Távvezeték villamos energia áramfogyasztás
Gazdaság

Különös dolog történt: elmaradt a hőmérsékleti és áramfogyasztási csúcsdöntés

Bármennyire meglepőnek is tűnhet a szubjektív hőérzet alapján, az idei augusztus havi átlaghőmérséklete volt az elmúlt öt évben a legalacsonyabb, ezzel is összefüggésben Magyarország áramfogyasztása nem csak a június-júliusitól, de korábbi években látott augusztusi csúcsoktól is elmaradt.
A klímasemlegesség 2050-es eléréséről, az energiaátmenetben rejlő lehetőségekről és kihívásokról, illetve a megújulókról is szó lesz a szeptember 30-i Energy Investment Forum konferencián.

2021 augusztusának havi átlaghőmérséklete 21 Celsius-fok volt, így nem csak az idei júniusnál és júliusnál volt 2, illetve 3,8 fokkal alacsonyabb, de az elmúlt évtizedekben is a "hűvösebbek" közé tartozott (az ezredforduló óta mindössze négy kisebb átlaghőmérsékletű augusztus volt).

MAVIR

Az ország bruttó villamosenergia-felhasználása a hónapban 3674,2 GWh volt, aminél 2017 és 2019 között minden évben több áramot fogyasztottak a magyarok - derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító adataiból. A nyári áramfogyasztást egyre jobban meghatározza a légkondicionáló berendezések használata. 2021 nyara különösen bővelkedett hőhullámokban, az idei július például a mérések kezdete óta a legmelegebb július volt, ennek megfelelően a hazai villamosenergia-felhasználás is rekordot döntött az adott hónapra vonatkozóan. A fogyasztás bővüléséhez mindemellett természetesen a gazdasági bővülés és az elektrifikáció is hozzájárul, míg az energiahatékonyság növekedése mérsékli.

MAVIR

Az idei év eddigi részét tekintve augusztus mindössze a harmadik olyan hónap volt, amikor nem dőlt meg a havi fogyasztási rekord. Így aztán nem meglepő, hogy az első nyolchavi villamosenergia-felhasználás korábban egyetlen évben sem volt olyan magas, mint 2021-ben. Az eddigi rekordot tartó 2019-hez képest idén augusztus végéig bő 2 százalékkal, míg a koronavírus-járvány miatti lezárások, illetve korlátozások által sújtott 2020-as évhez viszonyítva több mint 5 százalékkal volt nagyobb az áramfogyasztás.

MAVIR

A hazai villamosenergia-felhasználás idén augusztusban a megelőző hónapokhoz képest is csökkent, és közelebb állt a májusi értékhez, mint a júniusihoz és júliusihoz. Ez az elmúlt évek adatait tekintve egyáltalán nem magától értetődő, és a június második felétől július végéig kis túlzással folyamatos hőség bázishatása meghatározó lehet a jelenségben. Ezt tükrözi a napi rendszerterhelések idei nyári alakulását mutató MAVIR-grafikon is, melyen látható, hogy az időszakban a kánikulai hétköznapokon rendre jóval 6000 MW felett alakultak a rendszerterhelési csúcsértékek, majd augusztusban már alig lépték át ezt a határértéket.

MAVIR
Forrás: MAVIR

A növekvő fogyasztás ellenére a behozatal aránya a magyar áramellátásban továbbra is a tavalyi, sokéves mélypontot jelölő szint körül alakul. Igaz, így is jóval magasabb, mint a 2000-es években és a 2010-es évek elején látott importfüggőseg.

MAVIR import villamosnergia-ellátás
Forrás: MAVIR, KSH

A jelek szerint ugyanakkor az elmúlt három évben tartósan sikerül 30 százalék alá szorítani az importarányt. A behozatal nagyságát az elérhető hazai erőművi kapacitás mellett piaci költségokok is befolyásolják, vagyis a import nem ritkán olcsóbb megoldást jelent, mint a hazai erőművek termelésének fokozása. Az utóbbi jó pár évben szinte kizárólag naperőművek épültek Magyarországon, az egyre nagyobb, éppen az elmúlt három évben megugró hazai naperőmű-kapacitás pedig olyan, kedvező árú ellátási forrást jelent, amely jelentősen hozzájárul nem csak az importfüggőség, de az áramárak elsősorban a földgáz drágulása által hajtott, utóbbi hónapokban tapasztalható emelkedésének korlátozásához is.

Az alábbi MAVIR-grafikonok az ipari méretű, kötelező átvételi rendszerbe tartozó hazai naperőművek 2020-as, illetve 2021-es nyári termelésének alakulását mutatják, vagyis a nagyrészt saját fogyasztásra termelő, például lakossági háztartási méretű naperőművek - szinten jelentősen bővülő - termelését nem foglalják magukba.

MAVIR áramstatisztika
Forrás: MAVIR
MAVIR áramstatisztika
Forrás: MAVIR
A klímasemlegesség 2050-es eléréséről, az energiaátmenetről, illetve a megújulókról is szó lesz a szeptember 30-i konferenciánkon.

Címlapkép: MTI Fotó/Sóki Tamás

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina