Előfizetői tartalom

Új fejlesztés enyhíthet Magyarország orosz gáztól való függésén

A korábbi ütemtervnek megfelelően szeptember 15-én elérte a mechanikai komplettség állapotát a 8,5 milliárd köbméter/éves kapacitású szerb-magyar határkeresztező-fejlesztés, és megkezdődött a vezeték földgázzal való feltöltése - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. érdeklődésünkre. A kereskedelmi szállítások a terveknek megfelelően október 1-jén indulnak a vezetéken.

Az új hosszú távú magyar-orosz földgázbeszerzési szerződésről szóló nyilvános információk alapján éves szinten minimum 3,5 milliárd köbméter/év földgáz érkezik Magyarországra déli irányból az új vezetéken,

de az importált mennyiség a kereskedelmi igények alapján nagyobb is lehet. A földgázszállítási rendszerüzemeltető tájékoztatása szerint az FGSZ rendszere felkészült a vezeték teljes kapacitását kihasználó, vagyis évi 8,5 milliárd köbméter földgáz importjára is.

A 2021. szeptember 6-án megrendezett, az új szerb-magyar határkeresztező 2021–2022-es gázévre vonatkozó éves kapacitásaira kiírt aukción a felkínált nem megszakítható kapacitás közel 32 százalékát értékesítették. A 2021. szeptember 13-án indult negyedéves, valamint a szeptember 20-án indult havi aukción ugyanakkor nem érkezet ajánlat. A nem értékesített kapacitások a társaság aukciós naptára szerinti időpontokban kerülnek felajánlásra.

Miről szól még a cikk?

  • Alternatív gázforrások
  • Új hosszú távú gázszerződés
  • Csökkenhet a magyar tranzitbevétel
  • Telnek a földgáztárolók

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés