága csődbe megy – ez az alaphelyzet és a tény. A demokrata vezetés kongatja a vészharangot és együttműködésre szólítja fel a szenátusban és a képviselőházban is kisebbségben levő republikánusokat, akik viszont eddig makacsul...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái